Google'ın dünden bugüne ofisinden dünyaya hükmettiği 33 fotoğraf
Google'ın Stanford yurt odasından dünyaya hükmettiği 33 fotoğraf ve şimdiye kadar neler yaptığı haberimizde!
Google, 1996'da başladı ancak ilk başlarken adı Google değildi. Şirket, hem Sergey Brin, hem de Larry Page tarafından formüle edilen ve o anda hem Stanford Doktora öğrencisi olan bir fikirle ortaya çıkmıştı. BackRub, web sayfalarını kaç tane diğer web sayfasına bağladıklarına göre derecelendiren devrim niteliğindeki bir arama motoru ile birlikte geldi. Bu süreç, PageRank adını verdikleri bir süreçti.
Page ve Brin yakında arama motorunun adını BackRub'dan Google'a değiştirdi. BackRub adı uzun sürmedi. Hemen bir "googol" adı verildi. Bu kelimeyle oynayan Stanford yurt odalarının ilk ofislerini oluşturan Page ve Brin, yeni doğan arama motoru ve şirketi için biraz dostça olan Google adını seçti.
İlk Google sunucusu, Lego'dan yapılan özel bir yapıda oluşturuldu. Sunucu Stanford kampüsünde yer aldı ve web adresi başlangıçta google.stanford.edu idi. Ancak, Brin ve Sayfa, Google.com alan adını 15 Eylül 1997'de kaydettirdiler.
Sonunda, Google Stanford'un bant genişliğinden çok fazla boşaldı ve BT departmanı arama motorunu başlattı. Page ve Brin, yeni şirketlerini gelecekteki Google çalışanları ve YouTube başkanı Susan Wojcicki'nin garajına taşındılar.
Aynı zamanlarda, Brin ve Page önemli bir 100.000 dolarlık tohum yatırımı sağladılar. Fon, Sun Microsystems kurucusu Andy Bechtolsheim'den geldi. El altında, Google resmi olarak garaj karargahında 4 Eylül 1998'de kuruldu.
Google'ın ilk ana sayfası çok fazla göz alıcı değildi. Ne Page ne de Brin, web kodlama dili HTML ile pek fazla uzmanlığa sahip değildi. Bunun yerine çabalarını arama motorlarını çalıştıran algoritmalara odaklamak için seçtiler.
1999'da Google neredeyse önde gelen arama motoru olan Excite tarafından satın alınacaktı. Excite'in o zamanki CEO'su George Bell'e göre Excite, Google'ı 750,000 $ nakit karşılığında satın almıştı. Fakat anlaşma hala tartışılan nedenlerle ortadan kalktı ve Google kendi başına devam etti.
Mart 1999'da Google, ilk gerçek ofislerine taşındı. Ofis alanı, PayPal ve Logitech'in bulunduğu aynı bina olan Palo Alto'daki 165 Üniversite Caddesinde bulunuyordu.
Kısa bir süre sonra, Google, girişim sermayesi finansmanının ilk turunda 25 milyon dolarlık kaynak sağladı.Yatırımcılar arasında Kleiner Perkins Caufield ve Byers ve Sequoia Capital yer aldı. Para, muhtemelen geliştiricilerin, çok daha fazla bira satın almasına yardımcı oldu.
Google, büyük para kazanıcı haline gelen AdWords'ü 2000 yılının sonlarında başlattı. AdWords, işletmelerin arama terimleriyle alakalı reklamlar almasına izin verdi. Bu noktada, Google'ın arama motoru popülaritesi arttı. AdWords, şirkete yeni başlayan pek çok girişimin hak iddia ettiği dot-com büstünü yaşatan sabit bir gelir kaynağı sağladı.
Google'ın yıldızı yükselişte ve Brin ve Page rock yıldızları haline geliyordu. Birçok teknoloji şirketi başarısız olurken, Google büyük bir başarı sağlıyordu.
Google'ın ünlü sloganı olan "Kötü olma" kelimesini benimsediği zamandır. Google'ın kamuya açıklanmadan önce açtığı belgelerde de belirtildiği gibi, tam slogan şu şekildeydi: "Kötülük yapma. Uzun vadede, bir şirket tarafından hissedarlar ve diğer tüm yollarla daha iyi hizmet edileceğimize kesinlikle inanıyoruz. Bu, kısa vadede kazançlar bırakmamıza rağmen dünya için iyi şeyler yapar. "
Brin ve Sayfa, Eric Schmidt'i 2001'de Google'ın CEO'su olarak getirdi.
Bu noktada, Google ekibi Palo Alto ofislerini yetiştiriyordu. Dolayısıyla, 2003 yılında Mountain View'deki ünlü Googleplex kampüsünü, eski okul teknolojileri devi Silicon Graphics'ten kiraladı. 2006'da Google, Googleplex'i tamamen satın aldı.
Googleplex, Silikon Vadisi başarısının sembolü oldu ve geleneksel olmayan işyerleri için bir şablon haline geldi. Google, Googleplex'i ortalama kampüsten biraz daha tuhaf yapmak için çok çalışıyordu. Orijinal kampus binası, ilk iki katını birbirine bağlayan bir slaydın olması ile ünlüdür.
