İnternetten en çok ne satın alıyoruz?
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği'nin yapmış olduğu araştırma göre internette kartla yapılan alışverişlerde en çok cep telefonu tercih ediliyor.
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), e-ticarette ödeme yöntemleriyle ilgili bir araştırma yaptı. Araştırma verileri, internetten alışveriş yaparken en çok hangi ödeme yöntemini kullandığımızı ve hangi ürünleri satın aldığımızı ortaya koyuyor.
ETİD verilerine göre, Ocak 2017-Nisan 2018 tarihleri arasında verilen siparişlerin yüzde 82’sinde kredi kartı ve banka kartı kullanıldı. Müşterilerin sadece yüzde 1’lik kısmı iki veya daha fazla ödeme tipini tercih etti.
Kartla ödemeyi sırasıyla yüzde 10’la kapıda ödeme, yüzde 7’yle havale ve yüzde 1’le alışveriş kredisi ödeme yöntemleri takip ediyor.
Alışveriş kredisi, son yıllarda bankalar ile e-ticaret sitelerinin anlaşmaları doğrultusunda kullanılıyor. Tüketiciler, anlaşmalı bankalardan anında kredi alarak istedikleri ürünü alabiliyorlar.
Alışveriş kredisinin ihtiyaç kredisi gibi kredilerden farkı ise genellikle satın alınacak ürün tutarında bir tutar belirlenmesi ve ödeme aşamasında dakikalar içerisinde onay alınması olarak biliniyor.
İnternet üzerinden kartla yapılan alışverişlerde en çok cep telefonu tercih edildi. Cep telefonunu telefon kılıfları, bebek bezi, kitap, temizlik malzemeleri takip etti.
Alışveriş kredisi ile en çok satın alınan ürünler arasında da ilk sırada cep telefonu yer aldı. Cep telefonunu taşınabilir bilgisayar, LCD televizyon, notebook aksesuarları gibi ürünler takip etti. Listedeki ilk 10 ürünün tamamı teknolojik ürünler oldu.
Havale yöntemi ile verilen siparişler arasında ise ilk sıralarda temel gıda ürünleri dikkat çekti. Ezmeler, çikolatalar, atıştırmalıklar, tatlı ve şekerlemeler, gazlı ve toz içecekler, makarnalar gibi temel gıda ürünlerinin yanı sıra kaykay, paten gibi ürünler de havale yöntemi ile satın alınıyor.
Peki e-ticarette en çok neler satın alınıyor?
Bir numarada cep telefonu mevcut.
İkinci sırada telefon kılıfları yer alıyor.
İlginçtir ancak üçüncü sırada bebek bezi yer alıyor.
Peki internetten güvenli alışveriş nasıl yapılır? Tüketicilerin kanallarda alışveriş yaparken mutlaka kendilerine mesafeli satış sözleşmesinin sunulduğuna dikkat etmeleri ve satıcıdan muhakkak fatura talep etmeleri gerekiyor.
Yeni tanışılan bir e-ticaret sitesinin güvenilir olup olmadığı anlamak için web sitesinin SSL sertifikasının olup olmadığına ve ödeme ekranında http:// yerine https:// yazdığına dikkat edilmelidir.
Alışverişleri daima 3D ödeme ile yapmak, e-ticaret sitelerini iyice araştırmak, kullanıcı yorumlarını ve şikâyetlerini okumak da faydalı olacaktır.