Teknolojinin dudak uçuklatan devrimi!
Teknoloji her gün çok genişliyor, peki günümüz teknolojisi bu noktaya nasıl geldi? İşte teknolojinin dönüm noktaları!
Teknoloji o kadar gelişti ki insanlık olarak eskiden hayalini bile kuramadığımız teknolojik eşyaları ceplerimizde taşıyoruz, eski bilgisayarlardan daha işlevsel saatleri bileğimizde taşıyoruz. Peki günümüz teknolojisi bu noktalara nasıl geldi?
1901 - Radyo, tıpkı elektrik gibi günümüz teknolojisinin mihenk taşlarından birisi. Zira Radyo dalgaları ile çalışan Radyo icat edilmeseydi günümüzde 5G teknolojisini konuşmuyor olabilirdik.
1946 - John Presper Eckert ve John W. Mauchly tarafından geliştirilen Electronic Numerical Integrator and Computer (ENIAC), 1946 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nde inşa edildi. Üniversite tarafından “ilk genel amaçlı elektronik bilgisayar” olarak tanımlandı.
1947 - Bell Labs mühendisleri John Bardeen , Walter Brattain ve William Shockley , akımı kontrol edebilen, yükseltebilen ve üretebilen bir elektrik bileşeni olan transistörün ilk halka açık gösterisini yaptı. Transistörler hâlâ günümüzün en önemli icatlarından birisi.
1956* - Her ne kadar yapay zeka günümüzde hâlâ geliştiriliyor olsa da ilk defa 1956 yılında Dartmouth College’da yapılan bir konferans ile bir isim verildi. Yapay zeka veya diğer bir değişle Artificial Intelligence (AI), günümüzdeki sağlık sisteminden dronelara kadar bir çok alanda hayatımıza dokunan bir teknoloji.
1981 - O yıla kadar "herkesin alabileceği kişisel bilgisayarlar" denemiş olsalar da pek başarılı olamadı. IBM 5150 isimli bilgisayar her ne kadar IBM'in ilk PC denemesi olsa çok büyük bir popülerlik kazandı ve günümüzdeki bilgisayar standartlarının oluşturulmasında katkı sağladı.
1984 - Bir deha olan Steve Jobs'ın en önemli eserlerinden birisi de o döneme göre üstün özelliklere sahip Apple Machintosh'du. Apple bu bilgisayarı işletmeler ve öğrencilere odaklı olarak pazarladı ve başarılı oldu.
1985 - Günümüz teknolojisinin belki de en önemli olayı Microsoft'un Windows'u piyasaya sürmesidir. Windows 1.0, grafik arayüzüne sahip bir işletim sistemi olarak piyasaya çıktı ve o yıl büyük bir sansasyon yaratarak dünya çapında milyonlarca insan tarafından satın alındı.
1989 - The World Wide Web veya bizim bildiğimiz adıyla "www", İngiliz bilgisayar bilimcisi Tim Berners-Lee'nin sayesinde CERN'de kullanıma açıldı.
1994 - Her ne kadar o tarihten öncesinde de bilgisayar oyunları yaygın olsalar da Sega Saturn ve ilk Sony Playstation'un piyasaya çıkmaları ile birlikte oyun ve konsol satışlarında büyük bir sıçrama oldu.
2000'lerin başları - Geniş bant internet teknolojisinin kullanımı ile birlikte web siteleri birer "okuma aracı" olmaktan çıkarak arayüz ve daha bir çok çeşitli özellikler kazandılar. Bu gün YouTube da dahil bir çok internet hizmetinin var olmasını geniş bant internet teknolojisine borçluyuz.
2007 - Her ne kadar o zamana kadar internete giriş yapabilen mobil cihazlar o yıllarda hayatımızda olsa da Steve Jobs, "cebinizdeki bilgisayar" sloganı ile akıllı telefon dünyasının kapılarını araladı.
2020 - ARM tabanlı platformu x86 tabanlı ortalamın üstünde performansa sahip bir işlemciye yakın güçte çalıştırabilen Apple, önümüzdeki 20 yıl içerisindeki en büyük yeniliklerden birisine imza attı. Apple M1 işlemcisi sayesinde MacBook daha tepkisel, daha hızlı ve her zamankinden daha az güç tüketiyor.