Röportaj: Sanal Para ne demek? Sanal Para ve Madenciliği nasıl yapılır? Bitcoin Nedir?

Sanal para madenciliği hakkında bilinmesi gereken tüm gerçekleri 3Dörtgen'de 3D İçerik Uzmanı olarak çalışan Alp Işık'a sorduk

Röportaj: Sanal Para ne demek? Sanal Para ve Madenciliği nasıl yapılır? Bitcoin Nedir?

Sanal Para ve Sanal Para Madenciliği son dönemde gündemi oldukça meşgul eden ifadelerden biri oldu. Kelimelerden birinin "sanal" olması; bu konuya büyük bir kesimin "boş işler" gibi yaklaşmasına sebep olsada sanal para madenciliği ile uğraşan kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. 

Bu artışın bir noktaya kadar ulaşacağı öngörülüyor; çünkü ortadaki sanal paranın belli bir limit var daha şimdiden yarısından fazlası bulunmuş durumda. Paranın belli bir likiditesinin olması ise kaçınılmaz bir durumdur. Bir ürünün değerli olabilmesi için ya az bulunabilir yada talebinin fazla olması gerekmektedir. Bu yazımızda sizlere işletme 1.sınıf dersi verecek değiliz fakat Bitcoin gibi bir sanal paranın değerli olabilmesi için belli bir oranda olması ve "darpanenin" de develüasyon olmaması için istediği gibi para basmaması gerekmektedir.

Sanal Paranın mucitlerinin tüm bu kurallara uyulduğunu görmekteyiz. Sanal parayı sizlere en doğru ve en güzel şekilde anlatabilmek adına konunun uzmanı 3Dörtgen'de 3D İçerik Uzmanı olarak çalıan Alp Işık ile yaptığımız röprtajı sizlere paylaşmak istiyoruz.

Alp Işık'a sanal para madenciliği hakkında aklımıza gelen tüm soruları sorduk ve Alp Bey de tüm içtenliği ile bu soruları yanıtladı. Röportaja geçmeden önce Alp Beye ve 3Dörtgen'e yardımlarından dolayı teşekkür ediyoruz.

1407924808_fuh6h4on400x400.png

1- ) Sanal Parayı kim nasıl buldu ve bu sanal madencilik gerçekten de farklı bir amaca hizmet edebilir mi?

Sanal para kavramını açıklamadan önce sanal para deyince herkesin aklına ilk gelen sanal para birimi Bitcoin olduğundan onun üzerine odaklanmak daha doğru olacak.

Bitcoin, merkezi bir birime bağlı olmayan ve tamamen açık kaynak kodlu bir para birimi. Bitcoin'i bulan kişinin kim olduğu tam olarak bilinememekle beraber internette kullandığı adı "Satoshi Nakamoto" olarak geçiyor.

1407924924_939176-bcd22d1a-a594-11e3-8dfc-d9063670fb71.jpg

Bitcointalk.org forumunda "satoshi" kullanıcı adıyla yazdıkları halen durmaktadır. Birey olup olmadığı bile belli değil tam olarak. Birkaç kişiden oluşan bir grup olabileceği üzerinde duruluyor. Kimliğini belli etmemesi oldukça mantıklı bir haraket olduğu söylenebilir. Bitcoin'i bulan kişinin başına bişi geldiğinde veya öldüğünde medyada "Bitcoin Öldü!" ve "Bitcoin'in Sonu Geldi !" tarzında haberler yapılabileceğinden ve insanların güveni kaybolacağından anonim kalması çok doğru. Elbette bunun dışında, anonim bir şekilde Bitcoin’i yaymasının başka sebepleri de var.

Madencilik kavramını detaylı açıklamadan önce bu sistemin tamamen adaletli çalıştığını ve bir hile bulundurmadığını söylemek gerek. Çoğu kişinin aklına takılan bir soru, "Madencilik yapıp Bitcoin ürettiğimi sanarken başka bir amaca hizmet ediyor muyum acaba?" oluyor. Bu sorunun yanıtı hayır. Güncel Bitcoin madenci uygulamasını indirip gerekli ayarları yaptıktan sonra sadece bilgisayarınız veya madencilik yapmanıza yarayan özel donanımınız Bitcoin üretecektir, endişe etmeniz gereken bir durum yok.

2-) Sanal para madencisi olmak için en uygun donanımlar nedir? Sanal para kazısı yaparken PC'nin işlemcisi ekran kartına nazaran daha az mı yoksa daha fazla mı iş yapıyor?

