Tarihin en büyük kripto vurgunları
Kripto para korsanları dijital para biriminin güvenlik açıklarını bularak kripto vurgunu yapabiliyorlar. Şimdiye kadarki en büyük kripto vurgunları.
Kripto para birimleri finans sektörünü kimsenin hayal etmeyeceği şekilde etkilemeye devam ediyor. Kripto, haberlerde sürekli yer alıyor ve kimi zaman kaygı ile kimi zaman ise heyecanla takip ediliyor. Her gün kripto paralar ile ilgili yeni bir haber piyasaya bomba gibi düşüyor. Ani inişlerin çıkışların sansasyonel haberlerin açıklandığı kripto piyasasında, yatırımcıların nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda önemli bir güven sıkıntısı yaşanıyor.
Türkiye’de kripto para borsası güvenliği, yakın zamanda Thodex’in yaklaşık 2 milyar dolarla piyasadan kaybolması ile yeniden gündeme geldi. Thodex olayı kripto paranın 12 yıllık kısa tarihinde yaşanan en büyük dolandırıcılık olaylarını akıllara getirdi. Tüm zamanların en büyük kripto para dolandırıcılıkları neler ve ne kadar vurgun yaptılar.
Dünyanın en büyük 10 kripto dolandırıcılık hikayesini sizler için derledik:
1.Coincheck Vurgunu
Japon kripto para borsası Coincheck, tarihteki en büyük digital para birimi hırsızlığı olarak bu piyasada yerini aldı. 2018 yılında Coincheck sıcak cüzdandan tahmini olarak 525 milyon NEM madeni para çalındığını açıkladı. Bu paralar o zamanın değer ile 534 milyon dolar değerindeydi ve kripto tarihinin en büyük hırsızlığı oldu.
Suçlu olarak sıcak cüzdan açıklaması yapılmış olsa da Coincheck, zayıf bir güvenlik uygulamaları olmadığını açıklıyordu. Korsanlar çalışanların bilgisayarlarındaki e-mail üzerinden bilgilere ulaşarak kimlik avı saldırısı gerçekleştiriyorlardı. Coincheck saldırıdan kurtulduğunda Nisan 2018 itibari ile başka bir firmaya satıldı ve NEM jetonlarının her biri için yatırımcılarına ödeme yapacaklarını açıkladılar.
- Saldırı tarihi : 2018
- Kripto bildirilen kayıp : 523 milyon NEM madeni para
- Dolar cinsinden kayıp : 534 milyon dolar
2.Mt. Gox Vurgunu
Mt. Gox tüm zamanların en büyük Bitcoin saldırısı olarak tarihe geçti. 2014 yılında kripto paranın henüz yeni olduğu zamanda meydana geldi. Bitcoin’in ihtişamlı olduğu dönemlerde işlem hacminin %70’ine tekabül eden oranda gerçekleşen olaylar diziniydi.
İflas ile sonuçlanan ve 2014 yılında meydana gelen bu olay, Japonya merkezli borsaya yapılan ikinci saldırıydı. Saldırı kodlama güvenliği eksikliği nedeniyle meydana geliyordu. Saldırı 460 milyon dolar ve kripto değeri olarak 850.000 Bitcoin’e mal oldu. Sonunda Mt. Gox iflas başvurusunda bulundu ve faaliyetlerini sonlandırdı.
- Saldırı tarihi : 2014
- Kripto bildirilen kayıp : 850.000 BTC
- Dolar cinsinden kayıp : 460 milyon dolar
3.Bitfinex Vurgunu
Kripto para borsası Bitfinex, 2012 yılından beri faaliyet gösteren dünyanın en büyük BTC borsalarından biriydi. 2016 yılında borsa, bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradı. Yapılan açıklamadan korsanların 119.756 Bitcoin çaldıkları açıklandı. Bu BTC platformunun şimdiye kadarki en büyük ikinci saldırısıydı. Saldırı sonucunda 120.000 Bitcoin bilinmeyen adreslere transfer edildi.
- Saldırı tarihi : 2016
- Kripto bildirilen kayıp : 120.000 BTC
- Dolar cinsinden kayıp : 72 milyon dolar
4.BitGrail Vurgunu
İtalya digital para borsası BitGrail, bir dizi ihlalin kurbanı oldu. Daha önce RailBloks olarak bilinen 17 milyon Nano jetonun kaybına neden oldu. 2018 yılında gerçekleşen saldırı neticesinde İtalyan polisi saldırının arkasındaki korsan gruba ulaşamadığı nedeni ile ağır eleştiriler aldı. İtalyan yetkililer ise olaydan BitGrail’i sorumlu tuttu.
- Saldırı tarihi : 2018
- Kripto bildirilen kayıp : 17 milyon Nano madeni para
- Dolar cinsinden kayıp : 170 milyon dolar
5.NiceHash Vurgunu
Bitcoin madencilik borsası NiceHash, 2017 yılında 4.700’den fazla adette Bitcoin vurgununa uğradı. Transfer edilen para yaklaşık olarak 70 milyon dolar değerindeydi. NiceHash, bir çalışanın e-posta bilgileri üzerinden saldırının gerçekleştirildiğini açıkladı.
NiceHash çalınan fonları geri almasa da itibarını koruyabilme adına kullanıcılarına bir geri ödeme programı başlattı. Bu programı 2020 yılı itibarı ile tamamladı. Bu hareketi ile diğer kripto borsalar için emsal niteliğinde bir örnek teşkil etti.
