Geleceğin mobil teknolojileri
Ünlü araştırma şirketi Gartner, 2016’da hayatımızı derinden etkileyecek 10 mobil teknolojiye dair bir araştırma yayınladı.
HTML 5, web sayfalarının her cihazda çalışamasını sağlayan, hem mobil, hem masa üstü, hem tablet, hem PC, hem Mac için ayrı ayrı tasarımlar yapma gerekliliğini ortadan kaldıran yeni standart olarak uzun zamandır büyük ilgi görüyordu. 2015’te yaygınlaşma sürecine giren HTML 5 artık 2016’da vazgeçilemez bir standart halini alacak.
Mobil cihazlarda, farklı ve gelişmiş arayüzler görmeye hazır olun. Sayısız tasarımcı ve mobil geliştirici, uygulamalarının daha farklı ve daha gelişkin görünmesi, kullanıcılara daha kolay deneyimler sunabilmek için arayüzler üzerinden çalışıyor. 2016’da, artırılmış gerçeklik gibi farklı teknolojiler üzerine geliştirilmiş yeni arayüzlerle karşılaşacağız.
Bir kullanıcının lokasyonunu sadece bir iki metrelik yanılma payı ile tahmin edebilmek, mobil pazarlama stratejileri için büyük önem taşıyor. Böylece artık onay verdiğimiz mağazalar, alışveriş merkezleri, tam olarak hangi mağazanın önünde bulunduğumuzu görebilecek ve yine izin verdiğimiz taktirde, o mağazada bize özel indirimlere dair teklifleri anında alabileceğiz. Ya da, Uber benzeri ulaşım servisleri, tam olarak hangi noktada durduğumuzu görerek, taksiyi tam önümüze getirebilecekler.
Akıllı telefonlarımız 2016’da, giyilebilir cihazlarımız için bir bağlantı istasyonuna dönüşecek. Akıllı saat, akıllı mücevherler, akıllı gözlükler, akıllı giysiler piyasada yaygınlaşacak ve bu cihazlar sürekli akıllı telefonumuzla bağlantı halinde olacak. Kalp ritmimizi, sağlık verilerimizi bu cihazlar üzerinden akıllı telefonumuza gönderilen verilerden takip edeceğiz, mücevherlerimiz, takılarımız, bilekliklerimiz, kolyelerimiz, gözlüklerimiz farklı işlevleri yerine getirirken, cep telefonumuzu cebimizden çıkarma ihtiyacımız giderek azalacak.
802.11ac, 11ad, 11aq ve 11ah, Wi-Fİ ağlarının kapasitesini artırırken, Wi-Fi’ye olan talep giderek artacak. Ticari işletmeler ve yerel yöentimler, daha fazla Wi-Fi ağı kurmak durumunda kalacak. Wi-Fi üzerinden lokasyon belirleyen uygulamaların da etkinliği artacak. Böylece ticari işletmeler, müşterilerini kolaylıkla takip edip teklifler gönderebilecekler.
Enterprise mobile management veya kısaca EMM kavramı, 2016’da hayatımızın bir parçası olacak. Kurumlar, çalışanlarına dağıttıkları mobil cihazların yönetimi için özel uygulamalar ve organizasyonlar geliştirmek zorunda olacaklar. Bu alanda hizmet verecek yeni uygulamalar, büyük bir pazar payı bulacaklar.
Nesnelerin interneti kavramı giderek ağırlık kazanacak ve evimizde, iş yerimizde, hayatımızın her alanında, internete bağlı olarak çalışan, mobil küçük eşyalarımız olacak. Kapı kilidimizden, evdeki ampüllere kadar, tost makinemizden, çay cihazımıza kadar pek çok nesne internete bağlı olarak çalışacak. Otomobilimizle işten dönerken, cep telefonumuzdaki uygulamadan evdeki çay makinesine çalışmasını emredeceğiz ve birkaç metra yaklaştığımızı görünce otomatik olarak açılacak olan kapımızdan geçip ısısı önceden istediğimiz değere yükseltilmiş evimize girdiğimizde çayımız hazır olacak. Birkaç sene sonra, yemeğimizi de hazırlayıp biz gelmeden kısa süre önce fırına verecek robotların varlığını da görecek olursak şaşırmayalım.
Saniyede 1 Gbps veri indirme hızına ulaşacak olan mobil bağlantı teknolojisi LTE ve gelişmiş versiyonu LTE-A, dünya çapında yaygınlaşacak ve bununla bağlantılı olarak, mobil servislerde çok daha gelişmiş hizmetler mümkün olacak.
Mobil teknolojilerde ölçüm araçları ağırlık kazanacak. Mobil kullanıcıların alışkanlıklarını ortaya çıkaracak ölçüm ve istatistik araçları, iş dünyasının büyük talebiyle karşılaşacak. Bu analiz araçlarının kullanıcılara ulaşabilmesini kolaylaştırmak içinse çok sayıda etkileyici promosyon ve ücretsiz uygulama karşımıza çıkacak.
Araştırmaya göre, 2016’yı bugünden çok farklı yaşayacağız ve cebimizdeki telefonların, tabletlerin çok farklı yetenekleri olacak.
2016’da ise tek bir yazılım geliştirme aracı üzerinden, üç farklı platformda da çalışacak uygulamalar geliştirmek mümkün olacak. Microsoft bu amaçla Window Bridge isimli bir yazılımı geçtiğimiz günlerde tanıttı. Windows Bridge sadece iOS yazılımlarını Windows ortamına dönüştürmeyi kolaylaştırıyor ama 2016’da çok daha gelişmiş araçlarla kaşılaşacağız. Böylece bir uygulama aynı anda üç platforma birden çıkacak.