Bitcoin üretimi yaparken bilgisayarlarımızı veya bu iş için özel üretilmiş ASIC adı verilen cihazları kullanıyoruz. Bitcoin üretim aşamasını şuna benzetebiliriz; Bitcoin ilk çıktığında bilgisayarımız ilk asal sayıları bulmaya çalışıyordu ve bunun karşılığında Bitcoin kazanıyorduk (2,3,5,7,11) bu asal sayıları bulduğumuzda Bitcoin kazanıyorduk diyelim, ilk başta bu kadar basit olan bir süreç mevcutken Bitcoin üretimi düşük işlemcili veya ekran kartlı bilgisayarlarda hatta dizüstü bilgisayarlarda bile kolayca üretilebiliyordu. Ancak şu anda 123.678'nci asal sayıyı bulan bilgisayarlar Bitcoin kazandığı için artık düşük donanımlı bilgisayarlar böyle bir işlem gücünün altından kalkamıyor. Evimizde veya ofisimizde kullandığımız bir bilgisayarın böyle yüksek işlem gücü gerektiren bir işlemi tamamlayıp Bitcoin bulması yıllarca sürebilir ve bu zorluk devamlı artıyor. Bitcoin üretme işleminin asal sayılarla bir ilgisi aslen yoktur. Bu aslında tamamen anlatımı kolaylaştırmak için verilen bir örnek. İşlemci ve ekran kartı karşılaştırmasına gelirsek ekran kartları bu iş için daha uygun fakat bahsettiğim gibi zorluk derecesinin artmasıyla birlikte 6-7 ay önce çok güzel kazanç getiren donanımlar şu anda elektrik parasını bile çıkaramıyor ve bu durum böyle devam edecek gibi görünüyor. Peki Bitcoin üretmek isteyen kişi ne yapacak? Bu sorunun cevabı ASIC makinalarda yatıyor.

1407925211_57.jpg

ASIC makinalar Bitcoin üretmek için tasarlanmış ve sadece bu iş için kullanılabilen makinalar. Bu makinaları alırken en önemli husus GHS oranıdır. GHS sayısı fazla olan makina daha güçlü ve daha fazla Bitcoin üretebiliyorlar. Bu tanımı açıklamak gerekirse diyelim siz 500GHS'lik bir makina aldınız günde 50TL kazanıyorsunuz, 7 gün sonra günde 45 TL kazanmaya başlayacaksınız yine 7 gün sonra kazanç günlük 40TL'ye düşecek. Burada verdiğim rakamlar ve kazançlar tamamen sembolik olup bunu hesaplayabileceğiniz siteler mevcuttur. Bitcoin mining calculator yazıp arattığınızda elinizdeki GHS oranına göre ne kadar kazanabileceğinizi size söyleyen siteler bulunuyor. ASIC makina almadan önce zorluk seviyesindeki artışı iyi hesaplayıp buna göre yatırım yapılmalıdır ve aldığınız şirketin size kaç günde teslim edeceği çok önemlidir. Gördüğünüz gibi her geçen gün artan zorluk seviyesi yüzünden 15 gün kargodan geç gelen bir makina sizin bütün hesaplarınızı bozabilir.

3-) Sanal para nasıl oluşturulur? Sanal para madencisi olmak isteyenlerin önce ne yapması gerekiyor?

Bitcoin üretmek isteyen kişinin öncelikle alacağı ASIC donanıma karar vermesi gerekiyor. Donanım hazır olduktan sonra iki seçenek var. Bunlardan biri tek başına Bitcoin bulmaya çalışmak, diğeri de Bitcoin havuzlarına katılmak.

1407925290_bitcoins.jpg

Elinizde çok güçlü bir donanım yoksa tek başınıza Bitcoin aramak zaman ve para kaybından ileriye gidemeyecektir. Peki Bitcoin havuzuna katılmak ne demek? Bitcoin üretmek oldukça zor bir işlem. Bu yüzden insanlar donanımlarınını birleştirerek Bitcoin aramaya başlıyor ve Bitcoin bulunduğunda kim ne kadar yardım ettiyse o ölçüde kendine düşen payı alıyor. Büyük bir Bitcoin havuzuna üye olup gerekli kullanıcı adı ve şifre işlemlerinizi yapıp donanımınızı havuza tanıtmanız yeterli.

