Bitcoin ETF'leri piyasada dalgalar yaratıyor, ancak altın ETF'lerini geçebilir mi?
Bitcoin spot borsa yatırım fonları (ETF), medyada 28 milyar dolarlık yönetim altındaki varlık (AUM) ile geniş yankı uyandırdı.
Bu büyük rakam, Bitcoin ETF'lerinin, altın ETF'lerine rakip olabilecek potansiyeli konusunda tartışmaları alevlendiriyor. Kripto para piyasasındaki bu yeni gelişme, yatırımcıların ve sektör analistlerinin dikkatini çekmekte.
Finans piyasalarında son dönemde Bitcoin spot borsa yatırım fonları (ETF), önemli bir konu haline geldi. Geleneksel varlıklar gibi altını geride bırakma potansiyeliyle spekülasyonlara yol açıyorlar. Bu ETF'ler, yatırımcıların standart aracı hesapları kullanarak Bitcoin'i kolaylıkla alıp satmalarını sağlayan borsalarda işlem görüyor. Bu enstrümanlar, daha önce dijital varlıkları doğrudan tutamayan ve yönetemeyen karşılıklı fonlar ve profesyonel finans yöneticileri için düzenleyici denetim altında olmanın avantajını sunuyor.
Spot ETF Bitcoin'in altındaki spot piyasaya etkisi, ETF'lerin temsil ettikleri varlıkların değeriyle fiyatlarını uyumlu tutma şeklindeki benzersiz bir yöntem içeriyor. Bu yöntem, piyasadaki ETF paylarının sayısını yönetmede ve ETF fiyatının varlıklarının değerine yakın kalmasını sağlamada kritik bir rol oynuyor. Diğer alınıp satılabilir ürünlerin fiyatları gibi, bir ETF'in fiyatı da insanların ne kadar satın almak (talep) ve satmak (arz) istedikleri tarafından etkileniyor. Bazen bir ETF'e olan talep çok yüksek veya çok düşük olabiliyor, bu da fiyatının gerçek varlık değerinden uzaklaşmasına neden oluyor.
ETF fiyatı ile varlıklarının değeri arasında önemli farklar oluşmasını önlemek için finans dünyasında yetkilendirilmiş katılımcılar adı verilen özel oyuncular var. Bu katılımcılar, piyasa talebine göre ETF payları oluşturabilir veya iptal edebilir. Yeni paylar yaratmak arzı artırırken, payları iptal etmek arzı azaltır. Bunu yaparak, ETF fiyatını kontrol altında tutmaya ve varlıklarının gerçek değerinden önemli sapmaları önlemeye yardımcı olabilirler.
Spot Bitcoin ETF'ler, hacimlerde beklentileri aştı. Spot Bitcoin ETF'lerin ticareti 11 Ocak'ta başladı ve bu ürünler ilk 5 gün içinde rekor düzeyde 14 milyar dolarlık hacme ulaştı. Bloomberg'in kıdemli ETF analisti Eric Balchunas'a göre, Bitcoin hacimleri açısından geride bıraktığı tek varlık sınıfı, S&P 500 veya Nasdaq-100 endekslerini takip edenlerdi. Perspektif kazanmak için, ABD hisse senedi piyasasının piyasa değeri 52 trilyon dolar, Bitcoin'in 810 milyar dolarlık piyasa değerinden 60 kat daha büyük.
Bitcoin ETF'leri piyasada dalgalar yaratıyor, ancak altın ETF'lerini geçebilir mi?
Daha da önemlisi, Bitcoin'in spot ETF ihraççılarının birleşik varlıkları yönetim altında (AUM) 28 milyar doları geçerek, gümüş, ham petrol ve geniş çeşitlilikteki emtiaların toplamını geride bıraktı. Bu durumda, tek kalan rakip olarak altın kaldı.
X sosyal ağındaki bir gönderide, CryptoSlate'in baş analisti James Van Straten, değerli maden altını emtia segmentinde mutlak lider olarak tanımlıyor ve altının ETF araçları altında 96 milyar dolar değerinde varlık tuttuğunu belirtiyor.
Ancak, Bitcoin ETF'lerinin AUM'u şu anki Bitcoin piyasa değerinin sadece %3,5'ini temsil ediyor. Karşılaştırma yapacak olursak, altının AUM'unun %63'ü mücevher, madeni para, elektronik ve diğer uygulamalarda kullanılsa bile, ETF endüstrisi altının kalan 5 trilyon dolarlık piyasa değerinin sadece %2'sini kapsıyor.
Altın, ETF endüstrisindeki tek doğrudan rakip değil. Bitcoin ETF'lerinin büyümesi, emtia tabanlı ETF'lere göre daha hızlı olsa da, tahvil piyasası küresel olarak etkileyici 2 trilyon dolarlık AUM topladı. Benzer şekilde, S&P 500 ETF endüstrisinin AUM'u 1 trilyon doları aşıyor, geleneksel hisse senetlerinin kalıcı cazibesini vurguluyor.
Bitcoin ETF'leri, altının piyasa değerini aşmasa da, son büyüme, ikna edici bir hikaye anlatıyor. Petrol, gümüş ve altın gibi emtialarla kıyaslandığında, Bitcoin'in meşru bir varlık sınıfı olarak büyüyen etkisini vurguluyor.
Bitcoin olgunlaştıkça, 1 trilyon doların üzerinde bir piyasa değerine sahip olma potansiyeli giderek daha olası hale geliyor, finans alanında dönüştürücü bir güç olarak konumunu pekiştiriyor.