Apple kaybetti, kullanıcılar kazandı! Tim Cook sonunda pes etti!
ABD Kaliforniya'daki Onarım Hakkı Yasa Tasarısını resmi olarak onaylandı.
SB 244 adı verilen tasarı yasalaşırsa, maliyeti 50 ila 100 dolar arasında olan ürünleri onarmak için gereken parça, alet ve belgelerin, son üretildikleri tarihten itibaren üç yıl boyunca eyalette mevcut tutulması gerekecek. Bu arada, 100 doların üzerindeki ürünler için tamir malzemelerinin yedi yıl boyunca mevcut olması gerekecek. Bu kuralların yürürlükte olmasıyla üreticiler, insanların garanti süreleri bittikten sonra bilgi veya bileşenleri kullanıma sunmayı reddedemeyecek. Yasayı ihlal eden şirketlere ilk ihlalde günde 1000 dolar, ikinci ihlalde 2000 dolar ve daha sonraki ihlallerde günde 5000 dolar para cezası verilecek.
iFixit'in belirttiği gibi, Apple'ın Onarım Hakkı kurallarına karşı çıkma konusunda uzun bir geçmişi var ve daha önce eyalette bir yasa tasarısı sunulduğunda Nebraska'nın "bilgisayar korsanları için Mekke" haline geleceğini söylemişti. Ancak son birkaç yıldır teknoloji devi fikrinde değişiklik olduğuna dair işaretler gösteriyor.
Apple kaybetti, kullanıcılar kazandı! Tim Cook sonunda pes etti!
Apple, 2021'de tüketicilere doğrudan parça ve araç satmaya başlayacağını ve hatta iPhone'larını ve Mac'lerini kendi başlarına tamir etmelerine yardımcı olacak onarım kılavuzları sunacağını duyurdu. Apple'ın mektubunda, "'SB 244'ü destekliyoruz çünkü bireysel kullanıcıların güvenliğini ve güvenliğinin yanı sıra ürün üreticilerinin fikri mülkiyetini de koruyan gereklilikler içeriyor." ifadesine yer verildi.
Apple'ın desteğinin nihayet tasarıya onaylanması için gereken desteği verip vermeyeceği henüz bilinmiyor. Kaliforniya'da Onarım Hakkı Yasası 2018'de uygulamaya konulmuştu ancak tasarı ancak bu yıl önemli bir destek toplayabildi. Senato, son duruşması önümüzdeki hafta yapılacak olan tasarıyı oybirliğiyle kabul etti. Bundan sonra, valinin yasayı imzalayabilmesi için yasanın kürsüye çıkması ve yasa koyucular tarafından son kez onaylanması gerekecek.