4-) Sanal para ile neler yapabilirim? En çok ne kadar sanal param olabilir?

Öncelikle Bitcoin üretimi 21 milyon ile sınırlandırılmıştır, eğer bu sınır olmasaydı Bitcoin değerli olmazdı. Sınırsız petrol olduğunu ya da sınırsız altın rezervi olduğunu düşünün, altın ve petrol çok değersiz olurdu. Şu anda toplam 13 milyon civarı Bitcoin üretilmiş durumda fakat yarısı üretilmiş bile deyip endişe etmeyin, zorluk o kadar hızlı artıyor ki teknoloji her sene 2 kat gelişse bile Bitcoin üretimi 2130 yılında bitecek diye öngörülüyor. “En fazla kaç Bitcoin sahibi olabilirim?” sorusu ise sizin ne kadar ürettiğinize ve ne kadar satın aldığınıza bağlı. Ancak en fazla 21 milyon Bitcoin sahibi olabilirsiniz.

Bitcoin ile ne yapabilirim sorusu ise gün geçtikçe içerik bakımından zenginleşen ve ilgi çeken bir konu. Bitcoin kabul eden yerlerin artmasıyla doğru orantılı olarak Bitcoin ile yapabileceklerimiz artıyor. Bitcoin kabul eden e-ticaret sitelerinden ürün satın alabilirsiniz. İnternet’ten Bitcoin olarak bağış kabul eden sitelere bağış yapabilirsiniz, Almanya'da yaşayan arkadaşınıza masrafsız ve çok hızlı bir şekilde para gönderebilirsiniz. Bu örnekler yazılamayacak kadar çok olmaya başladı günümüzde, en son örnek hepimizin bildiği "Dell" bilgisayar firması Bitcoin kabul ettiğini açıkladı. İnternet üzerinde evini ve arabasını Bitcoin karşılığı satan çok fazla sayıda kişi bulunmakta. Benzin satan şirketler Bitcoin kabul ederse Bitcoin ile arabanıza benzin alabilirsiniz, neler yapabileceğiniz tamamen şirketlerin Bitcoin'i kabul etmesiyle birlikte doğru orantılı olarak büyüyor. Ayrıca 3Dörtgen olarak biz de 3D yazıcıları Bitcoin karşılığında satmaya başladığımızı belirtelim.

5-)Sanal para madenciliği yasal mı?

Bitcoin yasal mı konusu bundan önce sorulması gereken bir soru. Devletler Bitcoin'e karşı artık daha fazla ilgi göstermeye başlamış fakat henüz bu konuda herhangi bir kanun çıkmamıştı. Özellikle ülkemizde bu konuda bir yaptırım bulunmuyor. Bitcoin'in gelişim süreciyle birlikte bazı yaptırımların gelmesi elbette beklenen bir olay olmakla beraber merkezi olmayan bir para birimini engellemek için tüm interneti engellemek gerekiyor. Bunun farkına varan devletler Bitcoin'i teşvik yoluna gitmeye başladı ve bu şekilde devam etmek zorunda gibi gözüküyor. Bitcoin üretmek yasadışı veya kanunsuz bir olay değildir, gönül rahatlığı ile üretip kullanabilirsiniz.

6-) En verimli sanal para hangisidir?

Bitcoin'in çıkmasıyla birlikte buna benzer birçok sanal para çıktı. Litecoin bunlara en güzel örnek. Bitcoin altın ise Litecoin gümüş dendi. Yeni sanal paraların çıkma sebebi, zorluk seviyesinin en baştan başlayacak olması ve insanlar tekrar fırsat olarak görerek ve para kazanma şansı yakalayabilecek olmasıydı. Başta işe yarayan bu yöntem daha sonra çoğu insanın Bitcoin dışında tutunabilen sanal para olmayacağını anlamasıyla birlikte tekrar Bitcoin'e yönelmesiyle son buldu. Sanal paraya yatırım yapmak ve günlük hayatta kullanmak isteyen kişilerin Bitcoin'e yönelmesi en doğru yol diye düşünüyorum diyerek sözlerini bitiren Alp Işık'ın sanal para madenciliği hakkında bilmek istenilen tüm sorularada cevap verdiğini düşünüyoruz. Bu konuda eksik kalan taraflar varsa ve sormak istediğiniz farklı sorular varsa lütfen yazının altında yorumlara yazın ki bizde bu bilinmez sanal para madefnciliğini daha fazla açığa çıkartalım.