Android'in dünü bugünü
Android 1.5 CupcakeAndroid 1.5 güncellemesi 27 Nisan 2009'da yayınlandı. Bu güncellemeyle birlikte Android sürümlerine bir tatlı/şekerleme ismi verme geleneği de başladı.Android 1.5 ile Widget desteği ortaya çıktı. Böylece uygulamaların çalışan küçük bir penceresi ana ekrana yerleştirilebiliyordu. Ayrıca artık Android telefonlarla MPEG 4 formatında video kaydetmek de mümkün oldu.
Android 1.5 Cupcake Android 1.5 güncellemesi 27 Nisan 2009'da yayınlandı. Bu güncellemeyle birlikte Android sürümlerine bir tatlı/şekerleme ismi verme geleneği de başladı. Android 1.5 ile Widget desteği ortaya çıktı. Böylece uygulamaların çalışan küçük bir penceresi ana ekrana yerleştirilebiliyordu. Ayrıca artık Android telefonlarla MPEG 4 formatında video kaydetmek de mümkün oldu.
Android 1.6 Donut 15 Eylül 2009'da yayına giren 1.6 Donut güncellemesi sayesinde Android artık daha güzel görünen bir işletim sistemiydi. WVGA (780 x 480) çözünürlüğe ulaşan Android'da kamera uygulaması ve galeriler sisteme daha iyi entegre edildi. Sisteme ayrıca sesle arama, yer işaretleme, kontak bilgileri gibi detaylar da eklendi.
Android 2.0 Éclair 26 Ekim 2009'da, Android'in nihayet ikinci versiyonu yayına girdi. Yeni sistemle birlikte Microsoft Exchange E-posta desteği de geldi. Ayrıca SMS ve MMS'ler içinde arama yapmak gibi yararlı fonksiyonlar da eklendi. Android'in fotoğraf uygulaması da artık flash destekliyor, dijital zoom yapabiliyor ve renk efektleri yaratabiliyordu.
Android 2.2 Froyo Donmuş Yoğurt anlamına gelen Froyo 20 Mayıs 2010'da piyasaya çıktı. Bu yeni güncellemede performans iyileştirmeleri dikkat çekiyordu. Ayrıca artık Android cihazlarını mobil wi-fi hotspot olarak kullanmak da mümkün oluyordu. Ayrıca artık telefonun, 3G hat yerine Wi-Fi üzerinden uygulama güncelleme yapmasını sağlamak mümkündü. Uygulama marketi de güncellenmiş, ve yüklü uygulamalara gelen güncellemeleri kontrol edecek şekilde yeniden yapılandırılmıştı.
Android 2.3 Gingerbread 6 Aralık 2010'da piyasaya çıkan Gingerbread güncellenmiş bir kullanıcı arayüzü ve çok daha yüksek performanslı bir Android sunuyordu. Ekrandaki dijital klavyenin ise çok daha isabetli olması sağlandı. Bu sürümle birlikte Android'e ilk defa NFC özelliği eklendi. Ayrıca indirme yöneticisi sayesinde, telefona inen dosyaları daha kolay kontrol etmek de mümkün hale geldi. Ayrıca, gyroscope ve barometre gibi gelişmiş sensörler de desteklenmeye başladı. Böylece bu donanımlara sahip telefonları üretmek de mümkün oldu.
Android 3.0 Honeycomb 22 Şubat 2011'de piyasaya çıkan Android 3.0 Honeycomb, sadece tabletler için geliştirilmiş ilk Android versiyonu oldu ve bu sistemle çıkan ilk cihaz da Motorola Xoom cihazıydı. Cihazda Holografik bir arayüz yer alırken, fiziki butonlar da ilk defa yazılımın içinde kullanılmaya başlandı. Böylece daha az düğmeli cihazlar üretmek mümkün olacaktı.
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 18 Ekim 2011'de yayınlanan Cream Sandwich, aynı zamanda Android 2.3'ü çalıştıran cihazlarla da uyumluydu. Çok sayıda geliştirmenin yanında, artık 1080p video çekebilmek de Android kullanıcılarını çok memnun etmişti. Ayrıca cihazın kamerası da artık yüz tarama özelliğine sahip oldu, böylece Android cihazını eline alan kullanıcı, kendini kameraya göstererek telefonunun kilidini açabiliyordu.
Android 4.1 Jelly Bean 9 Temmuz 2012 Android 4.1 için yayın tarihi oldu. Jelly Bean ile Android arayüzünde yine önemli bir değişim yaşandı. Artık arayüz çok daha şık görünüyor ve daha hızlı çalışıyordu. Çok kanallı ses desteği sayesinde artık Android ile müzik dinlemek çok daha keyifli hale geldi. Daha sonra yayınlanan Android 4.2 ve 4.3 sürümleri de, çeşitli geliştirmeler içerseler de, Jelly Bean adı altında yayınlandı.
Android 4.4 KitKat Nestle'nin ünlü KitKat gofretinden ismini alan Android 4.4, işletim sisteminin reklamını da Nestle ile birlikte yaptı. 31 Ekim 2013'te piyasaya çıkan KitKat ilk defa Nexus 5 cihazından görüldü. Kullanıcılar artık çok ihtiyaç duymadığı uygulama ve görev barlarını ana ekranda saklayabilme imkanıan kavuştu. Ayrıca çok sayıda iyileştirme ve küçük özellikl de KitKat'ı heyeacan verici bir güncelleme haline getirdi.
Android Wear Giyilebilir cihazlar için üretilen Android Wear, ilk kez Samsung Gear akıllı saatleri ile görücüye çıktı. 18 Mart 2014'te yayınlanan işletim sistemi Google Now sayesinde sesli komutlara yanıt verebilme yeteneğine sahipti.
Android 5.0 Lollipop Son Android sürümü, şu anda piyasadaki en güncel sürüm. 12 Kasım 2014'te resmen piyasaya çıktı. Ancak şimdilik çok sayıda telefona ulaşabilmiş değil. Üreticiler eski modellere Lollipop güncellemesi yüklemede biraz sorun yaşadılar. Google, yeni Android'de material design ismi verdiği yeni bir tasarım mantığını kullanmaya başladı. Bu Google'ın tüm ekosisteminde kullandığı bir dili temsil ettiği için önemliydi. Pil kullanımı konusunda daha başarılı olan Lollipop aynı zamanda yeni gelen mesajların kilit ekranı üzerinden okunabilmesi gibi yeni yeteneklerle de kullanıcıların beğenisini kazandı.
Android'in öncülü Ekim 2003'de, Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears ve Chris White isimli yatırımcılar, Andorid, Inc. isimli şirketi kurdular. Bu yeni şirketin amacı, dijital kameraları akıllı mobil cihazlara çevirecek yeni bir mobil işletim sistemi geliştirmekti. Ancak Android şirketi kısa süre sonra mobil telefonların da önemli bir pazar payı oluşturduğunu fark etti ve Symian ile Windows Mobile'a rakip olarak konumlanmaya karar verdi. Kısa süre sonra Google'ın dikkatini çeken Android şirketi, 17 Ağustos 2005'te Google tarafından satın alındı. O sıralar kimse, Android'in dünyanın en önemli işletim sistemlerinin tepesine yükseleceğini tahmin etmiyordu ancak Android ekibi Google'ın desteği ile Kasım 2007'de ilk mobil işletim sisteminin beta versiyonunu piyasaya sürdü
Android 1.0 Android'in betasının ardından, ilk ticari versiyonu 23 Eylül 2008'de piyasaya çıktı. Bu yeni işletim sistemi ilk defa HTC Dream isimli telefon modelini çalıştırıyordu. İşletim sisteminde, kamera desteği, GPS özelliği, Youtube ve Gmail uygulamaları gibi pratik uygulamalar yer aldığı gibi, yeni uygulamalar da indirip kurmak mümkün oluyordu