Haier W858 cep telefonu incelemesi
Birisi fiyat/performans telefonu mu dedi?
Haier, İspanyol elektronik ve beyaz eşya üreticisi bir firmadır. Özellikle Kuzey Amerika'da oldukça fazla müşteri portföyü olan firma için İspanya'nın Arçelik'i ya da Vestel'i desek sanırız yanlış bir tabir kullanmış olmayız.
Firma yeni bir telefon ile ülkemiz piyasasına girdi. W858 kod adıyla satışa sunulan telefonun aynı fiyat segmentinde kıyasıya bir mücadele var. Vestel Venüs, Discovery Elite ve Haier W858 hemen hemen aynı donanımlar ile karşımıza çıkıyor. Haier W858'in bu noktada avantajı ise aynı fiyat segmentinde rakiplerinin 4GB ROM sunabilirken incelediğimiz telefon 8GB ROM sunmasıdır.
Burada kullanıcının tercihini öncelikle telefonların tasarımları ve kutu içeriklerinin belirleyeceğini öngörmekteyiz. Bu noktada Hair W858'in rakipleri karşısında ki durumuna da inclememizi okuduktan sonra kendiniz karar verebilirsiniz. Testimize geçmeden önce telefonun teknik özelliklerine şöyle bir gözatalım.
Haier W858 Teknik Özellikler |
|
Ekran Özellikleri |
5 inç QHD IPS ekran 960x540 piksel |
İşlemci | 1,2 GHz hızında 4 çekirdekli Snapdragon 200 |
Ram Kapasitesi | 1 GB |
Kamera | 8 megapiksel arka, VGA kamera HD kayıt |
Hafıza | 8 GB |
Hafıza Kartı | Var 32 GB |
Pil Kapsitesi | 2200 Mah |
İşletim Sistemi | Android 4.3 |
Boyutlar | 143.5 mm boy, 72,6 mm en, 8,8 mm kalınlık |
Ağırlık | 164 gram |
Haier W858'in fiyatı düşünüldüğünde tasarım anlamında oldukça iyi ibr iş çıkardığını söylemek mümkün. Telefonun tasarımını beğendiğimnizi söylemeliyiz. Dilerseniz kutu içeriği ve tasarımı ile incelememize başlayalım.
Tasarım ve Kutu İçeriği:
Haier W858'in en güçlü tarafı kesinlikle tasarımı. Bu fiyat segmentinde görmeye pek alışık olmadığımız ince çerçevelere sahip olan W858 fiziksel olmayan dokunmatik menü tuş takımına sahip.
Arka kısmında ise geniş kamera çerçevesi (kapağa sabit), flaş ışığı ve aşağıda "dts sound" mono hoparlör bulunuyor. Telefonun sağında açma /kapama tuşu, sol tarafında ise ses açma/kapama tuşu bulunuyor. SD kart takmak için arka kapağı, SIM kartını takmak için den pilin çıkartılması gerekiyor.
Kutu içeriği bu fiyat segmentinde değil en pahalı telefonlarda bile görmediğimiz kadar zengin tutulduğunu görmekteyiz. Kutuyu açtığımızda bizleri telefon karşılıyor. hemen altında ise şarj adaptörü, şarj ve USB data kablosu ve kulaklık bulunuyor. Bunun altında ise telefonun ekstraları bulunuyor. Ekran koruyucu ve oldukça şık dizayn edilmiş koruyucu kılıfın bizleri gerçekten şaşırttığını itiraf etmeliyiz. 2000 TL bandı üstünde satılan telefonlarda bile göremediğimiz bu kutu içeriğini umarız tüm telefonlarda görebiliriz.
Performans:
Haier W858'in en güçlü tarafı tasarımıysa en güçsüz tarafı da performansı olduğunu söylemeliyiz. Snapdragon 200 işlemcisinden güç alan telefon saf Android işletim sistemine çok yakın bir arayüzle piyasaya sunuluyor. Bu arayüz bu telefonda oldukça akıcı çalışıyor. Telefonun güncelleme alacağı ithalatçı tarafından dile getiriliyor ama bu noktada büyük üreticiler bile tarih veremezken bu tarihi Haier'dan almak hayalperestlik olacaktır.
Eskiden ülkemizde bu fiyat aralığında MTK işlemcili Çinli telefonlar bulunuyordu. "Klon" adı altında satılıp gerçeğine birebir benzetilen bu telefonlar ile Haier W858'i kesinlikle karıştırmayın lakin bu ürün hem tasarım hemde donanım anlamında o telefonlardan çok farklı bir kulvarda bulunuyor. Zaten yaptığımız benchmark testlerinden bunu anlayabileceksiniz. Aşağıda Haier W858'in bazı benchmark skorlarına gözatabilir ve kendi telefonlarınız ile karşılaştırabilrisiniz.
