İşte iPhone, iPad ve iPod'ların yazılımı iOS'un dünü bugünü
2011 yılında yayınlanan iOS 5 sayesinde bildirimler hayatımıza girdi. Ekran Kilidi açık olduğu zamanlar da kullanıcılar bildirim ekranını görebilmeye başladı. Aynı zamanda Twitte entegrasyonu da yine bu sürümle geldi.
2011 yılında yayınlanan iOS 5 sayesinde bildirimler hayatımıza girdi. Ekran Kilidi açık olduğu zamanlar da kullanıcılar bildirim ekranını görebilmeye başladı. Aynı zamanda Twitte entegrasyonu da yine bu sürümle geldi.
iOS 5 aynı zamanda iCloud servisini de hayatımıza dahil etti. Kullanıcılar yedeklerini artık sadece iTunes üzerinden bilgisayarına değil, iCloud ile Apple sunucularına yüklemeye başladı.
2011'de Apple'ın sesli komutları algılayan teknolojisi Siri iOS 5 ile geldi ve iPhone 4S'lerin en önemli özelliği olarak tanıtıldı.
Apple iOS 6 ile birlikte Google Maps'i kaldırdı, Apple Maps'i yayınladı. Ancak sayısız hatayla gelen Apple Maps büyük tepki çekti, kullanıcılar Google Maps'i geri istedi.
Geçen yıl yayınlanan ve kullanımda olan son sürüm iOS 7 ise özellikle arabirim bazında ciddi değişikliklerle geldi.
ABD’li teknoloji devi Apple, dünyanın 69 ülkesinden toplam 6 bine yakın uygulama geliştiricisinin katıldığı yıllık geliştiriciler konferansı WWDC 14'te iOS 8'i resmen duyurdu. Peki iOS 8 ile iPhone ve iPad'lerde ne değişecek?
Kullanıcının uyku analizini de yapacak olan HealthKit, gün içinde yaptığınız aktiviteye göre ne zaman ne kadar sıvı tüketmeniz gerektiğini bile size bildirecek. Apple’ın Mayo Clinic işbirliğiyle geliştirdiği HealthKit, ile tutulan istatistikler, Nike’ın fitness bilekliği Nike Fuelband ile senkronize edilebilecek.
Mevcut iPhone 5S’te bulunan A7 işlemcide dahili olarak bulunan hareket sensörü, başka bir aygıta gerek duymadan kullanıcıların adımölçer benzeri temel fitness aktivitelerini takip edebilirken, HealthKit ile sunulanacak olan uyku analizi ve sıvı-su tüketim ihtiyacı gibi sağlık ölçümlerinin nasıl yapılacağı konusuna ise henüz açıklık getirilmedi.
Apple’ın San Francisco’daki etkinlikte duyurduğu iOS 8’in bir diğer çarpıcı özelliği ise yeni işletim sistemi ile gelen akıllı ev otomasyon platformu oldu. Buna göre yeni işletim sistemini kullanan mobil cihazlarla evlerdeki ışık, ısıtma ve güvenlik gibi sistemlerin de kontrol etmek mümkün olabilecek.
HomeKit adı verilen ev otomasyon sistemi kullanıcılar ışıkları, kilitleri, kameraları, kapıları, perdeleri, prizleri… vb kontrol edebilecek. Bu işlemler, HomeKit uygulamasının yanısıra Apple’ın sanal asistanı Siri üzerinden verilecek sesli komutlarla da gerçekleştirilebilecek.
Ancak HomeKit’i kullanmak için de iOS 8 işletim sisteminin yanısıra, evdeki aydınlatma, güvenlik ve elektrik sistemlerinin de yeni sisteme uygun olması gerekecek.
“Beta” versiyonu geliştiricilere açılan ve son kullanıcılara sonbaharda sunulması beklenen iOS 8, iPhone 4S ve üstü modeller, iPad 2 ve üstü modeller, iPad Mini ve beşinci nesil iPod Touch’lara yüklenebilecek.
Apple, Android’e göre geri kaldığı alanların başında gelen “çoklu görev” (multi tasking) sorununa da iOS 8 ile el attı. Buna göre iOS 8 ile artık başka bir uygulama kullanırken, örneğin Facebook’tan gelen bir bildirime uygulamaya gitmeksizin yorum yapılabilecek, gönderi beğenilebilecek. E-posta uygulamasından ayrılmadan takvime etkinlik eklenebilecek.
