Çinli telefon markaları sağlam geliyor!
Çin merkezli telefon markaları artık ülke sınırlarından dışarı çıkmaya başladılar. Global arenada dünya devleri ile rekabet eden bu markalar liderlik yarışında zirveyi zorluyor.
Cep telefonu pazarında işler değişiyor. Son yıllarda Çinliler'in hakimiyetine geçmeye başlayan pazarda artık OPPO, Huawei, Honor, Xiaomi, Meizu gibi markalar dünya çapındaki rakiplerini zorlar hale geldi. Bir dönem fason üretimin merkezi olarak görülen Çin, artık bu işleri öğrendi ve kendi markaları ile dünya liginde rekabet ediyor. Bu arada yeri gelmişken belirteyim Xiaomi sadece telefon değil envai çeşit elektronik ya da elektronikle doğrudan ilgisi olmayan cihaz da üretiyor.
Çinli telefon markaları sağlam geliyor!
Gelen son rakamlar da bunu gösteriyor aslında. Geçtiğimiz günlerde IDC'nin açıkladığı 2018 ikinci çeyrek cep telefonu pazar payları araştırması raporunda birinci sırada Samsung yer alırken, ikincilik koltuğunda daha önce üçüncü sırada yer alan Çinli Huawei yer alıyordu. Rapora göre Samsung ikinci çeyrekte 71.5 milyon adet telefon piyasaya sürerken. Huawei rakibi Apple'ı geçerek 54.2 milyon ile ikincilik koltuğuna oturdu. Apple ise 41.3 milyon telefonla üçüncü olabildi. Raporda yer alan dördüncü ve beşinci markalar da sırasıyal Xiaomi ve OPPO idi. Bu iki marka yukarıda da yazdığım gibi Çin merkezli. Raporun detaylı haberini okumak isterseniz ilgili sayfaya bir bakmanızı öneririm.
En büyük kozları fiyat/performans
Çinli telefon markalarının en büyük kozu fiyat/performans oranı yüksek amiral gemileri üretmelerinin yanısıra genelde telefonlarının fiyatlarının makul bir seviyede olması. Türkiye gibi döviz kurlarının sürekli değiştiği ve yükseldiği bir ülkede makul fiyat çok fazla satış anlamına geliyor. Zaten bu markaların büyük bir çoğunluğunun ürünleri Türkiye pazarında satılıyordu. Ancak bu satışlar genelde Paralel İthalat yöntemi ile üçüncü parti firmalar tarafından yapılıyordu. Ancak bu durum yavaş yavaş değişiyor. Markalar artık Türkiye pazarına kendileri gelerek temsil edilmeye başladılar.
Çinliler büyük markaları tehdit ediyor
Çinli telefon üreticilerinin agresif rekabet anlayışları ve uygun fiyatlı telefon satmaları büyük markaları da ciddi anlamda etkiliyor. Örneğin Samsung artık üst düzey akıllı telefon modellerini hedeflediği ölçüde satamıyor. HTC ve LG Türkiye'de de faaliyet gösteren markalar telefon pazarından neredeyse silindi. Bir zamanlar telefon sektörünün en büyük markaları olan bu iki dev şu an çok daha küçük bir pazar payı ile çalışıyor. Yani Çinliler büyürken diğer markaların pazar paylarından çalıyorlar ki bu çok doğal bir durum.
Neredeyse tamamı dijital marka
Çinli teknoloji firmalarının klasik markalardan önemli farklılıkları var: Hemen hemen hepsi dijital marka. Yani temsilci bulma, zincir mağazalarla anlaşma, bu ürünleri tüm Türkiye sathına yayma gibi dertleri yok,. Genelde ürünlerini dijital olarak yani online kanallardan satıyorlar. Bazılarının (mesela Xiaomi) kendi mağazaları var ve ürünleri fiziksel olarak görmek isteyenler bu mağazaları ziyaret edebiliyor. Ancak büyük bir çoğunluğu dijital marka ve yeni nesil pazarlama anlayışı ile genç nesile hitap ediyorlar.
Çinli telefon markaları Türkiye'ye de geliyor!
Global pazarda bunlar yaşanırken Türkiye de bu markaların hedefinde gibi görünüyor. Zira son aylarda birçok Çinli telefon üreticisi öyle ya da böyle türkiey pazarına gelmeye başladı. Zaten yıllardır Türkiye'de olan Huawei, alt markası Honor'ı Türkiye pazarına getirdi. Nisan ayından bu yana resmi kanallar ile Honor telefonları satılıyor. Xiaomi de Türkiye'de faaliyetlerine kısa süre önce başladı. Hatta önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyecek. teknolojioku olarak davet edildiğimiz bu toplantıdaki gözlemlerimizi de ayrı bir yazı ile paylaşacağım. Meizu da bir şekilde Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Öte yandan OPPO ve benzeri markaların telefonları Türkiye'de satılıyor ancak temsiliyet anlamında şimdilik bir hareket yok.
Yerli telefonlar da üretiliyor
Çinli markaların Türkiye'ye gelmesini olumlu bir adım olarak görüyorum. Onlarla ortak üretim ve benzeri konularda çalışmalar yapılabilir. Bu alandaki bilgi birikimleri Türkiye'nin konumu ile birleştiğinde olumlu sonuçlar doğurabilecek iş birlikleri çıkabilir. Bunlarla ilgili bazı duyumlar da aldım. Zamanı geldiğinde yine bu sayfalarda bu bilgileri sizlerle paylaşacağım.
Türkiye'nin uzun yıllardır gündeminde olsa da yerli üretim konusu önemli bir adım. Bugünlerde Vestel, General Mobile ve reeder yerli üretim konusunda adımlar atıyor. Önümüzdeki dönemde bunların sayısının artacağını da öngörmek mümkün. Kimbilir birgün Xiaomi ya da OPPO bir fabrikasını Türkiye'de kurar.
Olur mu olur!