AB Çip Yasası son onayını aldı! Çip krizi bitecek mi?

Dünya çapındaki yönetim organları, vergi teşvikleri ve finansman gibi yerel çip üretimini artırmak için son yıllarda adımlar attı.

AB Çip Yasası son onayını aldı! Çip krizi bitecek mi?

Örneğin, Avrupa Birliği, üye devletlerin yarı iletken üretim kapasitesini iyileştirmeyi amaçlayan yönetmelikler olan Çip Yasasını yeni onayladı. İlk olarak Şubat 2022'de açıklanan Çip Yasası, AB'nin mikroçip üretimi kesintisini 2030'da %20’ye çıkarmak için yatırımlarda 43 milyar Euro kullanmayı hedefliyor, bu oran şu anda yaklaşık %10’da.

Avrupa Birliği Konseyi yasanın ayrıca "yatırım çekeceğini, araştırma ve yeniliği teşvik edeceğini ve Avrupa'yı gelecekteki herhangi bir çip arzı krizine hazırlayacağını" umuyor. Akıllı telefonlar, sunucular, veri merkezleri ve depolama uygulamaları liderliğindeki yarı iletken endüstrisinin 2030 yılına kadar 1 trilyon dolar değerinde olacağı tahmin ediliyor.

AB Çip Yasası son onayını aldı! Çip krizi bitecek mi?

Çip Yasasını onaylayarak AB, yarı iletkenler üretmek için Çin gibi yabancı kuruluşlara olan bağımlılığının bir kısmını kaldırabilir. İspanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı Héctor Gómez Hernández, "Çip Yasası ile Avrupa, dünya yarı iletkenler yarışında öncü olacak" dedi. "Bunu şimdiden görüyoruz: yeni üretim tesisleri, yeni yatırımlar, yeni araştırma projeleri. Ve uzun vadede bu, sektörümüzün rönesansına ve dışa bağımlılığımızın azalmasına da katkı sağlayacaktır."

AB'nin Çip Yasasına ilişkin nihai onayı, Başkan Biden'ın 2022'de Çip ve Bilim Yasasını imzalamasının ardından geldi. Bu yasa, ABD yarı iletken endüstrisine 52 milyar dolarlık finansman ve vergi kredisi sağladı ve bunun 39 milyar doları yarı iletken üretimi için ayrıldı.