Henüz Türkçe dil desteği sunulmasa da “QuickType” adlı yeni özellik ile iOS 8, kullanıcının yazdığı kelimeleri tahmin ederek öneriler sunacak. Grup mesajlaşma fonksiyonu da eklenen iOS 8’de ayrıca “Tap to Talk” adı verilen özellikle mesaj uygulamasında sesle mesaj göndermek, sesinizi yazıya dönüştürmek de mümkün olacak. Kullanıcılar iOS 8 ile video mesaj da gönderip, gönderdikleri mesajları belirledikleri süre sonunda kendini silecek şekilde ayarlayabilecek.
iOS 8 ile birlikte gelecek olan Family Sharing adı verilen aile arası paylaşım uygulaması, kullanıcılara 6 aile bireyine kadar otomatik fotoğraf, video, takvim ve hatırlatma paylaşma olanağı sağlıyor. Aile için ortak satın alma olanağı da veren uygulama ile ebeveynlerin ortak bir derdi de son bulacak ve çocukların satın alma işlemi aile üyelerine uyarı olarak gönderilecek.
iPhone'larda müzik dinlediğimiz iPod uygulaması ilk etapta fotoğraftaki gibiydi. Apple daha sonra iPod ismini Music ismiyle değiştirdi.
iOS'un ilk sürümlerinde sadece metin bazı mesaj gönderilebiliyordu; ancak fotoğraf veya video göndermek mümkün değildi.
iPhone'ların e-posta uygulaması bu sadelikteydi. Bugünkü görünümle uzaktan yakından bir ilgisi yok.
Google Maps'in olduğu günlerden kalma bir kare... iOS 6 ile birlikte Apple Maps hayatımıza girmiş ve Google Maps'e yol görünmüştü.
iOS uzun yıllar aynı tasarımda kaldı. Ta ki iOS 7 sürümüyle telefon ve tabletlerin arayüzü baştan aşağı değişene kadar... Birçok kullanıcı yıllardır alışılagelen iOS arabiriminin değişmesine tepki göstermiş, Apple'ı eleştiri yağmuruna tutmuştu. Bugün ise yeni iOS tasarımına alışmayan kalmadı.
Yıl 2008... App Store nihayet hayatımıza giriyor ve uygulamaya indirmeye başlıyoruz. iPhone'lar için çok önemli bir dönemeç...
iOS 3 ile birlikte kopyala/yapıştır ve video/fotoğraf gönderme özelliği iPhone'lara dahil oldu. Öncesinde kullanıcılar yazıları dahi kopyalayamıyordu. Ayrıca sesle kontrol özelliği de yine bu sürümle geldi.
Takvimler 2010'u gösterdiğinde iPhone OS kavramı bir kenara bırakıldı ve bugün kullandığımız iOS ismi hayatımıza girdi. iOS 4, bu anlamda Apple ve kullanıcıları için yeni bir başlangıçtı. iOS 4 ile birlikte artık arkaplan fotoğrafı (duvarkağıdı) değişebiliyordu.
iOS 4 ile birlikte FaceTime özelliği de geldi. Ancak bu özellik sadece yeni iPhone'larda çalışabiliyordu ve diğer Apple cihazlarına yayılmamıştı.
Apple geçtiğimiz günlerde yeni mobil işletim sistemi iOS 8'i tanıttı. Mevcut platforma göre önemli değişiklikler içeren iOS 8, Apple'ın son durağı olsa da, şirketin 2007'den bu yana çıkardığı iOS güncellemeleri bir anlamda Apple'ın mobilde nereden nereye geldiğini açıkça ortaya koyuyor. İşte iPhone, iPad ve iPod'ların yazılımı iOS'un dünü bugünü...
iOS'un ilk sürümünün ana ekranı böyleydi. Kullanılabilecek uygulamalar da sadece yine ekranda gördüğünüz temel uygulamalardı. Zira App Store diye bir şey yoktu! Kullanıcılar uygulama indiremiyor, halihazırda yüklü uygulamaları kullanabiliyordu.