Sadece “yuvarlayarak” 900 bin öğrenciye eğitim
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı geride kaldı… Çocuklarımız, en değerli varlıklarımız… Geleceğimiz… Daha iyi eğitim alsınlar, yarına hazır olsun diye çabalıyoruz hepimiz…
Ancak, hayatın birçok alanında olduğu gibi eğitimde de fırsatlar eşit değil ne yazık ki…
Bu konuda çalışan önemli dernekler, vakıflar var…
Geçtiğimiz günlerde katıldığım bir STK’lar toplantısında teknolojinin sosyal sorumluluk anlamında nasıl kullanılacağına dair önemli bir örnekle karşılaştım.
Günlük yaşamda hepimiz alışveriş yapıyoruz…
Psikolojik etki yaratması adına fiyatlar 9,90 ₺ gibi etiketler taşıyor ve o para üstü olan 10 kuruş çoğu zaman geri iade edilmiyor, ya da talep edilmiyor. Çoğu zaman 10 ₺ ödediğinizle kalıyorsunuz…
Ama o 10 kuruşlar öyle önemli ki…
“Yuvarla” diye bir uygulama var… Uygulamanın adı fiyatları yuvarlamaktan geliyor.
Yuvarla, bir mağazada, bakkalda, restoranda veya online olarak yapılan harcamalardaki küsuratları yukarıya yuvarlayarak aradaki kuruşların seçmiş olduğunuz sivil toplum kuruluşuna bağışlanmasını sağlıyor. Bağışlar doğrudan seçilen sivil toplum kuruluşu tarafından tahsil ediliyor ve Yuvarla bu bağışlara dokunmadığı gibi herhangi bir komisyon da almıyor.
Kurucusu Emre Danacı, BKM ile birlikte yaptıkları tahmine dayalı olmayan, sonuçları kesin bir araştırmanın rakamlarını paylaşıyor bizlerle...
2017 yılında Türkiye’de yaptığımız kredi kartları harcamalarında kuruş kuruş biriken bu küsuratın 1,1 milyar ₺’yi bulduğunu söylüyor.
1,1 milyar ₺’lik bir kaynak 900 bin çocuğumuzun eğitim masraflarının karşılanması demek… Yurdun dört bir yanındaki çocuklarımıza eğitimde fırsat eşitliği demek…
Teknolojiyi “insan” için kullanan bu güzel uygulamaların yaygınlaşması dileğiyle…
Sevgiyle kalın…
Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik