Nvidia, PC oyun dünyasında büyük bir fırsatı kaçırıyor!
Teknoloji devi Nvidia, PC oyun sektöründe önemli bir fırsatı değerlendirememenin eşiğinde. Şirketin bu alanda daha aktif rol alması beklenirken, Nvidia'nın mevcut stratejisi ve piyasadaki pozisyonu, oyuncular ve sektör analistleri tarafından merakla takip ediliyor.
Bu durum, PC oyun dünyasında Nvidia'nın gelecekte nasıl bir yol izleyeceğine dair soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.
Taşınabilir oyun bilgisayarları piyasada hızla yükselişte ve Nvidia, bu hareketliliğin dışında kalmış gibi görünüyor. Taşınabilir cihazların ana akıma girişi, AMD'nin özel olarak tasarlanmış yonga setleriyle başladı, ancak şimdi Intel, Meteor Lake platformuyla bu alana adım atıyor. Büyük üçlü içinde sadece bir şirket eksik: Nvidia.
Nvidia, taşınabilir cihazlar için bir yonga seti yapma konusunda pek endişeli görünmüyor. Sonuçta, şirketi trilyon dolarlık bir dev haline getiren yapay zekaydı ve Nvidia'nın bu alanda bir yonga seti yapması uzak bir ihtimal gibi duruyor. Ancak Nvidia'nın taşınabilir oyun bilgisayarları için inanılmaz bir yonga seti yapabileceğini düşünmek isteyenler için bu durum sadece hayal ürünü kalıyor.
Nvidia için bu alan tamamen yabancı bir bölge değil. Nvidia'nın Tegra serisi yonga setlerini ve bu setlerin geçmişte oyun cihazlarında kullanıldığını muhtemelen biliyorsunuz. Tegra 3, başarısız Ouya oyun konsolunun kalbiydi ve en ünlüsü, Nintendo Switch'i güçlendiren Tegra X1'di. Nvidia, yonga seti çabalarını o zamandan beri otonom araçlara ve yapay zekaya odaklamış durumda.
Ancak bu, doğrudan bir geçiş değil. Nvidia'nın bir yonga setini Windows tabanlı bir taşınabilir cihaza yerleştirmek ve her şeyin çalışmasını beklemek mümkün değil. Nvidia, CPU çekirdekleri için ARM tasarımlarını kullanıyor ve bu yonga setleri başka platformlar düşünülerek geliştiriliyor, bu nedenle SteamOS veya Windows çalıştıran bir oyun cihazı için yazılım desteği bulunmuyor. Ancak en azından Nvidia, donanımı tasarlayabilir.
Nvidia'nın veri merkezlerindeki büyük ilerlemeleri göz önüne alındığında, bu donanımı tasarlama konusunda bir neden yok gibi görünse de, şirket bunu gerçekleştirecek kapasiteye sahip. Nvidia'nın geçen yıl 26.000'den fazla çalışanı olduğunu ve geçen yılki bir rapora göre, Nvidia'nın Windows PC'ler için ARM tabanlı PC çipleri geliştirmek üzere çalıştığını bildirildi.
Nvidia bunu yapabilir ve Intel ile AMD zaten bunu yapıyor olabilir, ancak bu, Nvidia'nın taşınabilir oyun bilgisayarları için bir yonga seti geliştirmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Ancak Nvidia'nın en son grafik mimarisi göz önüne alındığında, bu oldukça mantıklı olurdu.
Nvidia'nın RTX 40 serisi grafik kartları arasında önemli bir tema verimlilik. Kartlar, zorlu oyunları çalıştırırken bile nadiren maksimum güç çekimine ulaşıyor. Önceki nesle göre, genellikle %30 ila %40 daha az güçle benzer veya daha yüksek performans elde edebiliyorsunuz.
Taşınabilir bir cihaz için verimlilik her şey demektir ve bu, Steam Deck OLED gibi cihazları, Asus ROG Ally gibi daha güçlü taşınabilir cihazlara tercih etmemizin büyük bir nedenidir. Daha iyi verimlilik, elbette daha uzun pil ömrüne yol açar, ancak aynı zamanda daha düşük güç seviyelerinde daha iyi performansa da olanak tanır. Bunu Steam Deck ve ROG Ally ile yaptığımız testlerde gördük, burada Ally'nin yüksek güç seviyelerindeki avantajı, düşük güç modlarında azalıyor.
Zirve performansını gösteren kıyaslama grafikleri sadece bir yönü ortaya koyarken, taşınabilir bir cihaz için pil ömrü gibi birçok başka faktör de rol oynuyor. Nvidia tabanlı bir oyun taşınabilir cihazı en yüksek performansı sunmasa bile, kesinlikle pil ömründe öne çıkardı ve taşınabilir oyun söz konusu olduğunda bu büyük bir avantaj.
Nvidia'nın taşınabilir oyun için bir diğer potansiyel avantajı ise Derin Öğrenme Süper Örneklemesi (DLSS). Steam Deck'in 800p ekranı için ölçeklendirme büyük bir rol oynamasa da, çözünürlükler ve yenileme hızları arttıkça bu araç hayati hale geliyor. Ally'nin 1080p ekranı ve Lenovo Legion Go'nun 1600p ekranı gibi cihazlarla, ölçeklendirme çok daha önemli hale geliyor.
Bu cihazların çoğunda basit bir ölçeklendirme özelliği yerleşik olarak bulunuyor veya desteklenen oyunlarda FidelityFX Süper Çözünürlük (FSR) gibi araçları kullanabilirsiniz. Ancak Nvidia'nın DLSS'i, performans ve görüntü kalitesi arasında en iyi dengeyi sunuyor. Bugün oyun PC'niz için bir Nvidia GPU satın almanın ana nedeni muhtemelen budur ve bu, bir taşınabilir cihazda büyük bir fark yaratabilir.
Sadece ölçeklendirme yapmanın ötesinde, DLSS şimdi Çerçeve Üretimi'ni de içeriyor. Bu, temelde performans için bir hile kodu, yapay zeka kullanarak yeni çerçeveler oluşturmak yerine onları işlemek. Bu özellik, Alan Wake 2'deki yol izleme gibi talepkar ayarları etkinleştirmenin veya güçlü masaüstü grafik kartlarını kullanırken kare hızlarınızı üç haneli rakamlara çıkartmanın harika bir yolu. Ancak bu, çok daha zayıf bileşenleri de seviyeye getirmenin bir yolu.
Bu, tüm hesaplamalara göre bir oyun laptopu olmayan Surface Laptop Studio 2 gibi cihazlarda gördüğüm bir şey. Daha zayıf bir Nvidia mobil GPU ile bile, DLSS 3 sayesinde Cyberpunk 2077 gibi oyunları yüksek ayarlarda ve oynanabilir kare hızlarında oynayabiliyor. Bu özellik, daha yüksek performansa bir kısayol sunuyor. Bu, yüksek son bir masaüstü üzerinde oynamakla aynı şey değil, ancak taşınabilir bir cihazdan beklentiniz bu değil zaten.