Apple, A16 Bionic ile ilgili yalan mı söylüyor?
Kullanıcılarını telefon yavaşlatma konusunda hayal kırıklığına uğratan Apple, A16 Bionic yonga setinde de benzer bir şey yapıyor olabilir.
Apple, iPhone 14 Pro ve 14 Pro Max modelleri için A16 Bionic yonga setini 4nm sürecinde üretildiği şeklinde pazarladı. Ancak ortaya atılan bir duyum, bu yonga setinin aslında içeriden 5nm olarak etiketlendiği yönünde. Duyumcu @URedittor, A16 Bionic yonga setinin dışarıya 4nm olarak sunulduğunu, fakat Apple'ın bu yongayı aslında içeride 5nm olarak tanımladığını belirtiyor. Eğer bu duyum doğruysa, Apple'ın A16 Bionic'i 4nm sürecinde üretildiği şeklindeki pazarlama stratejisi sadece bir pazarlama hilesinden ibarettir.
Macworld'den Jason Cross, Ekim ayında iPhone 14 serisinin lansmanından hemen sonra bu konuyu incelemişti. Cross, A16 yonga setinin tasarımını analiz ederek, bu yonga setinin büyük ölçüde A15 ile aynı olduğunu belirtti. Cross'a göre; Apple'ın ifadesiyle TSMC tarafından "4 nanometre" sürecinde üretilen bu yonga seti, gerçekte bir 4nm süreci değil. TSMC bile bu süreci "N5 teknolojisinin geliştirilmiş bir versiyonu" olarak tanımlıyor. Yani bu, daha önceki A serisi yonga setlerine göre daha ileri bir süreç olmasına rağmen, gerçek anlamda yeni nesil bir silikon üretim süreci değil.
Apple, A16 Bionic ile ilgili yalan mı söylüyor?
Duyumlar, Apple'ın A17 Bionic yonga setini 3nm sürecinde üreteceğini belirtiyor. Bu, A16 Bionic'e kıyasla önemli bir performans artışı anlamına geliyor. Daha önceki duyumlar, A17 Bionic'in A16 Bionic'ten tek çekirdekli ve çok çekirdekli testlerde %31 daha hızlı olacağını öne sürüyordu.
Bu bilgiler ışığında, sadece A17 Bionic ile donatılacak olan iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max modelleri daha da cazip hale geliyor. Daha uygun fiyatlı iPhone 15 ve iPhone 15 Plus modellerinin ise A16 Bionic ile çalışması bekleniyor.