En güzel kim arıyor uygulamaları!
Gecenin bir vakti çalan bir telefon ve internet servisinizi ‘cazip’ bir teklifle değiştirmenizi isteyen bir müşteri temsilcisi. Ya da günde 5 kez arayarak size bireysel emeklilik satmaya çalışan bir şirket. Bazıları izinli bazıları ise haberiniz olmadan telefon numaralarını elde eden bu şirketler çoğu zaman rahatsızlık veriyorla
Gecenin bir vakti çalan bir telefon ve internet servisinizi ‘cazip’ bir teklifle değiştirmenizi isteyen bir müşteri temsilcisi. Ya da günde 5 kez arayarak size bireysel emeklilik satmaya çalışan bir şirket. Bazıları izinli bazıları ise haberiniz olmadan telefon numaralarını elde eden bu şirketler çoğu zaman rahatsızlık veriyorla
Son dönemde bu tip gereksiz aramalardan sıkılanların imdadına cep telefonlarına yüklenebilen çağrı tanıma ya da kim arıyor uygulamaları yetişiyor. Bu sayede arayan bir numara telefon defterinde kayıtlı olmasa bile eğer uygulamanın veri tabanında kayıtlı ise ekranda bilgi veriliyor. Ayrıca birçok uygulama numara engelleme özelliğini de sahip. Bu özellik yardımı ile bir kere numarasını engellediğiniz bir kişi sizi arasa bile ulaşamıyor. Uygulamaların kendi veri tabanında bulunan bir numarayı gösterebilmesi için internet bağlantısının olması gerekiyor. Ayrıca bu numaranın o veri tabanına kayıt edilmiş olması da gerekiyor. Kullanıcıların yardımı ile gelişen bu veri tabanları her uygulamada farklı olabiliyor. Bir numara spam olarak işaretlenmişse bunu kaç kişinin spam olarak işaretlediği ekranda görülebiliyor.
Hepsinin ayrı veri tabanı var İzinsiz aramalar yüzünden giderek popüler olan bu uygulamaların veri tabanı kullanıcı katkılarıyla her geçen gün gelişiyor. Ayrıca sadece kurumsal değil kişisel telefonlar da bu veri tabanında saklanabiliyor. Bu sayede sizi arayan numarayı sizi çaldırırken kime ait olduğunu görebiliyorsunuz. Ağırlıklı olarak Android ve iOS uyumlu olan uygulamaların büyük bir çoğunluğu ücretsiz. Ancak belli özellikleri ücretli paketle sunan uygulamalar da var. Bu uygulamaların önemli ve işe yarayan bir özelliği ise oluşturulan kara listenin kayıt olunduğu takdirde başka telefonlara da taşınabilmesi. Bu sayede telefon ya da işletim sistemi değiştirildiğinde liste aynen korunuyor. Uygulamaların bazıları sosyal ağlardaki kişi listelerini de tarayarak telefon numaraları kendi veri tabanlarına kayıtlı ise gösterebiliyor. İşte banka ve sigortacılık gibi sektörlerin sevmediği, kullanıcıların can simidi olan çağrıların kime ait olduğunu gösteren, aynı zamanda numara engelleme özelliği sunan uygulamalar:
TrueCaller Türkiye’deki kullanıcılar arasında en popüler olan çağrı engelleme uygulamalarından biri. Uygulamaların internet sitesindeki bilgilere göre dünya çapında 1.5 milyar numarayı sorgulayabiliyorsunuz. Ücretsiz bir uygulama olan TrueCaller’ın numara engelleme özelliği de bulunuyor. iOS, Android, Windows Phone ve BlackBerry sürümü bulunuyor. Uygulamanın bazı ek özellikleri bulunan Premium sürümü de satın alınabiliyor.
Whoscall Bir diğer numara tanıma ve engelleme uygulaması ise Whoscall. Tayvan merkezli Gogolook firmasının uygulaması olan Whoscall'un veritabanında 700 milyonu aşkın telefon numarası bulunuyor. TrueCaller ile benzer bir mantıkla çalışan uygulama yardımı ile kendi 'kara listenizi' oluşturabileceğiniz gibi kayıtlı numara veritabanındaki bilgilerden de yararlanabiliyorsunuz.Ücretsiz uygulamanın Android, iOS ve Windows Phone sürümü bulunuyor.
Contactive Bir diğer numara gösterme uygulaması da Contactive. Uygulama benzerlerinde olduğu gibi numara veri tabanında tanımlıysa ismini gösterme ve engelleme gibi özelliklere sahip. Uygulamanın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre 600 milyon numara veri tabanlarında kayıtlı. Sadece Android sürümü bulunan uygulama ücretsiz olarak kullanılabiliyor.
iPhone'da standart olarak bulunuyor Apple'ın geliştirdiği iPhone akıllı telefonlarında yukarıda anlatılan özellik standart bir fonksiyon olarak yer alıyor. iCloud ile senkronize çalışabilen bu özellik yardımı ile kara listeye aldığınız bir numara bir daha sizi arayamıyor ve mesaj gönderemiyor. Yeni bir iPhone'a geçildiğinde hazırlanan kara liste iCloud üzerinden senkronize edilebiliyor.
Android işletim sisteminde de böyle bir özellik bulunuyor. Ancak telefon değiştirildiğinde engellenen numaraları tekrar tanımlamak gerekiyor. Bazı telefon üreticileri cihazlarına yazılımla böyle bir özellik kazandırabiliyorlar. Ancak bu çözümler sadece aynı marka cihazlarda kullanılabiliyor.
Casus uygulamalara dikkat Uygulama mağazlarındaki çözümler kullanıcının adres defterindeki bilgilere erişerek bunları farklı amaçlarla kullanabiliyor. Bu yüzden özellikle Android marketteki bazı 'Kim Arıyor' uygulamalarına karşı dikkatli olmakta fayda var.
Cep telefonlarına yüklenen özel uygulamalar sayesinde arayan kişi adres defterinde kayıtlı olmasa bile kim olduğu öğrenilebiliyor. Birçok uygulama aynı zamanda çağrı engelleme özelliğine de sahip.