Son günlerin popüler virüsü "Adware"lere karşı nasıl önlem alırız?
InstallBrain isimli Adware'in yaydığı virüsler nedeniyle reklam diye tıkladığınız bir yazılım sizi hiç farkında olmadan tıklama sahteciliğinden Bitcoin hırsızlığına kadar birçok suçun ortağı haline getirebilir.
Veri güvenliğinde dünya liderlerinden biri olan Trend Micro, Adware tehlikesine karşı bizleri uyarıyor. İsrail’li bir yazılım şirketine ait InstallBrain isimli yazılımla birlikte SEFNIT ve MEVADE isimli zararlı yazılımlarının yayıldığı tespit edildi. SEFNIT ve MEVADE virüsleri son dönemde başta A.B.D, Japonya, Tayvan ve Hindistan olmak üzere 68 ülkede patlama yaptı. Trend Micro uzmanları, 2013’ün Ağustos ayından beri takip ettikleri InstallBrain’in toplamda 150 ülkede 5 milyona yakın kişinin bilgisayarına virüs bulaştırdığını tespit etti. Virüs aynı zamanda kısıtlı sitelere erişimde kullanılan TOR internet tarayıcısı ağına da bulaştı. Türkiye’de de milyonlarca kullanıcı, farklı içeriklere ulaşmak için TOR’u bir alternatif olarak kullanıyor. Geçtiğimiz aylarda sosyal medya platformlarına erişimin kısıtlandığı dönemde TOR tarayıcısı Türk kullanıcılar arasında yoğun olarak kullanılmıştı.
Siz masum bir e-posta atarken bilgisayarınız başkalarına haksız para kazandırabilir…
SEFNIT ve MEVADE adlı virüsler, İsrail merkezli iBrain şirketinin InstallBrain adlı reklam destekli yazılımıyla bulaşıyor. Virüsün bulaştığı cihaz bir zombi bilgisayara dönüşüyor ve Botnet adı verilen, binlerce bilgisayardan oluşan bir zombi bilgisayar ağının bir parçasına dönüşüyor. Böylece bilgisayarı kullanan kişi hiç farkına varmadan, virüsün komuta kontrol merkezinden gelen komutları uygulamaya başlıyor. Kötü niyetli kişiler bu cihazlar aracılığıyla dolandırıcılık yapabiliyor, tıklama sahteciliği gibi uygulamalarla haksız para kazanabiliyor, başka cihazlara siber saldırılar düzenleyebiliyorlar. Kullanıcıların bilgisayarlarını sömürerek kendileri için son dönemde internette kullanımı hızla yaygınlaşan sanal para birimi Bitcoin ürettirebiliyorlar.
Peki, bu Adware’e karşı ne yapılmalı derseniz bunu 4 ana başlık altında belirtelim.
- Bilgisayarlarda açılan reklam pencerelerine tıklanmamalı
- Bilgisayara indirilen ücretsiz yazılımlar mutlaka virüs taramasından geçirilmeli
- Etkili bir veri güvenliği programı kullanılmalı
- Bilgisayara yüklenen yazılımların şeffaf ve güvenilir yayıncılara ait olduğuna dikkat edilmeli