2014 yılının en iyi Phablet'leri
Note 4’ün arayüzü hakkında bilgimiz aslında Galaxy S5’ten bildiklerimiz ile sınırlı. Android KitKat 4.4 ile uyumlu TouchWiz arayüzünü kullanacak olan Note 4, erişim, menü ve arayüz konusunda Galaxy S5 ile aynı unsurları barındıracak. Arayüze ek olarak da tabi ki S Pen menüsüne erişebileceksiniz S5’ten farklı olarak.Note 4, Galazy S5’in 16 megapiksellik kamerasını taşıyor ve buna ek olarak da optik nesne sabitleştirme teknolojisi bulunduruyor ki; elinizde bir phablet varken telefonu sabit tutmak zor olabiliyor.Ayrıca yine Galaxy S5’ten bildiğimiz kadarı ile geliştirilmiş düşük ışık performansı ile Note 4’ün kamerası ile dışarıda çektiğiniz fotoğraflar iç mekanlarda çektiklerinizden daha iyi olacak.Gelelim yine düşük ışık performansı %60 oranında artırılmış ve özçekim keyfinizi tavan yaptıracak ve kimseyi kadrajın dışına itmeyecek geniş açılı, 3.7 megapiksellik ön kameraya. Kendisine ait bir flaşı bulunan bu ön kamera, Samsung’un belirttiğine göre sesli komutlarınızla ya da mimiklerinizle de çalışabilecek. (bu güzel olur bak, çek dicen çekecek)
Note 4’ün arayüzü hakkında bilgimiz aslında Galaxy S5’ten bildiklerimiz ile sınırlı. Android KitKat 4.4 ile uyumlu TouchWiz arayüzünü kullanacak olan Note 4, erişim, menü ve arayüz konusunda Galaxy S5 ile aynı unsurları barındıracak. Arayüze ek olarak da tabi ki S Pen menüsüne erişebileceksiniz S5’ten farklı olarak.Note 4, Galazy S5’in 16 megapiksellik kamerasını taşıyor ve buna ek olarak da optik nesne sabitleştirme teknolojisi bulunduruyor ki; elinizde bir phablet varken telefonu sabit tutmak zor olabiliyor. Ayrıca yine Galaxy S5’ten bildiğimiz kadarı ile geliştirilmiş düşük ışık performansı ile Note 4’ün kamerası ile dışarıda çektiğiniz fotoğraflar iç mekanlarda çektiklerinizden daha iyi olacak. Gelelim yine düşük ışık performansı %60 oranında artırılmış ve özçekim keyfinizi tavan yaptıracak ve kimseyi kadrajın dışına itmeyecek geniş açılı, 3.7 megapiksellik ön kameraya. Kendisine ait bir flaşı bulunan bu ön kamera, Samsung’un belirttiğine göre sesli komutlarınızla ya da mimiklerinizle de çalışabilecek. (bu güzel olur bak, çek dicen çekecek)
Donanım ve Performans Samsung’un üzerine en titiz çalıştığı noktalardan biri batarya konusu olmuş. Note 4’te de Galaxy S5’in ultra enerji tasarrufu modunu kullanan Samsung, bu sayede kullanıcılarına %10 batarya kaldığında 24 saat daha telefon kullanabilme imkanı veriyor. (ankesörlü oluyor ama bu moda alınca) Ayrıca Note 4’ün 3220 miliamper / saatlik bataryası %50’sini yarım saatte şarj edebiliyor. İşlemci konusunda Galaxy S5’i geride bırakan Note 4, S5’te kullanılan Snapdragon 801 yerine 2.7 GHz hızında bir Snapdragon 805 bulunduruyor. (elbette Samsung her ülkede aynı donanım kullanmadığı için bazı pazarlara sekiz çekirdekli 1.9 GHz hızında işlemci ile girecek) Ayrıca 3 GB RAM barındıran Note 4, 64 GB SD kart destekli 32 GB dahili depolama alanına sahip ve 4G LTE bağlantı destekliyor.
