Twitter'ı bir Türk savundu!

Detaylar haberimizde...

Twitter'ı bir Türk savundu!
Yaklaşık 300 milyon kullanıcıya sahip  fenomen site  olan Twitter, atılan bir tweet o ülkenin yasalarına aykırıysa eğer  sadece o ülkede bu  tweet'e erişimin engelleneceğinin haberini duyurmuştu . Sitenin  kurucusu Jack Dorsey ise sessizliğini ise kendi sitesinde bozmuştu. Dorsey, Twitter hesabından bizzat yorum yapmadı ama  ABD'de yaşayan bir Türk'ün yazısını yeniden retweet ederek düşüncesini paylaştı. O yazı  Kuzey Carolina Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan ve Harvard Üniversitesi İnternet ve Toplum bölümünden özel burs kazanan Yrd. Doç. Zeynep Tüfekçi'nindi. Technosociology.org adresli kendi blogunda yazan genç akademisyen, Twitter'daki yeni kısıtlamaların neden ifade özgürlüğü için yararlı olacağını düşündüğünü özetle şu şekilde kaleme almış ;
1328019608_twitterlogo.png
1- Twitter daha önce mahkeme kararı verilmiş ise bir kullanıcının sansürlenmesi istenen mesajını  tüm dünyada siliyordu. Bu uygulamada silme yok. Sadece o ülkede o mesaja erişim engelleniyor.

2- Yeni uygulama şeffaf bir şekilde yapılacak. Sansürlenen twitler ise chillingeffects.org/twitter adresinde listelenecek.

3-Twitter sonuçta kurulu sistemleri ve ülkelerin kanuni haklarını gözardı edemezdi. Aksi şekilde davransa, daha fazla ülke Twitter'ı tamamen bloke edebilirdi. Kullanıcılar Twitter'ın tamamına proxy gibi yavaş, tâli yollardan bağlanmak zorunda kalacaktı.Buda twitterin kullanıcı sayısının düşmesine neden olabilicek bir durumdu.

4- Mikrosansürün çevresinden dolaşmak mümkün. Farklı bir ülkeden Twitter'a bağlanıyor gibi görünmenizi sağlayacak IP ayarlarıyla bu oldukça basit.

5- Twitter ifade özgürlüğü savaşını tek başına veremez ve ülkelerin yönetimlerini veya kanunlarını değiştiremez.