Güncellemeli mi? Güncellememeli mi? Yoksa hiç düşünmemeli mi?
Android 5.0 ve iOS 8.2 güncellemesi yapayım mı?
İşletim sistemlerinin güncellenmesi; stabilitenin sağlanması ve özellikle donanımların yeni firmwarelere kavuşması açısından oldukça önemlidir. Örneğin akıllı telefonlarda bulunan GPU'ların daha iyi çalışması için üretici tarafından çıkartılan yeni bir driver ancak Android güncellemesi ile telefonlara verilebilir.
Güncelleme konusu Android ekosisteminin kanayan bir yarasıdır. Google'ın yeni Android sürümünün firmalar tarafından kendi arayüzlerine port edilmesi oldukça uzun süren bir süreçtir. Google kendi telefonları (Nexus'lar) üzerinde geliştirdiği Android güncellemesini yine kendi telefonlarına hemen verebilirken diğer marka telefonların bu güncellemeyi uzun süre beklemeleri gerekmekte. Tam bu noktada Samsung'un amiral gemisi Note 4'ün, Sony'nin amiral gemisi Xperia Z3'ün halen Android 5,0 güncellemesi beklediğini de hatırlatalım.
Güncelleme geldiğinde heyecan içinde telefonumuza bu yeni yazılımı indiriyoruz. Peki, doğru mu yapıyoruz? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişiklik gösterse de bu sorunun bizim açımızdan cevabı koca bir HAYIR!
iOS cihazlar için Pazartesi günü kullanıma sunulan iOS 8.2'yi telefonuna yükleyen birçok kişinin iTunes'a giremediği haberini sizlerle paylaştık. Bir güncelleme geliyor ve sürekli kullandığınız telefonunuz birden kullanılamaz hale geliyor.
Buna bir örnekte Moto G'yi verebiliriz. Android 4.4.4 ile (fiyatına göre) mükemmel bir kullanıcı deneyimi sunan telefona Android 5.0 güncellemesi geldikten sonra bir şeyler oldu ve telefon şu anda "resmen" kullanılamaz duruma geldi. Bunu bizzat yaşayan birisi olarak bu cümleyi yazmaktayım.
Her güncelleme sonrası mobil platform kullanıcılarının "telefonu eski sürüme nasıl döndürürüm?" sorularına muhattap olmaktayız. Downgrade dediğimiz bu durum ise oldukça zor.
Güncelleme gelir gelmez telefonunuza yüklemeyin. Diğer kullanıcıların güncelleme ile ilgili yazdıklarını okuyun ve buna göre güncellemenizi yapın. Her güncellemenin telefonunuza stabilte ve performans artışı kazandırmasını beklemeyin. Özellikle orta segment telefon kullanıcılarının bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor. Orta ve düşük segment telefonunzudan memnunsanız ve sizi tatmin ediyorsa güncelleme noktasında 2 kez düşünmenizi sizlere tavisye ediyoruz.
Peki, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Telefonunuzu güncelledikten sonra hiç performans kaybı yaşadınız mı?