4.5G ile Türkiye'de neler değişecek?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nisan ayında yaptığı açıklamada, dünyanın 5G teknolojisini konuşmaya başladığını belirterek, Türkiye'nin de 4G ile zaman kaybetmesine gerek olmadığını ve iki yıl içerisinde 5G'ye geçilmesi gerektiğini söylemişti.
Ancak Türkiye'nin 5G'ye geçmesinin yıllar sürebileceği gerçeği kabullenilerek, 5G yerine 4.5G ihalesi yapılması kararlaştırıldı. Peki 4.5G ne demek? Türkiye'de neler değişecek?
4G ile 6,5 dakika, 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 gigabayt büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi, bu teknolojiyle 6 saniyeye düşecek.
Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz iken ihale kapsamında tahsis edilecek yeni frekanslarla toplam 573 MHz'a çıkacak. İhaleyle tahsis edileceklerle toplam frekans miktarı mevcut frekansların 3, mobil geniş bantta data hizmeti sunulacak frekans miktarının ise 5 katına ulaşacak.
3G hizmetlerinden sonra geliştirilen ve kamuoyunda 4,5G olarak tabir edilen IMT Advanced teknolojileriyle hizmet sunulacağından teknoloji üstünlüğü sayesinde vatandaşlar çok daha hızlı şekilde bilgiye erişme imkanına kavuşacak.
Genişbant erişimindeki her yüzde 10'luk artış, ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılalarında yüzde 1-1,5 büyüme sağlıyor. Dolayısıyla yapılacak ihale sebebiyle genişbant altyapısının daha da yaygınlaştırılması ve mobil genişbant hizmetlerinin daha fazla vatandaşa ulaştırılması, ülke ekonomisine de önemli ölçüde katkı sağlayacak. İhale sonrasında söz konusu frekanslar kullanılarak tüketicilere 5G de dahil yeni teknolojiler sunulabilecek.
Dünya genelinde akıllı cihaz sayısındaki hızlı artış, teknolojik gelişmeler, hız ve kapasite talebi gibi etkenler mobil genişbant teknolojilerinde sürekli olarak yeni gelişmeleri tetikliyor. Dünya genelinde 100'ün üzerinde ülkede LTE hizmeti aktif olarak kullanılıyor ve 250 milyona yakın aboneye hizmet veriliyor. Bu sayının 2017'de 1 milyara ulaşması bekleniyor.
İnternete bağlı cihaz sayısındaki hızlı artış M2M (makinalar arası iletişim) uygulamaları, nesnelerin interneti, haberleşme cihaz ve ekipmanlarındaki enerji verimliliği, artan hız ve kapasite talebi ise 5G'yi gündeme getirirken, buna ilişkin standartların ve tesis edilecek şebekelerin 2020 sonrası için değerlendirileceği öngörülüyor.
AB ve Güney Kore arasında 5G mobil internet teknolojisinin geliştirilmesi için anlaşma imzalanırken, bu teknolojinin getireceği avantaj ve dezavantajlar ele alınacak. AB'nin, bu kapsamda 2020'ye kadar 700 milyon euro yatırım yapması bekleniyor. İhale sonrasında bu frekanslar kullanılarak tüketicilere 4G'nin yanısıra 5G'de dahil yeni iletişim teknolojileri sunulabilecek. Yani, 2020 yılından sonra 5G geldiği zaman bunun için yeni ihale yapılmayacak veya BTK'dan izin almak gerekmeyecek.
4. nesil mobil iletişim teknolojisinin, 1 Nisan 2016 tarihinde Türkiye'deki kullanıcılara sunulması hedefleniyor. Bu hizmeti verecek olan operatörler, 8 yıl içinde (2024 yılına kadar) Türkiye nüfusunun yüzde 95'ini 4G kapsamına almak zorunda.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nisan ayında yaptığı açıklamada, dünyanın 5G teknolojisini konuşmaya başladığını belirterek, Türkiye'nin de 4G ile zaman kaybetmesine gerek olmadığını ve iki yıl içerisinde 5G'ye geçilmesi gerektiğini söylemişti.