Akıllı telefonunuz yavaşlıyor mu?

Akıllı telefonlarda gerekli sanılarak yüklenen gereksiz uygulamalar, cihazın hafızasını doldurduğu gibi pil ömrünü de kısaltıyor.

Akıllı telefonunuz yavaşlıyor mu?

Akıllı telefonlarda gerekli sanılarak yüklenen gereksiz uygulamalar, cihazın hafızasını doldurduğu gibi pil ömrünü de kısaltıyor. Bunun önüne geçmek veya etkisini azaltmak ise mümkün. Akıllı telefonların en cazip noktası, hiç şüphesiz, uygulamalarla içeriğin zenginleştirilmesi. Ancak bu uygulamaların bir kısmı gerçekten işe yararken, bir kısmı arka planda çalışarak hem telefonu yavaşlatıyor hem de pil ömrünü düşürüyor.

AKILLI TELEFON ALANLAR NE YAPMALI?

Akıllı telefon aldıktan sonra içerisindeki uygulamaları gözden geçirmek oldukça önemli. Üretici firmaların telefona yüklediği bazı uygulamalar, telefonun çalışması için gerekli olmadığı gibi sistemi de normalden çok daha yavaş bir hale getiriyor. Telefon normal işleyişini sürdürürken arka planda ve gizli modda çalışan uygulamalar telefonda ciddi anlamda güç kaybına neden oluyor. Dolayısıyla eğer telefon bu uygulamalardan root (kendi kendini kontrol eden) ile korunmuyorsa farkında olmadan akıllı telefon kullanımında zorluklar yaşanıyor.

1403253460_img20140620112606.jpg

EN ÇOK YER KAPLAYAN UYGULAMALAR

Oyunlar, akıllı telefonlarda en çok yer kaplayan uygulamaların başında geliyor. Çoğu kullanıcı bu oyunlardan bazılarını hiç kullanmamasına rağmen telefonundan da kaldırmıyor. Büyük boyutlu bu oyunları silmek hafızadan ciddi anlamda yer tasarrufu sağlıyor.

ANTİVİRÜS YANILGISI

En bilinen gereksiz uygulamalardan bir diğeri de antivirüs uygulamaları. Çoğu kullanıcı genellikle Android telefonların özellikle antivirüs uygulamasına ihtiyacı olduğu yanılgısına kapılıyor. Android açık kaynak kodlu Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğu için aslında cihazın virüs tanımazlık özelliği bulunuyor ve işletim sistemine virüs bulaşmıyor.

KAMERA UYGULAMALARI

Oldukça fazla kullanılan ve telefona kurulan kamera uygulamaları da aslında Android telefonlar için gereksiz. Sistemin içinde zaten kamera uygulaması olduğu için telefon farklı farklı kamera uygulamalarına gerek duymuyor.

RAM DÜŞMANI LAUNCHER VE WIDGET’LAR

Ana ekranı kaplayan bir çok widget ise göze gerekli gibi görünmesine rağmen, aslında olmazsa olmazlar arasında değil. Widgetler, arka planda da çalıştığı gibi RAM’i de dolduruyor ve bataryanın çabuk bitmesine yol açıyor.

Telefonun ekranında farklı bir görünüm elde etmek adına launcher, mesajlaşma uygulaması, yada diğer özgün uygulamaları kullanmak oldukça cazip gelebiliyor. Ancak, bu uygulamalar cihazınızın sisteminde zaten yüklenmiş durumda oluyor. Yani kullanıcılar yeniden bu tür uygulamaları yüklediğinde bile isteye cihazı yavaşlatıyor. Bu da hem depolama alanından hem de telefonun mevcut hızından kayıp anlamına geliyor.

İŞE YARAMAYAN UYGULAMALARDAN KURTULMAK İÇİN…

Android telefonlarda çok da işe yaramayan uygulamaları devre dışı bırakmak için Android 4.0 Ice Cream Sandwich sürümden faydalanmak mümkün. Veya Titanium Backup uygulamasını kullanarak da benzer bir işlem yapılabilir. Böylece söz konusu uygulamalar bir anlamda uykuya alınabiliyor. Ayrıca bu eklentiler ile birlikte söz konusu uygulamaların ikonları uygulama ekranından kalkabiliyor ve göz yorucu bir karmaşadan kurtulmak da mümkün oluyor.