Google, çalışanlara ücretsiz yemek sunan ilk büyük teknoloji şirketidir. Google kafeteryası Silikon Vadisi efsanesi haline geldi.
Googleplex'in ayrıca, çoğunlukla flamingolarla kaplı ünlü bir dinozor heykeli var. Google çalışanları arasında çıkan bir söylenti, heykelin tükenmemesi için bir hatırlatma aracı olarak kullanılmak üzere hazırlandığını savunuyor.
Google, e-posta hizmeti olan Gmail'i 1 Nisan 2004'te açıkladı. Şirket başlangıçta hizmeti özel bir beta testiyle yayınladı. Duyuru Nisan Şaka Günü'nde yapıldığı için birçok kişi ilk başta bir şaka olduğunu düşündü.
Google, 19 Ağustos 2004'te halka açıldı ve hisse başına 85 $ . Bugün, Google'ın ana şirketi Alphabet'daki bir payı 1000 dolardan fazla.
IPO'sundan sonra Google, arama işinin ötesinde genişleme konusundaki görüşlerini belirledi. Google Dokümanlar ve Google Haritalar da dahil olmak üzere yeni ürünler başlatmak için şirket yeni kurulan işler yapmaya başladı.
2005 yılında Google, dijital kameralar için bir işletim sistemi oluşturan küçük bir başlangıç olan Android'i satın aldı. Yazılımı Android işletim sisteminin temelini oluşturacak olan başlangıç, Andy Rubin'in önderliğinde oldu.
2006 yılında şirket, 1,65 milyar dolarlık hisse senedi için YouTube'u satın aldı. O tarihte YouTube, bir grup eski PayPal çalışanı tarafından kurulmuş yepyeni bir video paylaşım sitesiydi.
Aynı yıl Google, ilk tamamen sahibi olduğu ve tasarladığı veri merkezini açtı. Veri merkezi Columbia Dalles, Columbia Nehri kıyısında yer aldı.
Oregon tesisinde Google, geliştirici yeni tasarımları kullanarak veri merkezlerinden inanılmaz derecede yüksek verimlilik seviyeleri elde etmeye yönelik becerisini geliştirmeye başladı.
Google bu noktada o derece popülerdi ki "googling" "internette arama" ile eş anlamlı hale gelmişti. Merriam-Webster, "google" fiilini Haziran 2006'da sözlüğüne ekledi.
2008 yılında ilk Android akıllı telefon tüketicilere satıldı. HTC Dream, gelecek bir dalganın başlangıcıydı. Günümüzde Android, dünyadaki en popüler işletim sistemidir.
Aynı yıl, Google Chrome web tarayıcısını tanıttı. Google, Chrome'u giderek artan sayıda web hizmetiyle uyumlu çalışacak şekilde tasarladı. Şirket, her cihazda insanların ürünlerini kullanmaya devam etmesini ve reklamlarını görüntülemesini sağlamayı istedi.
Schmidt, 2011'de Google'ın CEO'su olarak görevine devam etti, ancak yönetici ekibi üzerinde kaldı. Schmidt, Page ve Brin'e tavsiye vermek için Google'ın yönetim kurulu başkanlığına devam etti. Page, Google'ın CEO'su oldu.
Page altında Google, bazı çok kapsamlı fikirleri araştırdı. En önemlisi, Google, 2010 yılında sürüş otomobil teknolojisi üzerinde çalıştığını açıkladı.
Deneyler arasında şirketin 2012'de açıkladığı Google Glass bulunuyordu. Google Glass, görüş alanınızdaki bilgileri sunacak giyilebilir bir bilgisayardı. Şirketin umduğu ilgiyi yakalamadı.
Google, her türlü şık projede çalışan gizli laboratuvarları işletmektedir. Bu kontakt lens şeker hastalarının kanındaki glikoz seviyesini ölçebilir.
2015'te Google, Alphabet'i oluşturarak kurumsal yapısını elden geçirdi. Brin, Page ve Schmidt Alphabet'ı bir holding şirketi olarak kurdu ve Google'ı tamamen kendi yan kuruluşlarından birine dönüştürdü. Page, Alphabet'in CEO'su oldu.
Eski Google Chrome başkanı Sundar Pichai, Google'ın CEO'su oldu. Bu Pichai'yi Alphabet'ın en önemli ve karlı işinin geleceğine yönlendirmekle görevlendirdi. Pichai söz konusu olduğunda, Google yapay zekaya büyük adımlar attı.
Ve şimdi, Schmidt Alphabet'ın yönetim kurulu başkanlığından istifa ediyor. Alphabet için "teknik danışman" olarak görev yapacak ve yönetim kurulunda kalacaktır. Schmidt, Google'ın birkaç yüz çalışandan on binlerce kişiye gittiğini gördü. Ve diğerleri, dedikleri gibi, tarihtir.