Google Nexus 6 incelemesi
Nexus 6'ya detaylı bir bakış atmaya ne dersiniz?
Bu ay içinde Nexus 6'nın çok sevdiğim bir arkadşaım vasıtasıyla elimde geçmesini bekliyordum; fakat kendisi yurtdışından gelemediği için halen bu ürüne kavuşabilmiş değiliz. Bu istenmeyen gecikmenin inceleme yapmamamız için bir durum oluşturmayacağını düşündük ve Gogole'ın yeni telefonu Nexus 6'yı gıyabında da olsa incelemeye karar verdik. Özellikle Nexus 6'nın yakın bir zamanda ülkemiz kullanıcılarına sunulabileceği ile ilgili duyumlar almamızdan sonra bu telefonun hem ön incelemesi hemde değerlendirmesini yapmaya karar verdik.
Öncelikle Google'ın neden bir telefon yapmaya başladığını hatırlamak gerekiyor. Google, Android kullanıcılarına saf Android deneyimini daha uygun fiyata yaşatmak için bu projeyi başlatmıştı. İlk nesil Samsung ile yapılan Nexus telefonlarının o dönemde büyük ses getirdiğini ve özellilkle fiyatıyla öne çıktığını hatırlamaktayız.
Google Nexus 4 ile birlkte üretimini LG'ye yaptırmaya başladı. Nexus 4'ün arkasında ki yanar döner kaplamalar telefonun artık şekil değiştirdiğini ve Nexus projesinin bundan böyle bir "amiral gemisi" projesi olacağını bizlere anlatmıştı.
Daha sonra geçtiğimiz yıl Nexus 5 piyasaya yine LG tarafından sunulmuş ve özellikle donanım tutkunları tarafından bu telefon büyük bir ilgi görmüştü. Nexus 5'in o döneminm amiral gemsi telefonlarıyla neredeyse aynı fiyata satışa sunulması bu telefona donanım tutkunu olmayan son kullanıcıların ilgi göstermemisini sağlamıştı; çünkü hemen hemen aynı paraya daha çok bilinen markalar vardı.
Google'nın "donanım anlamında geri kalmıyorsak; fiyat anlamında da kalmamalıyız" mantığının son örneği ise Nexus 6 oldu. Amerika'da Goggle Play üzerinden satışa sunulan Nexus 6'nın 32 GB versiyonunun 649 dolardan; 64 GB versiyonunun ise 699 dolardan satılması ciddi ciddi iPhone 6 Plus'a rakip olduğunu görmemizi sağladı. iPhone 6 Plus'ın Amerika'da 749 dolara satıldığının da altını çizelim.
Öncelikle her zaman yaptığımız gibi telefonun teknik özelliklerine kısaca bir gözatalım.
Nexus 6 |
|
Ekran Özellikleri | 5,96 inç, 2560x1440 piksel çözünürlükte AMOLED ekran (493 ppi) Gorilla Glass 3 |
İşlemci | Qualcomm Snapdragon 805 2.7 GHz Krait 450 Adreno 420 |
Ram Kapasitesi | 3 GB Ram |
Kamera | Arkada 13 megapiksel 4128x3096, 4K 30 kare/saniye Önde 2 megapiksel kamera |
Hafıza | 32 GB ve 64 GB |
Hafıza Kartı | Yok |
Pil Kapasitesi | 3220 mah |
İşletim Sistemi | Android 5.0 Lolipop ile kutudan çıkıyor |
Boyutlar | 159,3 mm boy, 83 mm genişlik, 10,1 mm kalınlık |
Ağırlık | 184 gram |
Ekstra Özellikler | Android'in en son güncellemeleri ilk alması |
Tasarım:
Artan ekran boyutu savaşlarında Nexus 6 ile Google sanırız nirvanaya ulaştı. 6 inç ekranı ile rakipleri; Motorola Moto X, Galaxy Note 4 ve iPhone 6 Plus'tan daha büyük bir ekran boyutu sunan Nexus 6'nın AMOLED ekran kullandığının altını çizelim. Bu ekran boyutunda tek AMOLED ekrana sahip olan Nexus 6'nın yuvarlatılmış tasarım detayları ile özellikle elde tutma hissiyatını güçlendirdiğinin altını çizelim.
Google'ın Nexus 6 için eski firması Motorola'yı tercih ettiğini görmekteyiz. Geçtiğimiz yıl ilginç bir şekilde Çinli Lenovo'ya satılan Motorola'dan Nexus 7 yapmasını beklerseniz yanılırsınız diye düşünmekteyiz. Google'ın bu noktada yine LG yada Samsung'a geri dönüş yapacağını düşünmekteyiz.
Nexus 6'nın Motorola Moto X2'den çok ciddi izler taşıdığını söylemeliyiz. Motorola'nın aynı tasarım anlayışını kendi telefonunda kullanmasını hangi satış stratejisine bağlayabiliriz açıkçası tam olarak emin olamadık. Daha küçük bir Nexus 6 isteyenleri kendi telefonlarına mı yöneltme çabası var yoksa çok önceden verilen bir kara mıydı bunları bilebilmek tabi ki mümkün değil ama her iki telefonda birbirine oldukça benzemiyor mu?
Nexus 6'nın arkası ovalleşen bir yapıda olduğunu görüyoruz. Açıkçası bu tasarımı üreticiler yıllardır kullanıyorlar. Bu tasarımı birde elden kaymayan malzeme yapısı (polikarbon) ile birleştiren Motorola'nın tasarım anlamında oldukça önemli bir iş yaptığını düşünmekteyiz.