Quadrant
Antutu
SunSpider 1.0.2
NenaMark2
Google Octane
GFX Benchmark
Kamera:
Haier W858'de 8 megapiksel bir kamera bulunuyor bu kamera özellikle gündüz çekimlerinde başarılı işlere imza atarken düşük ışık altında ve özellikle gece fotoğraflarında ortalamanın altında kalıyor. Ön kamera konusunda ise bu modelin alması gereken daha fazla yol var diye düşünüyoruz. Bundan sonraki modellerde üretici umarız ön kameraya daha fazla önem gösterir.
Aşağıda telefonla çekilen bazı fotoğrafları görebilirsiniz. Fotoğrafların üzerine tıklayarak orijinal hallerine ulaşabilrisiniz.
Flaşsız
Flaşlı
Flaşsız
Flaşlı
Flaşsız
Flaşlı
Arayüz:
Haier W858 Android 4.3 işletim sistemi ile kutudan çıkıyor. Saf android işletim sistemine oldukça benzeyen birarayüz kullanan telefonun güncelleme konusunda kullanıcılara ne sunacağı ise şimdilik tam bir muamma. En son sürüm Android işletim sistemi takıntınız varsa bu telefonu tercih etmeniz hayal kırıklığı yaşamanıza sebep olabilir.
Telefonun arayüzünde çok ilginç bir durum dikkatimizi çekti. Apple'ın iPhone 6 Plus'ta önce biz bulduk izlenimi ile tanıttığı telefonu çevirince ana ekranın dönme özeliği ilginç bir şekilde Haier W858'de de bulunuyor.
Haier'ın telefona özel geliştirdiği bazı yazılımlar var. CY Security programı ile telefonunuzu hem virüslere karşı koruyorsunuz hemde yaptığınız tarama ile virüslü olabilecek dosyaları ayıklayabiliyorsunuz. Programın bir özelliği de RAM temizliği yapabilmenize olanak sağlamasıdır; ki biz Ram temizleme işlemini telefonun stabilitesi için sizlere kesinlikle önermemekteyiz.
Bunun yanından Haier kullanıcılarına MoboGine diye bir yazılım daha sunuyor. Bunu telefonunuza özel bir market gibi düşünebilirsiniz. Açıkçası bu fiyat bandında bir telefondan pek görmeye alışık olmadığımız özellikler bunlar. Bu fiayat segementinde bile özel içerik sunduğundan dolayı Haier'ı kutlamak gerekiyo diye düşünmekteyiz.
Telefonun menüsüne ve ayarlar menüsüne ait ekran görüntülerini aşağıdan inceleyebilirsiniz.
Haier tarafından özelleştirilmiş Bildirim Ekranı
Ayarlar Menüsü
Görev Yöneticisi, Tüm Uygulamaları Kapama Penceresi
Telefon Hakkında Genel Bilgiler
Arama Menüsü
Pil:
Haier, W858 telefonunda 2200 Mah gücünde bir pil kullamış. Telefonu kutusundan çıkartırken açıkçasını söylemek gerekirse kafamızda acaba pil yeterli gelecek mi diye bir soru işareti vardı ama telefonu kullandıkça şunu gördük ki telefonun pili normal şartlar altında bir günlük süreci (sabah 07:30'da şardan çıkartıp akşam saat 21:00 sularında eve gelinmesi) çok rahat bir şekilde tamamlayabiliyor. Telefonu alacak ve kullanacak kişilerin kullanamdıkları zamanlarda 3G şebekesini kapatmaları pil süresine müthiş bir katkı sağlamakta bunuda belirtmekte dayda var.
Yaptığımız testlerde 3G sürekli açık; 47 dk telefonla konuşma, 42 dakika video izleme, 1 saat internet ve sosyal medya gezintisi ile telefon bir günlük süreci tamamlayabiliyor. Telefonun en büyük eksiklerinden birisi ise pil gücünün kontrol edilebilceği bir panel. Yeni bir güncelleme ile telefona bu yetenek kazandırılırsa; Haier W858 pil gücü konusunda daha agresif bir noktaya gelebilir.
Sonuç:
Haier W858 öncelikle 649 TL fiyat etiketi, kutu içeriği ve tasarımı gözönüne alındığında oldukça beğendiğimiz bir telefon oldu. Sürekli en üst segment telefonları inceliyor ve kıyaslıyoruz fakat Android ekosisteminde en çok satılan telefonlar amiral gemileri değil orta segment telefonlar. Haier W858 orta segmentin bir tık altında olduğu ise sugötürmez bir gerçek.
Snapdragon 200'lü telefonlar arasında seçim yapacaksanız hem şık tasarımı hem de kutu içeriği ile öne çıkan bu ürünü mutlaka değerlendirmenizi sizlere tavsiye etmekteyiz. Haier W858'i alacak olan kişilerin şunu çok iyi anlamasında fayda var. Bu telefon ne performans ne de kamera odaklı bir telefon; uygun fiyatlı Android bir telefon arıyorsanız Haier W858 hem arayüzü hemde tasarımı ile size uygun bir çözüm olabilir.