Apple, 'onarım hakkı' kurallarına saygı gösterecek
"Onarım hakkı" savunucuları, yalnızca beş yıl önce Apple'ın kendi taraflarındaki en büyük isimlerden biri olacağını muhtemelen hayal edemezlerdi.
Ancak burada olan tam olarak bu: teknoloji devi, Biden yönetiminin ev sahipliği yaptığı bir etkinlikte resmi olarak federal düzenlemeleri onarma hakkına sahip olmayı desteklediğini açıkladı. Apple Başkan Yardımcısı Brian Naumann etkinlikte şirketin "Kaliforniya'nın ABD’deki yeni onarım hükümlerine uymayı" planladığını söyledi.
Apple'ın, onarım hakkının kurallarını geçirmeye yönelik karşıt girişimlerle ilgili uzun bir geçmişi var. Ancak şirket son birkaç yılda tavrını değiştirdi ve tüketicilere parça ve aletler satmaya, ayrıca onlara iPhone'larını ve Mac'lerini kendi başlarına tamir edebilmeleri için onarım kılavuzlarına erişim sunmaya başladı.
Apple, 'onarım hakkı' kurallarına saygı gösterecek
Kaliforniya kurallarına göre, cihaz üreticilerinin yedek parça ve araçları stoklamaları ve fiyatı 50 ile 99 dolar arasında değişen cihazlar için üç yıl süreyle onarım belgeleri sunmaları gerekiyor. Maliyeti 100 doların üzerinde olan cihazlar için yedi yıl boyunca parça, alet ve belge sağlamaları gerekiyor. Apple zaten ABD genelinde parça ve onarım aletleri satıyor ancak ülke çapında Kaliforniya hükümlerine uyuyorsa bu, bu öğelerin ve onarım kılavuzlarının ülkedeki herkesin yıllarca kullanabileceği anlamına geliyor.
Naumann, Kaliforniya'nın ülke çapındaki hükümleri onarma hakkını onurlandıracağına dair söz vermenin yanı sıra, ideal bir federal yasanın nelere sahip olması gerektiğinden de bahsetti. "Tek tip bir federal onarım yasasının aşağıdakileri yapması gerektiğine inanıyoruz: Hırsızlığın önlenmesine yardımcı olan gizlilik, veri ve cihaz güvenliği özelliklerini korumak; onarımda kullanılan parçaların türü hakkında tüketicilere şeffaflık sağlamak ve son olarak, ABD çapındaki tüketicilere fayda sağlayan ve potansiyel olarak çelişen devlet yaklaşımlarının yarattığı kafa karışıklığını azaltan güçlü bir ulusal standart oluşturmak.”