iOS 9'da olup iOS 8'de olmayanlar
iOS 9 ile birlikte hangi yenilikler geldi? iOS 9 ile iOS 8 arasındaki farklar neler? Hepsi bu incelememizde.
iOS 9’da en büyük değişikliği Apple’ın sesli asistanı ve Spotight arama özelliklerinde görüyoruz. Apple Siri için artık “daha proaktif” tanımını kullanıyor. Yani Siri artık daha akıllı. Yapay zeka tarafında yapılan yenilikler Spotlight aramaları ile adeta entegre edilmiş. Ana ekranın solunda artık yeni bir sekme bizleri karşılıyor. Burada arama yapabiliyor, en sık görüştüğünüz kişileri ve en sık kullandığınız uygulamaları görüntüleyebiliyorsunuz. Siri, adeta arayüze giydirilmiş gibi. Artık Bu ekranda aynı zamanda yeni News uygulamasından son başlıkları görebilirsiniz.
Apple iOS 9 ile birlikte “News” isimli yeni uygulamasını kullanıma sundu. Apple News şimdilik Türkiye’de aktif değil. Ancak servis son derece tanıdık. RSS üzerinden çeşitli sitelerin içeriklerinin takibini yapabileceğimiz Apple News, iOS 9 arayüzüyle entegre çalışıyor. Ana ekranı sağa kaydırdığınızda soldaki yeni ekranda NEWS gelişmelerini görmek mümkün olacak.
WWDC 15’te duyurulan Apple’ın kendine has ödeme sistemi Apple Pay, Wallet isimli uygulamayla birlikte sunulacak. Wallet isimli uygulama Passbook’un yerini alıyor. Apple Pay’in kontrolünü Wallet isimli uygulamanın içerisinden yapacağız. Apple Pay ilk olarak Ekim
iOS 9’un en büyük yeniliklerinden biri Notlar uygulamasında yapıldı. Notlar uygulamasında artık daha farklı kayıtlar tutabiliyoruz. Çizim yapabiliyoruz, yapacaklar listesi düzenleyebiliyoruz ve bunların hepsini tek bir not içerisinde toplayabiliyoruz. Notlar içerisinde fotoğraf eklemek de mümkün. Safari içerisinde bir bağlantıyı Notlar uygulamasına kaydetmek mümkün.
Fotoğraflar arasında gezinti yapmak için Apple iOS 9 ile birlikte arayüzde tasarım değişiklikleri oldu. Bunlardan en önemlisi arkaplanda çalışan uygulamalar arasında gezinmede kullanılan ekranda. Bunun yanı sıra artık arkaplandaki uygulamalara dönmek için ana ekran tuşuna iki kez basmak gerekmiyor. Bir önceki uygulamaya dönmek için ekranında sol üstünde bir kısayol çıkıyor. Fotoğraflar uygulamasında da değişiklik var. Fotoğraflar arasında gezinme yanmak için parmağınızı fotoğrafların altındaki şeritte kaydırmanız yeterli. Ayarlar içinde arama yapabilme özelliği de yine belirgin tasarımsal farklılıklardan.
iCloud artık farklı bir boyut kazandı. iCloud Drive’ı ana ekranda bir uygulama gibi görüntüleyebiliyor ve iCloud içerisindeki verilerimizi bir dosya yöneticisi gibi görüntüleyebiliyoruz. E-Posta gönderirken PDF ve ofis dosyaları gibi farklı uzantılara sahip dosyaları buradan e-postanın içerisinde ekleyebiliyoruz. iCloud Drive’ı ana ekranda görüntülemek için Ayarlar içerisinden iCloud sekmesine girmeniz gerekiyor.
Apple Maps uygulaması iOS 9 güncellemesiyle en fazla değişikliğe uğrayan uygulamalardan biri oldu. Apple Haritalar artık toplu taşıma ve trafik verilerini içeriyor. Ancak bu yeniliklerin hepsi Türkiye için henüz geçerli değil. Apple Haritalar her şehiri desteklemiyor. Yurtdışında deneyen kullanıcılar Apple Haritalar’ın hala daha tam anlamıyla doğru rotalar oluşturamadığını dile getirmiş.
iOS 9 ile birlikte bir ekranda birden fazla uygulama çalıştırma ve “picture in picture” özelliği geldi. Ancak bu özellik sadece iPad Air 2 tablette çalışıyor. Bunun sebebi iPad Air 2’de 2 GB RAM olması. Bu özellik ile ekranı ikiye bölüp farklı uygulamalar çalıştırabiliyorsunuz. Bir diğer özellik ise videoları aşağıdaki gibi izleyebilmeniz. Video, bir pencere şeklinde ekranın istediğiniz köşesine yerleştirilebiliyor.
iOS 9 ile birlikte “Düşük Pil Modu” özelliği geldi. Ayarlar > Pil sekmesi altından ulaşılabilen bu özelliği aktifleştirdiğinizde Apple’ın iddiasına göre 1 saate kadar ek kullanım ömrüne sahip oluyorsunuz. Düşük Pil Modu aktifken pilin doluluk oranını gösteren yeşil rengi sarı renge dönüyor. Daha sonra bu modu kapatmadan telefonu şarjda takarsanız %80’in üzerinde bu mod otomatik olarak kapanıyor.
Eskiden ekran kilidi için kullanılan 4 karakterli şifreleri artık 6 karakterli olarak oluşturmak mümkün. Güvenlik adına yapılan bu iyileştirmeyi isteyen kullanıcılar aktifleştirebilir.
iOS 9 ile birlikte mobil reklamları engelleme özelliği geldi. App Store’dan indirebileceğiniz üçüncü parti uygulamalar ile mobil reklamları engelleyebilirsiniz. Bu özelliği aktifleştirme için Ayarlar > Safari > İçerik Engelleyiciler sekmesinden aktifleştirmeniz gerekiyor.
iOS 9 ile birlikte Türkçe klavyeye “Tahmin” seçeneği eklendi. Bu seçenek ile birlikte artık sürekli kullandığınız veya sık kullandığınız kelimeleri sadece 1-2 harfe basarak yazabileceksiniz. Büyük harf tuşuna basmadığınız sürece klavyedeki tüm harflerin küçük gözükmesi, iOS 9 ile gelen ufak yeniliklerden.
Önceki sürüm olan iOS 8’e göre tasarımsal anlamda çok farklı olmayan iOS 9, benzer bir arayüzle bizleri karşılıyor.
Apple bu sefer bir ilke imza attı ve farklı cihazların özelliklerine göre farklı iOS 9 sürümleri dağıttı. Örneğin iPhone 4s için özellikleri daha kırpılmış bir iOS 9 görürken, 2 GB RAM’e sahip iPad Air 2 için çoklu pencere özelliğine sahip bir iOS 9 ile karşılaşıyoruz.