iOS'un zaman içerisindeki evrimi!
iOS'un zaman içerisindeki yeniliklerine ve değişimine göz atıyoruz
iOS 1: iOS 1 ile beraber iPhone 2G özellik bakımından diğer telefonlarla rekabet açısından geride kalsa da dokunmatik ekran, Google Maps ve Safari ile web browser deneyimi en iyi olan cihaz oldu. iOS dosya sistemini son kullanıcıdan saklayarak genel mobil deneyimini başka bir noktaya taşıdı.
iOS 2: Temmuz 2008'de iOS 2 açıklandı ve "üçüncü parti" uygulamalar için App Store tanıtıldı. Apps devrimi aslında mobil dünya için de bir fırsat demekti. Her ne kadar diğer mobil işletim sistemleri uygulamalara yabancı olmasalar da bunlara ulaşmak çok da kolay olmayan, zahmetli yöntemlerle yapılıyordu. iOS'un uygulama geliştiricilerine ürettiklerini kolay ve güvenli şekilde satma fırsatı sunuyor olması, uygulama dünyasının gelişmesindeki en önemli katalizörlerden biri oldu.
iOS 3: iOS 3.2 sürüm numarası ile iPad satışa sunuldu. iOS'a iPad ile birlikte geniş ekran kullanıcı deneyimi gelmiş oldu. Geliştiriciler hızlı bir şekilde uygulamalarına geniş ekran deneyimini getirdi.
iOS 4: Bu sürüm çok görevlilikle (multitasking) ile anılacak. iOS tam anlamıyla bir çokgörevlilik deneyimi sunmasa da bazı servisler için bu önemli bir özellik anlamına geliyordu. Özellikle VoIP, navigasyon, müzik, yerel bildirimler, dosya indirme ve aktarma uygulamaları için belli bir zaman aralığında arka planda çalışma izni veriyordu. Bu sürümle çokgörevlilik ile uygulamanızı sonlandırmadan uygulamalar arası geçiş sağlandı. Hatırlarsanız, bu sürümle iPhone4'te anten sorunları da ortaya çıkmıştı.
iOS 5: Bu sürümündeki en önemli yenilik, hiç kuşkusuz sanal asistan olan Siri. Her ne kadar Türkçe'yi desteklemese de kullanıcılara sesle işletim sistemini ve web'i kontrol olanağı veriyor.
iOS 6: Bu sürüm, Apple'ın Google bileşenlerinden kurtulmuş bir iOS rüyasının ilk adımları gibiydi. Özellikle öne çıkan özellikler; Apple Harita ve navigasyon Facebook entegrasyonu Passbook ve 3G Facetime.
iOS 7: iOS 7'nin en önemli yeniliklerden biri olan minimalist tasarım stili, içeriğe odaklanmayı hedefliyor. Bunun da yolu; yeni bir tipografi, düz tasarım öğeleri ve animasyonlardan geçiyordu. Bu, önceki iOS skeuomorphic stiline göre dramatik bir değişiklik oldu. Beğenenin ya da beğenmeyin, bence iOS'ta böyle bir silkelenmeye, değişime ihtiyaç vardı.
iOS 8: Apple Pay, Apple Watch desteği, HomeKit, Metal tasarım, Apple Music & Beats desteği geldi.
iOS 9: Proaktif zeka, Apple Haberler, 3D Touch, Gece modu, düşük güç modu, iPad deneyimi geliştirmeleri geldi.
iOS 10: Yeni kilit ekrani, mesajlar da geliştirmeler, Portre modu geldi.
iOS 11: AirPlay 2 Beta, artırılmış gerçeklik desteği, yeni kamera efektleri ve ayarlarda geliştirmeler geldi.
iOS 12: Performans geliştirmeleri ve stabilite değişikliği, optimizasyon, bugların giderilmesi ve batarya ömrü iyileştirmeleri getirildi.