4.5G nedir, ne işe yarar?
Dünyayı 7 kez dolanan ağ4,5G hizmetlerinin sağlıklı verilebilmesi için gerekli fiber yatırımlar yapılmaya devam ederken, işletmecilerin toplam fiber uzunluğu 270 bin kilometreye ulaştı. Böylece Türkiye'nin fiber uzunluğu, 40 bin 75 kilometre olan dünyanın çevresini yaklaşık 7 kez dolaşmış oldu.
Dünyayı 7 kez dolanan ağ 4,5G hizmetlerinin sağlıklı verilebilmesi için gerekli fiber yatırımlar yapılmaya devam ederken, işletmecilerin toplam fiber uzunluğu 270 bin kilometreye ulaştı. Böylece Türkiye'nin fiber uzunluğu, 40 bin 75 kilometre olan dünyanın çevresini yaklaşık 7 kez dolaşmış oldu.
BTK'nın uygulaması BTK tarafından 2013'te faaliyete geçirilen ve internet sitesinde yer alan "Veri Kullanım Hesaplayıcı" sayesinde yüksek internet faturaları önlenebilecek. Söz konusu uygulama ile tüketiciler, aylık ya da günlük görüntüledikleri sayfa sayısı, yükledikleri sosyal medya içerikleri, e-posta sayısı, video, müzik, oyun için harcadıkları süre gibi pek çok veriyi sisteme girebilecek. Kendi alışkanlıklarına ilişkin veri kullanım miktarını belirleyen tüketiciler, buna göre kota seçebilecek ya da kotalarını aşıp aşmadıklarını tahmin edebilecek.
Nasıl geçilir? GSM operatörleri tarafından 81 ilde 1 Nisan itibarıyla abonelerin kullanımına sunulacak 4,5G teknolojisi ile mobil data iletişiminde hız rekorları kırılacak. 4,5G'ye uyumlu telefon ve SIM karta sahip olan aboneler, bağlı bulundukları operatöre SMS göndermeleri veya operatör bayileri ya da çağrı merkezleri üzerinden 4,5G hizmetinden yararlanmak için onay vermeleri gerekiyor. Abonelerin söz konusu onayı vermemeleri halinde, telefon ve SIM kartları uyumlu olsa da yeni teknolojiden faydalanamayacak. Aboneler, SMS atacakları numaraları veya çağrı merkezi bilgilerini, abonesi bulundukları GSM operatörünün web sayfasından ya da bayilerinden öğrenebilecek.
Telefonların ekranlarında ne yazacak? 4,5G'nin kapsama alanına geçildiğinde ilk aylarda telefonların marka ve modeline göre ekranda "4G", "LTE" veya "4,5G" yazacak. Zamanla güncellemeler ve yeni model telefonların gelmesiyle hemen hemen tüm telefonların ekranlarında 4,5G ibaresi yer alacak.
4.5G'nin avantajları 4,5G'de hız, kullanılan cihazlara göre değişmekle birlikte veri indirmede 100-150 Mbps'ten başlayıp 375 Mpbs seviyelerine kadar çıkacak. 2GB büyüklüğündeki bir video, 3G'de 780 saniyede yüklenirken, 4,5G'de 54 saniyede indirilebilecek.
4,5G'nin geti̇receği̇ yeni̇li̇kler - Mobil internet hızı, hem veri indirme hem de veri gönderme yönünden en az 10 kat artacak - Veri paketlerindeki gecikme (latency) çok daha az olacak
- Daha net video görüşmeleri sağlanacak - Sosyal medyada çok daha hızlı paylaşım yapılabilecek - Yüksek hızda ve kesintisiz bağlantı sağlanacağı için makineler arası iletişim (M2M), nesnelerin interneti (IoT), bulut bilişim, internet protokolü ile TV, akıllı şehirler, uzaktan kontrol edilecek robot teknolojisinin tele ameliyatlarda kullanımı gibi birtakım konularda gelişmeler sağlanacak, böylece yaşam kalitesi yükselecek
- İnternete bağlanan akıllı cihazların sayısı, 4,5G'nin yüksek kapasitesi sayesinde daha da artacak. Fazla sayıda akıllı cihazın internete bağlanabilmesi ev, iş yeri ve dış mekanlardaki uygulamaları yaygınlaştıracak - Belgelere her yerden, her cihazdan, her an erişebilecek - Fiber altyapının çeşitli nedenlerle gitmediği alanlarda yaşayanlar da DSL’e göre yüksek hızlı internet imkanına kavuşacak
- Yapılabilecek kaliteli video görüşmeleriyle iş seyahatleri önemli ölçüde azalacak - Mobil çalışma ortamları ve imkanı oluşturularak organizasyonların verimi artırılacak - Enerji sektöründe akıllı sistemler devreye girecek
- Mobil finans ve ödemelerde yeni uygulamalara imkan tanınacak - Lojistik sektöründe ve güvenlik konularında yeni fırsatların önü açılacak - Akıllı ev sistemleri yaygınlaşacak ve akıllı şehirler kurulabilecek
Türkiye, 1991'de 1G teknolojisiyle araç telefonları aracılığıyla tanışırken, interneti 1993'te, cep telefonu ile görüşme, veri aktarımı ve SMS gönderimine olanak sağlayan 2G'yi ise 1994'te kullanmaya başladı. Sesin yanında datanın da önem kazanmasıyla 2009 itibarıyla 3G'ye geçen Türkiye, bu gece yarısı mobil cihazlarda internet hızını 10 kat artıran 4,5G teknolojisi ile tanışıyor.
4G'den farkı ne? Dünyanın 2011'de tanıştığı "mobil internet erişim teknolojisi” olarak adlandırılan ve her yere kesintisiz iletişim sağlamak için geliştirilen 4G’de "hız" ön plana çıkarken, 4,5G ile hız ve kalitenin yanı sıra farklı hizmetler de önem kazanacak. İlk ticari 5G ağlarının iş dünyasında 2020’de kullanılmaya başlanması amaçlanırken, teknolojinin çalışan ilk örneğinin 2018 olimpiyatlarında sergilenmesi planlanıyor.