Telefonun sağ çerçevesinde güç tuşu ve ses açıp kapama tuşu bulunuyor. Sol tarafında ise bir tuş bulunmamakta. Alt tarafta USB girişi ve mikrofon bulunurken üst tarafta ortada kulaklık girişini ve sim kart giriş yuvasını görmekteyiz.
Arka kameraya ayrılan lens çapı ise devasa ölçüde ve bu bizde bu telefonun mükemmel bir kamera performansı sunduğunu düşündürüyor. Peki gerçekten de öyle mi? Bu sorunun cevabını ilerki günlerde yapacağımız karşılaştırmalı testler ile anlayacağız.
Arayüz:
Nexus 6, Android 5.0 Lolipop ile kutudan çıkan ilk telefon oldu. Ardı ardına güncellemeler alan Nexus 6'nın yakın bir süre içinde (1-2 hafta içinde) Android 5.1 güncellemesi alacağını belirtelim. Saf Android arayüzünü kullanan Nexus 6'nın arayüzü yok desek sanırız yanlış bir tabir kullanmayız. 2014 yılının en hızlı işlemcisi Snapdragon 805 ve 3GB sistem belleğiyle Android ekosisteminin en akıcı arayüzüne sahip telefonu olan Nexus 6'nın arayüzüne ait fotoğrafları aşağıdan inceleyebilirsiniz.
Bunu söylemeden geçmek istemiyoruz; Android 5.0.1 Lolipop Nexus 6'da hem muhteşem görünüyor; hemde muhteşem bir şekilde çalışıyor.
Kamera:
Google, Nexus 6'da Sony'nin efsaneleşen kamera sensörü IMX214'ü kullanıyor. Oppo bu kamera sensörünü Find 7'de kullanmış ve yazılım desteği ile 50 megapiksel değerinde fotoğraflar çekilebilmesine olanak sağlamıştı.
Nexus 6'nın kamerası en iyi kamera doanımını sunmasada performans anlamında oldukça tatmin edici bir seviyede performans veriyor. Nexus 6'nın 2 megapiksel ön kmaerası ise tek kelimeyle "vasat" bir performans gösteriyor.
Nexus 6'nın kamera arayüzünün oldukça sade ve anlaşılabilir düzeyde tutulduğunu görmekteyiz. Abartıdan uzak bu yapıya ait ekran görüntülerini aşağıda inceleyebilirsiniz.
Aşağıda phonearena sitesinin Nexus 6 ile çektiği fotoğrafları inceleyebilirsiniz. Umarız kısa süre içinde bizde kendi testlerimizi gerçekleştirebiliriz.
Ön Kamera:
Performans:
Google, Nexus 6'da Qualcomm'un en hızlı ve en son jenerasyon 32 bit işlemcisi Snapdragon 805'i telefonunda kullanıyor. Bu işemci aslında Snapdragon 801AC'nin (Snapdragon 800'ün hızaşırtılmış hali) yerine gelmesi gereken bir işlemciydi ama sektör ilginç bir şekilde geçtiğimiz yıl Snapdragon 805 yerine Snapdragon 801AC'yi tercih etti ve geçtiğimiz yıl çıkan tüm amiral gemisi telefonlarda bu işlemci kullanıldı.
Snapdragon 805 ise mimari açıdan küçük; proses bakımındansa büyük yenilikleri berabirinde getiriyor. Yeni mimariye ek oalrak yeni bir GPU'yu da (Adreno 420) beraberinde getiren Snapdraon 805'in 2,7 GHz hızlara kadar çıkabildiğini de ekleyelim.
Phonearena sitesinin yaptığı karşılaştırmalı benchmark skorlarını aşağıdan inceleyebilirsiniz.
Sonuç:
Uygun fiyatlı Android telefonlar yapma parolasıyla yola çıkan Google'ın hangi noktada fikir değiştirdiğini ve pahalılığı ile dillere destan olan iPhone'a rakip olmaya karar verdiğini bilemiyoruz. Googleın Nexus 6 ile başarılı olup olamayacağını konusuda belirsiz ama ortada bir gerçek var ki o da Google'ın tüm Nexus 6 stoklarını tüketmiş olmasıdır.
Özellikle ekran konusunda büyük bir yol kateden firmanın pil konusundaysa kafaları karıştırması ayrı bir tecrübe oldu. Her Nexus telefonu pili yüzünden eleştirmeye biz bıktık ama Google bu büyüklükte ve bu kalınlıkta bir telefonun içine hala 3220 mAh pil koymaya bıkmadı.
Pil konusu tek kelimeyle muamma? 6 inç 2K ekrana, 2,7 GHz'de çalışan Snapdragon 805 gibi devasa bir işlemciye sahip olan bu telefonun 3220 mAh pil gücü ile neler verebileceğini gerçekten çok merak etmekteyiz. Telefon elimize ulaştığında detaylı olarak bunu test edebileceğiz.
Nexus 6, inceliğin ön plana çıktığı şu günlerde kalınlığı ile fark yaratmayı başarıyor! 10.1 mm kalınlığı ile neredeyse 2 adet iPhone 6'nın üst üste konmasına karşılık gelen Nexus 6'nın rakiplerine bu noktada fark attığını da belirtelim!
Android ekosisteminde güncelleme sizin için herşeyse ve en hızlı Android telefonu kullanmak istiyorsanız; Nexus 6 tek tercih gibi görünüyor.
Peki siz Nexus 6 için ne düşünüyorsunuz?
Kaynak: phonearena.com