Note 4’ün ön ve arka kameraları kaç megapiksel? - Arka kamera 16, ön kamera 3.7 Note 4 ne zaman çıkacak? - 4 Ekim (küresel tarih, Türkiye’de Allah kerim tarihinde çıkabilir, meçhul) Note 4’ün fiyatı ne kadar? - Türkiye fiyatı elbette meçhul. Amerika fiyatı 600 Dolar civarında. Note 4’ün RAM’i ne kadar? - 3 GB Note 4’ün bataryası ne kadar gidiyor? - Her akıllı telefon gibi 1 gün Note 4 enerji tasarrufu modu neyin nesi? - Telefonun ekran renklerini, 3G’sini ve yan uygulamaların hepsini kapatan ve telefonunuzu ankesörlü telefoa dönüştürüp %10 batarya ile 24 saat kullanmanızı sağlayan mod. Note 4’te parmak izi sensörü var mı? - Evet Note 4 su geçirmez mi? - Hayır değil(!) Note 4 plastik kasalı mı? - Evet (Samsung bu ne olacaktı ya?) Note 4 alınır mı? - Evet Note 4 mü Galaxy S5 mi? - Note 4
Nexus 6, sayısız sızıntının ardından Google'ın tanıtımıyla gerçeğe dönüştü. Motorola'nın ürettiği yeni Nexus, Android'in son sürümü Android Lollipop ile geliyor ve bazı özellikleriyle şimdiye kadarki Nexus telefonlardan ayrı bir yere sahip. İşte Nexus 6'yı farklı yapan 6 şey.
1. Yepyeni bir işletim sistemi Nexus 6, Android'in en son sürümü Lollipop ile gelen tek telefon ve bu özelliğini bir süre koruyacak. Haftalarca (veya aylarca) beklemeden Android Lollipop'un tadına hemen bakmak veya onu "en saf" haliyle tecrübe etmek isteyenlerin tercihi Nexus 6 olacak.
2. Nexus 6, artık bir amiral gemisi 2.7GHz Snapdragon 805 işlemci, Adreno 420GPU, 5.9 inç'lik Quad HD ekran, çift ön hoparlör ve fırçalı alüminyum gövdesiyle Nexus 6, "hesaplı" bir telefondan çok, amiral gemisi telefonların özelliklerine sahip. Bu durum muhtemelen cihazın fiyatına da yansıyacak, ancak Google'ın bu hamlesi, sade Android'li telefonların büyük rakiplerinin gerisinde kalmayacağını gösteriyor.
3. Özel şarj yeteneği Motorola tarafından üretilen Nexus 6, firmanın özel üretimi olan Turbo Charger sayesinde sadece 15 dakikalık şarj ile 6 saatlik kullanım ömrü sunabiliyor. Dahası Android Lollipop ile birlikte gelen yeni güç tasarrufu işlevi, Google'a göre ihtiyacınız olduğunda size 90 dakika ek süre sağlayabiliyor.
4. Büyük, keskin ekran 5.9 inç'lik büyük ekran bazılarımız için fazla büyük gelecektir, ancak Nexus 6'nın QHD çözünürlüklü (1440 x 2560) ekranında oyun ve video izlemek eşsiz bir deneyim olacak. 5. Optik görsel dengeleme Nexus 6'nın 13 megapiksellik f2.0 lensi, optik görsel dengeleme işlevi sayesinde net fotoğraflar çekebiliyor. Google, Nexus 6'nın düşük ışık performansının da iyi olduğunu iddia ediyor. 6. Çift ön hoparlör Telefonun ön yüzünde bulunan stereo çift hoparlör, oyun ve filmlerde müthiş bir ses deneyimi sağlayacak.
İşte Ascend Mate 7'nin teknik özellik tablosu; Huawei Ascend Mate 7 Ekran Özellikleri 6 inç, 1920x1080 piksel çözünürlükte IPS LCD 368 ppi Corning Gorilla Glass 3 İşlemci HiSilicon Kirin 925 4 çekirdekli 1.8 GHz Cortex-A15, 4 çekirdekli 1.3 GHz Cortex-A7 Mali T-628 Ram Kapasitesi 2 GB Ram Kamera Arkada 13 megapiksel 30 kare/ saniye 1080p video kaydı Önde 5 megapiksel ve 720p video kaydı Hafıza 16 / 32 GB Hafıza Kartı Var 32 GB Kadar Micro SD Pil Kapasitesi 4100 Mah Android Sürümü Android OS, v4.4 (KitKat) Boyutlar 157 mm boy, 81 mm genişlik, 7,9 mm kalınlık Ağırlık 185 gram Ekstra Özellikler Parmak okuma sensörü; geliştirilmiş kamera arayüzü ve Huawei'nin kendine has EMUI 3.0 arayüzü
Çinli markalar arassında global pazarda en çok bilinen markaların başında gelen Huawei ülkemiz pazarına da büyük önem veriyor. Ağustos ayında Çırağan Sarayında görkemli bir lansmanla tanıttığı Ascend P7'nin tüm detaylarını sizler için bu satırlardan incelemiştik. Huawei amiral gemisi telefonu olarak pazara Honor 6'yı sundu ama bu yeterli değildi. Sürekli artan ekran boyutu savaşında Honor 6, 5 inç ekranıyla rakiplerinin gerisinde kalıyordu. Huawei'de Ascend Mate 7 ile bu açığı gidermeyi amaçlayarak yeni telefonunu 6 inç ekran ile piyasaya sundu. 4 Eylül akşamı yapılan lansman ile Mate 7'yi tanıtan Huawei'nin bu segmentte biraz geri kaldığını söylemek yanlış olmayacaktır diye düşünüyorum.
