Huawei Orta Asya Teknoloji Turu Türkiye'den başladı

Huawei Bilgi ve İletişim Teknolojileri Orta Asya Turu 2015, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu ve Çin Halk Cumhuriyeti yetkililerinin katılımıyla, Ankara’da düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Huawei Orta Asya Teknoloji Turu Türkiye'den başladı

Geniş bant ve ağ yapıları özelinde en yeni teknoloji ile donatılmış olan Huawei Deneyim TIR’ı, markanın bu alandaki uçtan uca çözümlerini 20 den fazla ülkede ve bölgede 8 ay boyunda sektöre sunacak. Huawei teknoloji tırının 5 ana bölüme ayrılmış 60 m2’lik deneyim alanında sabit ağlar, kablosuz ağlar, çekirdek ağlar, BT ve servis kategorilerinde Huawei’nin en yeni ve inovatif çözümleri sergileniyor.

Huawei Orta Asya ve Kafkasya Bölge Başkanı Jeffery Liu (Liu Hongyun), Huawei Bilgi ve İletişim Teknolojileri Orta Asya Turu ile ilgili olarak; “Dünya ekonomisini, bugünün şartlarını göz önüne aldığımızda, “Dijital Ekonomi” olarak tanımlamak artık daha doğru olacaktır. Bulut bilişimin, analitik bakış açısının ve mobilitenin, yaygınlaşması, yepyeni bir “Bilgi Teknolojileri” çağının kapısını aralarken, Nesnelerin İnterneti gibi kavramların da hayatımıza dâhil olmasını sağladı. Orta Asya ve Kafkas ülkeleri de bu hızlı dönüşüme günden güne daha fazla adapte oluyorlar. Rakamlarla özetlemek gerekirse; bilişim yatırımları ülkelerin gayri safi milli hasılalarıyla doğru orantılı. Bilişime yapılan %20 oranında yatırım, ülkenin GSMH değerine %1 oranında artış sağlıyor. Bilgi teknolojileri, ülkelerin dijital ekonomiye geçiş süreci için en önemli unsurlardan biridir. Gelişmekte olan ekonomiler BT altyapısına odaklanırken, gelişmiş ülkelerle aralarındaki uçurum da bağlanabilirlik ölçüsünde azalıyor. Gelişmiş ülkeler, genişbant erişimi ve e-ticaret alanında bağlanabilirlik deneyimi açısından daha ileri düzeyde olsa da bağlantı gücü ve e-devlet alanlarında gelişmekte olan ülkeler de yol almaya devam ediyor.”

1434528941_huaweitour001jefferyliu.jpg

Liu sözlerini şöyle sürdürdü: “Huawei, bilişimin gözle görülür gelişimine yürekten inanıyor. Ülkelerin refah seviyesinin yükselmesinde, BT’nin yadsınamayacak bir rolü söz konusudur. Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesinde, 10 yıl içinde BT sektörü, GSMH’nın %8’ini oluşturacağını öngörüyoruz. Huawei, tüm dünya ile birlikte BT odaklı büyümesini sürdürüyor. Türkiye’de hizmet veren bir marka olarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne, Bilgi Teknolojilerine verdikleri büyük destekten ve bu gelişim potansiyelini çok iyi analiz ettikleri için şükranlarımızı sunuyoruz.

Türkiye, Huawei Orta Asya Bilgi teknolojileri Turu’nun bölgesel Merkezi ve başlangıç noktasıdır. Orta Asya ve Kafkas ülkeleri, Çin açısından son derece önemlidir. Yenilikçi çözümlerimizle, Bilgi Teknolojilerinin bu ülkelerde daha fazla kullanılmasını ve güçlü bir BT endüstrisinin yine bu ülkelerde hayata geçmesini amaçlıyoruz. Huawei, tüm bu ülkelerin dijital dönüşümüne katkıda bulunmaktan ve bağlanabilir bir dünya için Teknolojik İpek Yolu’nu inşa etmekten gurur duyacaktır.”

