7 büyük şarj efsanesi
Akıllı telefonların bataryalarıyla ilgili yanlış bilgiler kulaktan kulağa dolaşarak gerçekmiş gibi çoğu kişi tarafından uygulanıyor. Ancak bunları çoğu birer efsaneden ibaret... İşte 7 büyük şarj efsanesi.
Efsane: Sadece telefonunuzla gelen şarj adaptörünü kullanmalısınız Bu efsanenin telefonunuzun üreticisine daha çok para kazandırmak üzere icat edildiği söylenebilir. Telefon üreticileri, fiyatları pek de ucuz sayılmayacak adaptörleri bizlere satmak konusunda oldukça kararlılar. Gerçek ise doğru özelliklere sahip herhangi bir adaptörün telefonunuza uyacağıdır. Elbette taklit, ucuz şarj adaptörlerini tercih etmenizi söylemiyoruz (bu adaptörler tehlikeli de olabilir) - piyasada kaliteli üçüncü parti şarj cihazları bulmanız mümkün.
Efsane: Kullanmadan önce pili tamamen doldurun NiMH ve NiCd pillerin kapasitesini korumak için onları tamamen boşaltıp, yüzde 100'e kadar doldurmamız gerekmekteydi. Bu konudaki kafa karışıklığı ise bazı üreticilerin zaman zaman pilinizi tamamen boşaltmanızı önermesinden kaynaklanıyor. Aslında buradaki amaç, pilinizin ömrünü uzatmak değil, kalan pil miktarını cihazınızın doğru algılamasını sağlamak. Bugünkü cihazlarımızın çoğunda modern Li-ion piller bulunuyor ve bu piller, tamamen boşaltılmadıklarında daha iyi çalışıyorlar. Bu pilleri tamamen boşaltmak ise pillerin ömründe ve kapasitesinde önemli bir etkiye sahip değil.
Efsane: Mobil cihazınızı gece şarjda bırakmayın Efsane: Mobil cihazınızı gece şarjda bırakmayın Bir süre önce doğru olan bu efsane, pil ve şarj teknolojilerinin gelişmesiyle tamamen geçersiz hale geldi. Eski piller, şarj olduğunu fark edemediği için sürekli şarj, pil ömrünün gerilemesine neden oluyordu. Ancak bugünkü şarj mekanizmaları, telefonunuzun tamamen şarj olmasının ardından pile giden elektrik akımını durduruyor. Bu yüzden uyurken cihazınızı şarjda bırakmanızın sakıncası yok.
Efsane: Task Killer uygulamaları pil ömrünü uzatır iOS ve Android, uygulamaların arka planda yapabildiklerini zaten kısıtlıyor. Bu yüzden arka planda ne kadar çok uygulama açıksa, cihazınızın o kadar yavaş olacağı inanışı pek doğru değildir. Arka plandaki uygulamaların piliniz üzerindeki etkisi ise oldukça düşüktür. Dahası RAM'in kullanılması, kullanılmamasından iyidir - bu, RAM'inizin ön-bellek amaçlı kullanıldığını gösterir.
Efsane: Cihazınızı kapatırsanız piliniz hasar görebilir Bir sistem güncellemesi indirmediğiniz veya yüklemediğiniz sürece cihazınızı kapatabilirsiniz. Cihazınızı kapatmanıza yönelik bir öneride bulunmayacağız, ancak en azından dahili bileşenlerin ömrünün belli olduğunu düşünerek uzun süre kullanmayacağınız cihazlarınızı kapatarak dinlendirebilirsiniz.
Efsane: Pilinizi en hızlı tüketenler, telefon görüşmeleri, internet kullanımı ve dosya indirmedir Gerçek, pilinizi en hızlı tüketenin oyunlar ve diğer grafiksel olarak yoğun görevler olduğudur. Akış videoları ve çevrimiçi oyunlar, akıllı telefonunuzun, tabletinizin (ve hatta laptop'unuzun) pilini diğer işlemlere göre çok daha hızlı biçimde tüketebilir.
Efsane: Şarj olurken cihazınızı kullanmayın Cihazınız şarj olurken onu kullanmanıza mani olacak herhangi bir neden yok. Tek bir neden, şarj sırasında kullanmanızın şarjı yavaşlatacağıdır, ancak bunu tahmin etmek zaten zor değil. Dahası, siz kullanmasanız bile telefonunuz, kapalı olmadığı sürece şarjdayken pili başka işlemler için aktif olarak kullanmaktadır.