Konsol fiyatları için sevindiren hamle! Vergiler düşebilir!
Türkiye'de oyun sektörünü olumsuz etkileyen vergiler için düğmeye basıldı. Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği vergi için ilk adımı attı.
Türkiye'de geçtiğimiz yıl sürpriz bir şekilde konsollara ek vergi getirilmişti. İlk etapta yüzde 50 olan bu ek vergi geçtiğimiz aylarda yüzde 20 seviyesine çekilmişti. Ancak verginin düşürülmesi konsol fiyatlarını erişilebilir seviyelere getirmedi. Çünkü bu sefer de devreye kurlar girdi. Ülkemize Euro üzerinden giriş yapan konsol fiyatları maalesef ki 6.000 TL ve üzerine çıkmış durumda. AA'nın haberine göre; bu durum için Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği ilk somut adımı attığını açıkladı.
Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği, konsollardan alınan verginin aslında olumsuz yansıdığını belirtiyor. TOGED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erkin; oyun sektörün 2016'da 500 milyon dolar, 2017'de 700 milyon dolar, 2018'de 1 milyar 50 milyon dolar, 2019'da 1 milyar 500 milyon dolar ihracat yaptığı belirtti. Bu ihracatın azalmaması ve oyun sektörünün gelişmesi için konsollardan alınan vergilerin hafifletilmesi hatta teşvik edici hamlelerin yapılması gerekiyor.
Ali Erkin'in Ticaret Bakanlığı'na iletmiş olduğu bu talebin olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Şu sıralar 7.000 TL bandında satılan yeni nesil oyun konsolu Xbox Series X'in fiyatlarda yapılacak iyileştirme sonucu 6.000 TL civarına düşmesini bekliyoruz. Tabii eğer bu görüşeme olumlu sonuçlanır ve vergide indirim yapılırsa bu gerçekleşir.
Türkiye'de oyun oynamak aslında bir hobi olmamalı. Konsol fiyatları düşer ve daha fazla geliştirici konsollara sahip olup oyun geliştirirse, dünyaya ihraç ettiğimiz oyunların sayısı da geliri de artar. Yani her şey birbirini tetikliyor. Çok vergi alıp konsolu lüks yapmak uzun vadede pek mantıklı değil. Herkes erişebilsin ki bir şeyler üretilsin ülke ekonomisine katkı sağlansın.
TOGED konuyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamayı yaptı.
"Ülkemiz oyun sektörü üretim anlamında altın çağını yaşarken henüz oyun konsolu üreten bir şirketimiz bulunmamaktadır. Tüm dünyada oyun konsolu üreten şirket sayısı da birkaç adedi geçmemektedir. Son vergi düzenlemeleri tüketicilerin oyun konsollarına erişimini zorlaştırırken, bir yandan da ülkemizde oyun konsolları için oyun geliştiren şirketlerimizin son kullanıcıya ulaştırmasını güçleştirmektedir. Ülkemiz oyun sektörünün gelişiminin daha ivmelenmesi hem oyun konsolları için üretimin teşvik edilmesi hem de tüketicilerin dilediği oyuna kolay erişimiyle mümkün olacaktır. Bugün sektördeki tüm geliştiricilerimizin, genç yaşta oyunları oynayarak ve bu kültürün bir parçası olarak yola çıktığını düşünürsek, bugünün oyun tüketicileri geleceğin potansiyel oyun ekosistemi çalışanlarıdır. Bu doğrultuda oyun konsollarına getirilen ek vergilerin sıfırlanması ve özel tüketim vergisinin de kaldırılmasının oyun sektörünün gelişimine ve ülkemiz hizmet ihracatına çok önemli katkı sunacağına inanmaktayız."