Tasarım Huawei tasarım denince akla gelen ilk firmalardan biri olma yolunda ilerliyor. Ascend P7'nin su damlası tasarımı bizde oldukça büyük bir etki yaratmışken Ascend Mate 7'nin tasarımı ise P7'den çok daha güzel göründüğünü söyleyebiliriz. Büyük ekran ve ince kenarlar telefonun 6 inçten daha küçük algılanmasına sebep olmakta.
Huawei fiziksel tuşları telefonlarında kullanmıyor ve sanal tuşlara telefonlarla yoluana devam ediyor.Bu da telefonun Facebook gibi uygulamalar kullanırken ekranın alttan küçülmesine sebep oluyor. Bu durum oldukça can sıkıcı bir durum. Destekleyen oyun ve uygulamaları sanal tuşlar olmadan kullanabiliyorsunuz ama bu noktada da uygulamaların sanal tuşların kaybolmasını sağlamasını beklemek gerekiyor.
Performans Huawei son dönemde kendi işlemcileri ile telefonlarını piyasaya sunuyor. Bu durum şirket için iyi bir durum ama ya kullanıcı tarafı? Son kullanıcının yonga setleri ile temel düzeyde bir ilgisi olmasa da sektör kullanıcılara artık telefonlarındaki işlemciler ile ilgili bilgileri sunuyor ve Huawei kağıt üzerinde rakiplerinden geride kalıyor. 2,5 GHz de çalışan 4 çekirdekli bir işlemcinin yapabildiklerini yapabilseniz bile Kirin 925 hem kağıt üzerinde hem de yapılan Benchmark testlerinde sürekli geri düşmenizi sağlayacak ve son kullanıcının sizin "harika" görünen telefonunuzu tercih etmemesine sebep olacaktır.
Tasarım unsurlarına baktığımızda Note 4’ün kullanımı daha kolay, daha şık ve daha güçlü bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. (Burda yönetim üzerine düşeni yapmış) Ekranı Nasıl? (Çok Pikselli) Note 4, Samsung’un neredeyse her modelinde kullandığı ve kullanıcıların gayet memnun olduğu Super AMOLED ekran teknolojisini kullanıyor. Ancak Note 4’ün ekranının şimdiye kadar üretilen Samsung ekranlarından bir farkı var ki bazı kullanıcılar bu farklılığa “sonunda” diye tepki verebilir. Samsung Galaxy Note 4’ün ekranı, Quad HD adı verilen çözünürlük mertebesine ulaşmış ve 2560 x 1440 piksel çözünürlükte bir ekran olmuş. Bu ekran da size 1440p video izleme fırsatı veriyor. (İyi, çok güzel, harika da ben hala gerek var mı diye düşünüyorum telefon ekranında bu kadar piksele) Tabi çözünürlüğü artırmak demek aynı zamanda piksel sayısını artırmak ve bu da ekran boyutu sabit kaldığına göre piksel yoğunluğu artırmak anlamına geliyor ki Note 4, 515ppi piksel yoğunluğu ile de ne kadar çok pikselli bir ekranı olduğunu gösteriyor. (ppi ne demek diye soran olursa: pixels per inches; yani bir inçkare alana sığdırılan piksel sayısı)
Stylus kalemler gerçek bir kağıt ve kalemin yerini tutamıyor (en azından şimdilik); ancak geçtiğimiz yılın S pen’i gayet başarılı ve kullanışlı idi. Samsung’un açıklamasına göre bu yılki S Pen ise daha iyi. El yazısına daha yatkın olan yeni S Pen, ayrıca daha hassas ve daha rahat bir tutuş sağlıyor. Ayrıca telefonunun alt kısmında yer alan S Pen, bilgisayarınızın faresinden esinlenilmiş birkaç ekstra özellik de barındırıyor. S Pen’inizi kullanarak uygulama ekranlarını küçültebiliyor, kopyala yapıştır işlemini yapabiliyor, pencereleri sürükleyebiliyor ve yardım menüsüne erişebiliyorsunuz.