Google, Apple olma yolunda ilerliyor! Peki, başarılı olabilecek mi?
Google, Pixel ve Pixel XL modelleri ile Apple'ın yolundan gideceğini belli etti. Peki, Google bu yolda ne kadar başarılı olabilir? Google, donanım ve yazılım uyumu ne kadar sürdürülebilir?
Google, dün gece düzenlemiş olduğu etkinlikte Google Pixel ve Google Pixel XL telefonlarını duyurdu. Apple gibi donanım ve yazılım uyumu üzerinde duran Google, rakibinin yolunda yürüyeceğini belli etti. Peki, Google yazılım ve donanım uyumunu ne kadar birlikte sağlıklı bir şekilde götürebilecek?
Apple'ın yazılım açısından sağlam bir duruşu olduğu aşikar. Ancak iOS ve Android işletim sistemlerini karşılaştırdığımızda yeniliklerin son 3-4 yıldır ilk olarak Android platformunda olduğunu daha sonra iOS'e tabiri ciazse kopyalandığını görüyoruz. Apple, yenilikleri kopyaladığında yine karlı çıkan firma oluyor. Çünkü donanım ve yazılım uyumu iOS ekosisteminde üst seviyelerde yer alıyor.
Android için piyasada farklı işlemciler, farklı modüller ve farklı donanım bileşenleri yer alıyor. Bu yüzden her yazılım donanıma ayak uyduramayabiliyor. Google, bunun önüne Pixel ve Pixel XL modelleri ile geçmeye çalışıyor. Peki, Google bu konuda başarılı olabilecek mi?
Google, donanım konusunda geride
Google, henüz donanım bölümünde Apple'ın gerisinde. Kendi mimarisini ve yapısını taşıyan bir işlemci ve donanım olmadığı sürece Google bu yolda başarılı olamayacak gibi görünüyor. Snapdragon 821 yonga setini tercih eden Google, Snapdragon 830 çıktığında tekrar yazılımlarını 3. parti firmanın yapısına göre optimize etmek için uğraşacak.
Google'ın çok erken bir hamle yaptığını düşünüyorum. Burada yapılması gereken; zaten yazılım elinde var donanım bölümüne yoğunlaşıp bunları harmanlayıp sağlam bir çıkış gerçekleştirmekti. Google'ın elini çabuk tutması ilerleyen dönemlerde başını ağrıtabilir.
Android işletim sisteminin gelişimi bu süreçte büyük rol oynayacak. Eğer Google Android'in zaten geniş olan API kütüphanesini genişletip, diğer donanımlar ile de uyum içerisinde olmasını sağlayabilirse az önce belirtmiş olduğumuz handikap ortadan kalkabilir.
Bu tasarım bu kadar eder mi?
Google, tasarım konusunda; tasarım konusunda çok eleştirilen ve tasarım şefini kovan firma HTC ile anlaştı. Pixel ve Pixel XL modellerinin tasarımı HTC ile Google işbirliği ile üretildi. Ancak cihazların tasarımlarına baktığımızda orta segment telefonlar gibi duruyor. iPhone'daki Premium hissini ne yazıkki bu telefonlarda göremiyoruz. Premium hissi olmadığı gibi cihazların yüksek fiyat etiketi ile satışa sunulacak olması da büyük bir fiyasko.
Google'ın kendi telefonları olduğu için güncelleme konusunda artık soru işaretleri ortadan kalkıyor. Pixel ve Pixel XL modelleri iOS'te olduğu gibi güncellemeleri direkt olarak alacak.
Google servislerinin entegre edildiği Pixel ve Pixel XL için aynı Apple'da olduğu gibi 7 gün 24 saat telefonla teknik destek sağlanacak. Google, bu noktada hizmet kalitesini üst seviyede tutarsa, kullanıcıların teknik destek konusunda güven duyacağı bir firma haline gelebilir.
Google'ın pazar stratejisi nasıl olacak?
Google Pixel ve Pixel XL ilk olarak Amerika'da satışa sunulacak. Ancak cihazların Avrupa'da ne zaman satılacağı bilinmiyor. Apple bu konuda stratejik olarak bazı ülkelere geç dağıtım yapsa da tüm dünya genelinde iPhone'u resmi olarak satışa sunuyor. Bu konuda Google Pixel'in geleceği nasıl olacak kestirmek güç..