Hayatımızı değiştiren cep telefonları
Tam 40 yıl önce hayatımıza giren cep telefonu, günümüze kadar gelişen süreçte inanılmaz bir gelişim sergiledi.
Motorola’nın ilk cep telefonu DynaTAC, 10 yıl sonra, 1983’te satışa sunuldu. Cooper’ın yaptığı tarihi konuşmanın ardından geçen 40 yılda, cep telefonları terimi yerini neredeyse akıllı telefonlara bırakmış durumda. Wired dergisi, bugün gelinen noktada en önemli basamakları oluşturan cep telefonlarını seçti.
Motorola DynaTAC 8000X
Motorola MicroTAC
İlk kapaklı telefon MicroTAC, tüketicilerin ‘cebe sığacak’ telefon kavramına alışmalarını sağladı. ‘MicroTAC Pocket Cellular Telephone’ adı verilen cihaz, 1989 yılında dünyadaki en küçük cep telefonuydu. Boyu 22 cm olan telefon, yaklaşık 450 gr ağırlığındaydı. Bugün tablet-akıllı telefon olarak kullandığımız Galaxy Note II ise 15.2 cm uzunluğunda ve 180 gr ağırlığında.Nokia 3210
Nokia, 1990’lı yıllarında sonundan ve 2000’li yılların ortalarına kadar küresel cep telefonu piyasasının belki de en önde gelen markasıydı. 3210, küçük ekranıyla milyonları saatlerce başına kilitleyen bir oyuna sahipti: Snake. Cep telefonuyla oyun oynama çılgınlığını başlatan 3210, Angry Birds’e uzanan yılların çıkış noktası oldu. Nokia, dünya genelinde tam 160 milyon 3210 satmayı başardı.
Sony Ericsson T68i
2002’ye gelindiğinde Sony, cep telefonlarıyla akıllı telefonlar arasındaki ilk bağlantıyı kurduğuna inanılan T68i modelini sundu. Bluetooth, MMS, Wap tarayıcı, e-posta ve renkli ekrana sahip olan telefon, 11 yıl öncesi için inanılmaz bir yenilikti. 007 serisinin Die Another Day adlı filminde de boy gösteren T68i, havalı olmasına rağmen 3210 kadar başarılı olamadı.
Danger Hiptop/Sidekick
Kanadalı RIM’in (yeni adıyla BlackBerry), QWERTY klavyeli telefonlarıyla milyonları etkisi altına almasından önce, bu işi Danger Hiptop başardı. Diğer adı T-Mobile Sidekick olan telefon, 6,6 cm’lik ekranı ve internet bağlantısıyla kısa sürede başarı yakaladı. Hiptop’ın işletim sistemi, uygulamalara izin verdiği gibi, sadece SMS yoluyla değil, AOL’nin AIM mesajlaşma hizmetiyle de yazışma imkanı sunuyordu.
BlackBerry 6210
2003’e gelindiğinde sahneye uzun yıllar çağrı cihazları üretmekle vakit geçiren BlackBerry çıktı. T68i, rahatlıkla ceplere sığma özelliğiyle, Hiptop yazışma bağımlılarıyla zirveye çıkarken, BB 6210 iş dünyasının aradığı telefon olarak belirdi. Telefon, internet bağlantısı, hızlı e-posta hizmeti ve hızlı yazı yazma imkanı sunan QWERTY klavyesi ile gelecek vaat eden birtelefon olarak belirdi. Ta ki iPhone piyasaya çıkana kadar.
Treo 600
Palm şirketinin 2003 yılında cep telefonu piyasasına girmeye karar vermesiyle, akıllı telefon izleri taşıyan bir diğer cihaz, Treo 600 ortaya çıktı. Özelliği, kamerası ve MP3 çalma özelliğinin bulunmasıydı. İşletim sistemi iOS ve Android için temel oluşturan Treo 600, maalesef rekbaet ortamında erken havlu attı.
Motorola RAZR
Razr, 2004’te sunulan en iyi telefonlardan biri olarak kabul edilir. Tasarımı ilgi çeken cihaz, yere düşse bıçak gibi saplanacak bir telefon olarak tanıtıldı. Tüketiciler, tasarım ve rengin başarıyla sunulduğu telefona büyük ilgi gösterdi ve Motorola 130 milyon sattı. RAZR, iyi tasarımla mevcut cep telefonu teknolojilerini bir araya getirme stratejisinin başarısını ortaya koydu.
Motorola Rokr
Motorola, bir ilk olduğu gibi her zaman iyi cihazlar üretmeyi başardı. Google’ın geçtiğimiz yıl 12,5 milyar dolar vererek neden Motorola’yı akıllı telefon üretim hattı olarak seçtiğine şaşırmamak lazım. Rokr, Apple iTunes ile uyum sağlayan ilk telefondu ve Apple’ın efsane CEO’su Steve Jobs tarafından tanıtılmıştı. Maalesef 100 parçadan fazlasını alamayan berbat bir belleğe sahip olan cihaz, bu eksiye rağmen akıllı telefonların aynı zamanda multimedya aracı haline gelmesinde önemli bir basamak oluşturdu.Nokia N95
Nokia, 2007 yılında yaşanacak devrimden aylar önce en başarılı telefonlarından birini sundu. N95, havalı görünümü ve geniş ekranıyla karşı konulması güç bir teknoloji olarak belirdi. Büyük QWERTY klavyesi, GPS özelliği, 5 megapiksel kamerası ve radyosu, dönemin kullanıcıları için aranabilecek tüm özellikleri bir araya getiriyordu. N95 oldukça başarılıydı ama ismini uzun yıllara yayamadı. Neden mi?
Apple iPhone
iPod ile tüm dünyada yüz milyonlar sata Apple, sessiz sedasız gerçekleştirdiği en büyük tasarımlarından birini 2007’de sundu. iPhone, akıllı telefon kavramını sağlamlaştıran bir cihaz olarak belirdiğinde, tek bir özelliğiyle açık ara birinci olacağını ortaya koydu: Farklılık. Tasarımı son derece ilgi çekici olan iPhone, ilk modelinde uygulama ve fonksiyon olarak tabii ki çok fazla yenilik sunmuyordu. Bugün Samsung, Nokia, HTC, LG ve diğer birçok markanın sunduğu birbirinden kaliteli telefonlar arasında, iPhone farklı yerini korumayı başarıyor.
HTC Dream
ABD’de T-Mobile G1 ismiyle satışa sunulan Dream, Tayvanlı akıllı telefon devi HTC’nin ilk büyük başarısı olarak akıllarda yer edindi. Google’ın Android işletim sistemiyle çalışan Dream, dokunmatik ekranlı akıllı telefon piyasasında iPhone’un karşısına da ilk rakip olarak belirdi. QWERTY 8,2 cm genişliğindeki ekranıyla başarı gösteren Dream, Android cihazların arasındaki rekabette tutunamadı.