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ise konuşmasında; “Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği adına bu önemli açılışın başarıyla gerçekleşmesini candan kutluyoruz. Çin ve Türkiye arasındaki dostluk 1000 yıl öncesine dayanmaktadır. İki ülke arasındaki ilişkiler sürekli gelişmekte ve pratik işbirliği her geçen gün artmaktadır. Çin hükümeti her alanda Türkiye ile işbirliği geliştirme stratejisini Türk liderlerle birlikte sürdürmektedir. Huawei Orta Asya teknoloji turu, Türkiye’nin ve bölgenin iletişim teknolojisinin gelişmesi için yeni fırsatlar yaratacaktır. Huawei Deneyim Tırı ile dünyaya teknoloji taşıyacaktır. Bu organizasyonda ilk durak olarak Türkiye’nin seçilmesi, bizler açısından da mutluluk verici.

Huawei’nin Türkiye’de daha iyi iletişim hizmetleri sunmak için sürdürdüğü yoğun çabayla birlikte, iki ülkenin iş dünyasındaki ortak çalışmalarının Türk - Çin stratejik işbirliğini daha parlak bir geleceğe taşıyacağına inanıyorum. Huawei 2015 Orta Asya Teknoloji Turu’nun başarıyla sonuçlanmasını dilerim” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Haberleşme Daire Başkanı Gündüz Şenol da açılışta yaptığı konuşmada; “İpek Yolu, Çin'den başlayarak, Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan tarihi bir ticaret yoludur. İpek Yolu, tarihte sadece ipek ve baharatın taşındığı değil, aynı zamanda doğudan batıya ve batıdan doğuya bilgelerin, fikirlerin ve kültürlerin de yolu olmuştur. Günümüzde ise İpek Yolu, bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe batı ve doğuda üretilen bilginin, teknolojinin ve insan gücünün taşındığı bir yol halini almıştır. Bu manada, daha iyi bir İpek Yolu inşa etmek için yola çıkan Huawei Teknoloji TIR’ının seyahatine, Anadolu’dan başlamasını Çin - Türkiye ilişkileri açısından önemli görüyorum” dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İkinci Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ise şöyle konuştu: “Çin Halk Cumhuriyet ive Huawei örneğinde gözlemlediğimiz üzere, bilgi ekonomisinin dünyadaki başarılı örneklerinde devletin rolü ön plana çıkıyor. Yani Türkiye, bilgi toplumuna geçmiş olarak konumlanacaktır. Türkiye, dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden biri olma hedefine ilgi ekonomisi ile ulaşacaktır. Türkiye, stratejik konumu, genç nüfusu ve kıtaları birbirine bağlayan bir köprü olma özelliği ile teknoloji yatırımları açısından en uygun ülkelerden biri. Ülkemiz, büyüyen ekonomisi ve yakalanan istikrar ortamı nedeniyle, son yıllarda uluslararası sermaye ve yatırımın gözde ülkeleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde yatırım yapmak isteyen uluslararası firmalara kapımız, sonuna kadar açıktır. Türkiye’yi bir teknoloji üssü haline getirmeyi hedefliyoruz. Karayolu ve demiryolu ile kurulan İpekyolu’nun, bilişim ile canlandırılmasını önemsiyorum. Günümüzde fiziksel İpek Yolu, Fiber Ağlar ve haberleşme teknolojileriyle de gerçekleştirilmiş durumdadır.

Huawei Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Chen Zhi de konuşmasında; “Teknoloji pazarının beklentilerine yönelik olarak ağ modernizasyonu, ulusal genişbant ağ sistemi inşası ve 4G servis uygulamalarını içeren Huawei Orta Asya Teknoloji Turu deneyim TIR’ı, en güncel bilgi ve iletişim ürün ve çözümleriyle donatıldı. Deneyim TIR’ının ilk durağı Türkiye oldu. Bir aylık bir süre içinde İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunacak olan deneyim TIR’ının sonraki durakları; Ukrayna, Belarus, Kazakistan ve Özbekistan olacak. Bilgi ve İletişim teknolojilerindeki deneyimimizi ve çözümlerimizi Orta Asya ve Kafkasya Bölgesi ile de paylaşmayı istiyoruz. Huawei Teknoloji Turu’nun ilk durağı olan Türkiye, Huawei global stratejisi ve İpek Yolu’nun duraklarından biri olması açısından da son derece önemli bir ülke. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, bilgi teknolojilerinin gücünün farkında ve desteğini her zaman hissettiriyor. Türkiye, Orta Asya ve Kafkasya bölgesinin bilgi teknolojileri lideri olma yolunda hızla ilerliyor” dedi.