Google nasıl çalışır?
Haberimizde, bir saniyeden kısa bir süre içinde bir ya da birkaç kelimeyi tüm internet sitelerinde arayabilen ve aradığımızı bulmamızı sağlayan arama motoru Google'ın nasıl çalıştığını inceliyoruz.
Google ve diğer tüm arama motorları internet sitesindeki bağlantıları takip eder. Sürekli bir bağlantıdan diğerine geçer.
Google’ın tarayıcısı, web’deki bağlantıları izler. İnternette 7/24 geziniyor ve tüm sayfaların HTML versiyonunu indeks olarak adlandırılan devasa bir veritabanına kaydediyor.
Google tarayıcınız web sitenize tekrar gelirse ve yeni veya revize edilmiş web sayfaları bulursa bu dizin güncellenir. Bu sayfanın yeni sürümü kaydedildi. Sitenizdeki trafiğe ve web sitenizde yaptığınız değişiklik sayısına bağlı olarak, Google tarayıcıları daha sık veya daha az sıklıkta gelir.
Google’ın sitenizin varlığını bilmesi için öncelikle sitenize başka bir siteden – dizinde bulunan bir bağlantıdan – bağlantı olması gerekir.
Tarayıcılar bu bağlantıyı izlerse, ilk tarayıcı oturumuna ve sitenizin ilk defa dizine kaydedilmesine neden olur. Bundan sonra, web siteniz Google’ın arama sonuçlarında görünebilir.
Google’ın gizli algoritması
Web sitenizi dizine ekledikten sonra, Google bunu arama sonuçlarında gösterebilir. Google, belirli bir arama sorgusunu, dizine eklediği web sayfalarıyla eşleştirmeye çalışır.
Bunu yapmak için, Google hangi sayfaların hangi sırayla gösterileceğine karar veren belirli bir algoritmaya sahiptir. Bu algoritmanın nasıl çalıştığı bir sırdır. Hiç kimse, arama sonuçlarının sıralamasına hangi faktörlerin karar verdiğini bilemez.
Google’ın algoritması statik değil. Düzenli olarak değişir. Farklı faktörlerin sıralamasını ve önemini belirleyen faktörler sıklıkla değişmektedir.
Algoritma gizli olmasına rağmen, Google bize hangi şeylerin önemli olduğunu söyler. Ne kadar önemli olduğunu bilmiyoruz ve Google’ın tüm faktörler hakkında iletişim kurup haber vermediğini bilmiyoruz. Test ve deneme , bize bu faktörlerdeki önemli faktörler ve değişiklikler için nispeten iyi bir his verir.
Google’ın sonuç sayfası
Google’ın sonuçlar sayfası – bir SERP olarak da bilinir – aramanıza en uygun arama motorlarına 7 veya 10 bağlantı gösterir (Google’a göre). Bu sonuçları organik arama sonuçları olarak görüyoruz.
Sonuç sayfasının ikinci sayfasına tıklarsanız, daha fazla sonuç gösterilir. Bulunduğunuz sonuçlardan daha da fazlası, sitenizi daha az bir kişinin bulması daha olasıdır.
İlk sayfadaki 10 bağlantının üstünde çoğu zaman ödenen bağlantılar vardır. Bu linkler reklamlar; Kullanıcılar, belirli bir terimi aradıklarında bu bağlantıları sitenin en üstüne koymak için Google’a ödeme yaptı. Bu reklamların fiyatları, arama teriminin rekabet gücüne bağlı olarak büyük ölçüde farklılık gösterir.
Arama motorları için bağlantıların değeri
Google’ın ve diğer arama motorlarının bağlantılarını nasıl kullandığını temel bir anlayışa sahip olmak çok önemlidir. Sayfanın ne kadar önemli olduğunu belirlemek için bir sayfaya işaret eden bağlantıların sayısı kullanılır.
Yani, belirli bir sitenin sahip olduğu daha fazla bağlantı, daha önemli arama motorlarının olduğunu düşünüyor. Her iki dahili bağlantı (aynı web sitesinden) ve harici bağlantılar (diğer web sitelerinden), Google’daki bir web sayfasının sıralamasında yardımcı olabilir.
Yine de bazı bağlantılar diğerlerinden daha önemlidir. Gelen bağlantıların çoğuna sahip olan web sitelerinden gelen bağlantılar genellikle, yalnızca birkaç bağlantıya sahip küçük web sitelerinden yapılan bağlantılardan daha önemlidir.
SEO ve Google
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), sitelerin organik arama sonuçlarında yüksek bir konumda görünmesini sağlamak için (girişme) en iyi duruma getirme uygulamasıdır. Bunu yapabilmek için SEO, Google’ın algoritmasına göre bir web sitesi şekillendirmeye çalışır.
Google’ın algoritması gizli kalmasına rağmen, SEO’da on yıldan fazla bir deneyim, önemli faktörler hakkında oldukça iyi bir fikir ortaya koydu.