- Saldırı tarihi : 2017
- Kripto bildirilen kayıp : 4.736 BTC
- Dolar cinsinden kayıp : 70 milyon dolar
6.OneCoin Vurgunu
OneCoin, kripto para borsası tarihinin belki de en sıra dışı olayıdır. 2016 yılında Dr.Ruja Ignatova, Bitcoin’e rakip bir kripto para birimi geliştirdiğini ilan etti. Binlerce kişiyi peşinden sürükledi. Kendisine Kripto Kraliçesi ünvanını layık gören iş kadını ise kendisine şöyle bir sloğan geliştirdi. ‘’2 yıl sonra kimse Bitcoin’den bahsetmeyecek bile.’’ Ignatova geliştirdiği OneCoin kripto para biriminin, ‘’Bitcoin’in sonunu getireceğini’’ öne sürdü. Kripto yatırımcılar, Kripto Kraliçesi’nin devrim diye nitelendirdiği hayalinin parçası olmayı umuyorlardı. 2016 ve 2017 yılları arasında onlarca ülkeden yaklaşık 4 milyar Euro OneCoin’e para aktı. Fakat ilerleyen günlerde OneCoin’in diğer para birimlerine çevrilmesine izin veren sistemin tamamlanamaması nedeni ile problemler yaşanmaya başladı. 2017 yılı sonunda ortada kripto borsa ile ilgili hiçbir şey yoktu.
- Saldırı tarihi : 2016/2017
- Kripto bildirilen kayıp : Bilinmiyor
- Dolar cinsinden kayıp : 4 milyar Euro
7.PlusToken Vurgunu
En ünlü kripto para saadet zinciri hikayelerinden bir tanesi daha. Çinli ve Kore’li yatırımcılar olmak üzere 4 milyondan fazla kişinin paralarını çalmakla suçlandılar. 2018 yılında PlusToken Asya’lı yatırımcılara %9 ile %18 arasında aylık gelir imkânı sunmak amacıyla yola çıktıklarında beklentileri farklı olmaktı. PlusToken reklamları her yeri süslediğinde gören ve duyan bütün yatırımcıların buna inanması sağlanmıştı.2019 yılında karlarını platformdan çekmekte zorlanan müşteriler endişe duymaya başladığında artık çok geçti. Bitcoin, Ethereum ve EOS dahil faklı kripto birimlerinden yaklaşık 3 milyar dolar ile kayıplara karışmışlardı. Bıraktıkları not: ‘’Üzgünüz kaçtık.’’
- Saldırı tarihi : 2019
- Kripto bildirilen kayıp : Bilinmiyor
- Dolar cinsinden kayıp : 3 milyar dolar
8.Bitconnect Vurgunu
2016 yılında ortaya çıkan şirketin bir yıl sonra piyasaya sürdüğü ve kısa sürede değerini artıran Bitconnect, bir dönem en popüler kripto paralar arasında sayılmaktaydı. Bitconnect aslında kullanıcıların Bitcoin verip Bitconnect aldıkları ödünç alma platformuydu. 2018 yılında Texas Menkul Kıymetler Kurulu, şirketin bir saadet zinciri olduğu söylentilerini doğruladı ve şirketin faaliyetlerini durdurma yönünde karar aldı. İşte bu karar platformun sonu oldu.
- Saldırı tarihi : 2018
- Kripto bildirilen kayıp : Bilinmiyor
- Dolar cinsinden kayıp : 2.5 milyar dolar
9.Bitcoin Saving&Trust Vurgunu
ABD’nin ilk kripto para saadet zinciri. 2011 ve 2012 yılları arasında ortay çıkan bu platform yatırımcılarına haftada %7 getiri vadetti. Korsan lakabı ile bilinen Trendon Shavers’ın başında olduğu şirketin Bitcoin sattığını söylüyor ve yatırımcıların daha fazla Bitcoin satmasını istiyordu. 2013 yılında saadet zinciri olduğu kararı ile kapatıldığında artık çok geçti.
- Saldırı tarihi : 2012
- Kripto bildirilen kayıp : 746.000 BTC
- Dolar cinsinden kayıp : 188 milyon dolar
10.Pincoin ve iFan Vurgunu
Modern Tech şirketinin yönettiği iki farklı ICO yani ilk coin arzı olan Pincoin ve iFan üzerinden yatırımcılara bir ay için %40 kazanç vadedildi. Merkezi Vietnam olan Modern Tech, Asya ülkelerinde yüz yüze etkinlikler düzenleyerek yatırımcıyı kendine çekti. Fakat ilerleyen zamanlarda saadet zinciri olduğu iddiaları kuvvetlendi. Bir süre sonra ortada şirket yoktu.
- Saldırı tarihi : 2018
- Kripto bildirilen kayıp : Bilinmiyor
- Dolar cinsinden kayıp : 660 milyon dolar
Kripto para piyasasının değerli yaklaşık 2 trilyon dolar, dolayısı ile kripto para birimlerinin siber suçlar için neden bu denli ilgi çekici olduğu aşikâr. Kripto paraya yatırım yaptıysanız, güvenlik önlemlerini uygulamak ve siber güvenlik uygulamalarına uygun platformları kullanmak her zamankinden daha önemli. Fonlarınızı güvence altına almak için kendinizi kripto para dolandırıcıları ve dolandırıcılıkları hakkında eğitin. Daha güvenli olduğunu düşündüğünüz platformlar üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirin.