Android Pay, Root'lu cihazlarda çalışmayacak
Root, Android kullanıcıları için vazgeçilmez bir özellik fakat kullanıcılar bundan sonra Root yapmadan önce iki defa düşünecek.
Root işlemi Android işletim sisteminin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bugün milyonlarca Android kullanıcısı cihazına Root yetkisi kazandırmıştır. Root’u basit bir şekilde ifade etmek gerekirse; Android cihaz üzerinde tam kontrol sağlama işlemidir. Root işlemi kazandırılan bir Android cihazda kontrol tamamen elinizin altındadır.
Root sayesinde Android cihazda yapılabilecek bazı işlemler
>Cihaza özel ROM’lar yükleyebilirsiniz
>Tüm sistem dosyalarına erişebilir ve bunlarda değişiklik yapabilirsiniz ve sistemi yedekleyebilirsiniz
>Android cihazda ön yüklü gelen uygulamaları silebilirsiniz
>Uygulamaları hafıza kartına taşıyabilirsiniz
>Cihazınıza özel bir Recovery modu kurabilirsiniz
>Google Play’deki tüm uygulamaları çalıştırabilirsiniz
>Reklamları engelleyebilirsiniz
>İşlemci hızını artırıp azaltabilirsiniz
Root’un burada yer vermediğimiz daha birçok faydası bulunuyor. Üreticiler, kullanıcıların cihazlarına bu şekilde müdahale etmesine sıcak bakmazken, Root işlemi sonrası cihazı garanti kapsamından çıkarıyor. Bu duruma Root işlemi sonrası cihazlarda oluşan güvenlik zafiyeti gerekçe olarak gösteriliyor.
Kullanıcılar Root ve Android Pay arasında kalacak
Google, Android 6.0 ile birlikte mobil ödeme sistemi Android Pay’i hizmete sokacak. Bir Google mühendisinin XDA Geliştiriciler sitesine yaptığı açıklama telefonlarına Root yetkisi veren kullanıcıları üzeceğe benziyor. Ayrıca bu açıklama sonrası kullanıcılar cihaza Root yetkisi vermeden önce iki defa düşünmek zorunda kalacak.
Google’dan yapılan açıklamaya göre Root yetkisi verilen Android cihazlar mobil ödeme sistemi Android Pay’den yararlanamayacak. Android Pay’le ilgili API’ler Android cihazında Root’u tespit ettiği anda güvenlik nedeniyle Android Pay’in kullanımına kısıtlama getirecek. Bu kısıtlama güvenlik nedeniyle getiriliyor, zira oluşacak bir açıkta kredi kartı, parmak izi ve kişisel bilgilerin çalınması gibi bir risk söz konusu.
Google ve geliştiricilerin konuya ilişkin ilerleyen dönemlerde nasıl bir tutum sergileyeceklerini bekleyip göreceğiz.