Avrupa Apple'ı çok zor durumda bıraktı, seve seve değişiklik yapacaklar
Apple, AB'nin getirdiği yeni düzenlemelere uyum sağlamak için iPad modellerinde önemli değişiklikler yapacak.
Avrupa Birliği, rekabet ihlallerini önlemek amacıyla büyük teknoloji şirketlerini hedef alan sıkı yeni kurallar listesine Apple'ın iPad'ini de ekledi. Bu gelişme, şirketin tablet ekosistemini önleyici tedbirler dizisine uyum sağlaması için altı ay süre tanıyor. Apple, iOS mobil işletim sistemini, App Store'u ve Safari tarayıcısını zaten bu yasaların hedefi haline getirmişti. Ancak şirket, bazı hizmetlerin bu tanımlamaya itiraz ederek, yıl sonunda Lüksemburg'daki Avrupa Birliği Genel Mahkemesi'nde görüşülecek davalar açtı.
Avrupa Birliği rekabet komisyoncusu Margrethe Vestager, iPad'in Dijital Pazarlar Yasası kapsamına alınmasının adil rekabeti koruyacağını belirtti. Yapılan bir incelemeye göre iPadOS'un, birçok şirketin müşterilere ulaşmak için önemli bir geçit olduğu tespit edildi. Cupertino, Kaliforniya merkezli Apple için bu durum bir kayıp anlamına geliyor. Şirket, yeni yükümlülükler ve yasaklarla işletim sistemini uygun hale getirmek zorunda kalacak. Bu da iPad kullanıcılarının Apple'ın dışındaki yerlerden uygulama indirmelerine ve cihazlara yüklü gelen uygulamaları kaldırabilmelerine olanak tanıyacak.
Avrupa Apple'ı çok zor durumda bıraktı, seve seve değişiklik yapacaklar
Apple sözcüsü, Avrupa tüketicileri için hizmet vermeye devam ederken, Dijital Pazarlar Yasası'nın ortaya çıkardığı yeni gizlilik ve veri güvenliği risklerini hafifletmeye odaklandıklarını ifade etti.
Dijital Pazarlar Yasası, dünyanın en güçlü altı teknoloji firmasının iş modellerinin kalbine yönelik bir darbe olarak değerlendiriliyor. Apple dışında Microsoft, Meta Platforms, Alphabet'in Google'ı, Amazon.com ve TikTok'un sahibi ByteDance de yeni yükümlülüklerle hedef alındı. Yasaya göre, belirlenmiş firmaların kendi hizmetlerini rakiplerinkine tercih etmeleri, farklı hizmetler arasında kişisel verileri birleştirmeleri, üçüncü parti tüccarlardan topladıkları verileri rekabet avantajı olarak kullanmaları yasaklandı ve kullanıcıların rakip platformlardan uygulama indirmelerine izin verilmesi gerekiyor.