Kaliteli Çin malı ZOPO C3 inceleme
Birkaç yıl öncesine kadar Çin malı telefon denilince akla gelen şeyler kalitesiz malzeme, kalitesiz ekran ve stabil çalışmayan tek artısı çift hat ve TV desteği olan telefonlardı.
Birkaç yıl öncesine kadar Çin malı telefon denilince akla gelen şeyler kalitesiz malzeme, kalitesiz ekran ve stabil çalışmayan tek artısı çift hat ve TV desteği olan telefonlardı.
Öncülüğünü Lenovo, ZTE ve Huawei gibi Çin'in dünyaca ünlü şirketinin yaptığı kaliteli telefon furyasına Xaomi, Oppo ve Meizu gibi daha küçük markaların da katılması ile Çinli telefon üreticileri Samsung, Nokia, Apple gibi pazar payını domine eden şirketleri yavaş yavaş rahatsız etmeye başladılar.
Şu aralar ismini çokça duymaya başladığım ve bir süredir kullandığım model olan Zopo C3'ü detaylı inceleme şansım oldu. Telefonun en çok öne çıkarılan özelliği tabii ki 5 inçlik FullHD ekranı. Şimdilik sadece büyük markaların amiral gemisi modellerinde(Samsung Galaxy S4, HTC One, LG G2 vb.) kullanılan FullHD ekran uygun fiyatı ile dikkat çeken Zopo C3'de kullanılmış. 250-280 USD arası bir rakama satın alınabilen bir telefon için çok başarılı bir ekran.
Peki ekranın kalitesi nasıl? Ekran tabii ki Galaxy S4 veya HTC One kadar başarılı değil fakat yine de kaliteli bir ekran olduğunu söyleyebilirim. Renkler, parlaklık ve görüş açısı gayet başarılı. Cihazın bir diğer öne çıkarılan özelliği ise 13 megapiksel arka ve 5 megapiksel ön kamerası. Öncelikle kötü haber ile başlayayım. Ön kameranın 5mp ile uzaktan yakından ilgisi bile yok. Hatta ön kameranın kalitesinin kötü olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Samsung Galaxy S4'ün ön kamerası ile karşılaştırdığımda hayal kırıklığım daha da büyüdü. Neyse ki arka kamerası kötü değil. Her ne kadar 13MP'lik rakiplerinin yanında pek şansı olmasa da popüler arkaların 8MP'lik kameraları ile benzer performans veriyor. Mesela Samsung Galaxy S2'ye benzer performans veriyor.(Gerçi hala Galaxy S2 daha başarılı) Bu fiyat aralığında ise kabul edilebilir hatta iyi sayılabilecek bir kamera performansı diyebilirim.
Gelelim 1.5Ghz hızındaki 4 çekirdekli MediaTek işlemcisi ve 1GB RAM'i ile kullanıcısına nasıl bir performans sunduğu. Genel performans olarak başarılı diyebilirim. Her ne kadar 4 çekirdekli Snapdragon işlemcilerin performansını gösteremese de C3'ün işlemci performansı fiyat aralığı düşünüldüğünde gayet başarılı. Standart Nexus arayüzünü kullanması sayesinde arayüzde herhangi bir sıkıntı görülmüyor. Ayrıca Çinli telefonlarda bolca karşılaşılan, kilitlenme, yavaşlama gibi sorunları çok fazla gözlemedim.(Ara sıra da olsa kilitlenebiliyor.) Çift SIM destekli telefonumun bu özelliğini test edemedim çünkü tek SIM'e sahibim.
Söz konusu Çinli bir telefon olduğunda pil performansı en çok merak edilen konulardan biri oluyor. Özellikle de 5 inç boyutundaki telefonlarda 2500 mAh ve üzeri piller tercih edilirken C3'de 2000 mAh'lik bir pil tercih edilmesi bu kaygıyı daha da arttırıyor. Fakat endişelenecek bir şey yok diyebilirim. İşlemcisinin A7 mimarisinde(A9 ve A15'e göre daha az güç tüketen) bir işlemci olması nedeniyle telefon bir tam günü ortalama bir kullanımda rahatlıkla tamamlayabiliyor. Kendi sınıfı için ortalama bir pil performansı sunuyor diyebilirim. Son olarak kasa ve malzeme kalitesinden bahsetmek istiyorum. Her ne kadar gün geçtikçe Çinli üreticiler malzeme kalitelerini arttırsalar da dünya devi rakiplerinin gerisinde kalıyorlar. Bundan 2 yıl önceki popüler modeller ile karşılaştırdığımda malzeme kalitesinin ortalama olduğunu söyleyebilirdim ama kendi sınıfındaki Samsung Galaxy S4 ve HTC One ile karşılaştırdığımda çok daha düşük kaldığını söyleyebilirim. Gerçi yine de fiyatı göz önüne alındığında kendi fiyat sınıfındaki modellere benzer malzeme kalitesine sahip.
Genel olarak C3'ün fiyat aralığındaki modellere göre birçok artısından bahsettim. Fakat bir özellik var ki kesinlikle başarısız olduğunu söylemem gerekli. Bu özelliği GPS ne yazık ki. Cihazın uydulara bağlanma hızı çok kötü. Bazen 5-10 dakika beklemeniz gerekebiliyor. Günümüz telefonlarında saniyeler içerisinde gerçekleşen uydu bulma işlemi, C3 için dakikalar sürebiliyor. Bu durum eğer yazılım kaynaklı bir sorun ise bir sonraki güncelleme ile giderebileceğini düşünebiliriz fakat anten gibi donanım kaynaklı bir sorun ise çözülebilmesi pek kolay değil.
Telefondan bahsetmişken konuşma kalitesi ve sinyal çekim gücünden bahsetmeden olmaz. Telefonun gerek kulak hoparlörü gerekse dış hoparlörü yeterli kalitede.(Tabii ki bir Nokia kalitesi beklemeyin :-) Çekim gücü bana biraz düşük gelse de yine de sorun çıkarmıyor. Sonuç olarak 500-550 TL (Çin fiyatı) civarındaki Zopo C3 sunduğu özelliklere bakıldığında sınıfındaki telefonları ezip geçiyor. Tabii ki Full HD ekrana sahip Samsung, LG ve HTC'nin modelleri ile yarışamasa da önceliği kaliteli ve yüksek çözünürlüklü ekran olan kullanıcıları başarılı sayılabilecek işlemci performansı ve kamerası ile kesinlikle tatmin edecektir
Çinli akıllı telefon üreticisi ZOPO'nun çift SIM kart desteğine sahip Android telefonu ZOPO C3, test merkezinin konuğu oldu.