Facebook hesabınız nasıl çalınıyor merak ediyor musunuz? [Video]
Facebook hesabınız ele geçirilmemesi için izin verdiğiniz programlara çok dikkat edin!
Facebook vazgeçemediğimiz bir alışkanlık haline geldi. Bu sosyal ağı Avrupa’da en çok kullanan ülkelerden biriydik ama gelen son bilgilere göre birinciliği şimdilik İngiltere’ye kaptırmış gibi görünüyoruz. Teknolojioku.com olarak kısa bir süre içinde hak ettiğimiz yere tekrar ulaşabileceğimizi düşünmekteyiz. Türkiye’de 31 milyona yaklaşan kullanıcı sayısı ile ülkenin yarısının bu sosyal ağı kullandığını söylemek matematiksel olarak yanlış olmayacaktır.
Birçok uyanık ise bu sosyal ağı kötü emelleri için kullanmaktadır. Bu kişiler hesapları ele geçirdikten sonra o hesaba ait kişilerin yakın tanıdıklarından kontör gibi isteklerde bulunmaktadırlar. Bir arkadaşınız sizden beklenmedik bir istekte bulunuyor ve hiç hitap etmediği gibi bir kelimeyle hitap ediyorsa kesinlikle hesabı ele geçirilmiştir.
Son dönemde kendilerine “hacker” diyen kişilerin birçok kullanıcıya ait Facebook hesaplarını çaldıklarına şahit olmaktayız. Bu durumda kaldığınızda polise gitmeniz ise hiçbir şekilde çözüme ulaşmanızı sağlamıyor. Oysaki böyle durumlarda kimliğinizi Facebook’a ispatladıktan sonra dilediğiniz şekilde yeni şifreleriniz ve tüm bilgilerinizin bu kişilerden geri alınması gerekmektedir. Facebook resmi olarak ülkemizde temsil edilmediği için maalesef böyle bir çalışma şimdilik söz konusu değildir.
Peki, Facebook hesabınızın ele geçirilmemesi için sizin yapabileceğiniz şeyler nelerdir? Bu konuda siz değerli okuyucularımıza yardımcı olmak istiyoruz. Öncelikle kendilerine en basit tabirle “hacker” diyen bu kendini bilmezlerin bu işi nasıl yaptığını sizlere gösterelim. Daha sonra videonun açıklamasını yaparız.
Gördüğünüz gibi Viber adlı uygulamaya (burada uygulama adı önemli değil. Önemli olan bir programa Facebook ile bağlan seçeneğini seçmemek) girerken program sizden nasıl bağlanmanız gerektiğini sorduğunda bu noktada normal giriş yapmanız gerekmekte. İnsanlar genellikle üye olurken harcadıkları zamanın boşa gittiğini varsayarak direkt olarak Facebook ile bağlan seçeneğini tercih ediyorlar. Bu da yukarıdaki videoda görülen duruma düşmenizi sağlamaktadır. Bu durumla karşı karşıya kalmamanız için lütfen bu ayrıntıya dikkat edin. Oldukça basit bir java yazılımı ile web üzerinden hacklenmek böylesine basitken ve Mark Zuckerberg gibi bir yazılım dehası bu şirketin başındayken nasıl oluyor da şifre kırılmaları bu denli basit olabiliyor bunu anlamak ve bunu kabullenmek bizim açımızdan mümkün görünmüyor.
Bir programı indirdiğinizde nelere izin verdiğine lütfen çok dikkat edin. Bu tarz konuşma programlarının 3.parti yazılımcılar tarafından değil de sistem üreticileri tarafından yapılması şimdilik en doğru önlem olarak görünmektedir. Özellikle iOS 8 ile birlikte gelen sesli mesajlaşma özelliği WhatsApp kullanıcıları tarafından oldukça küçümsense de sistem klasörlerine çakılı bu yazılımların JailBreak olamadığı sürece ulaşılabilmesi imkânsız görünmektedir.
Son olarak bu işlemlerin JailBreak yapılmış ve iOS 7 yüklü bir iPhone ile yapıldığının da altını çizelim ama bu bilgiler ve bu dosyalar Android telefonlarda zaten Root yapılmadan da ulaşılabilen dosyalar. O yüzden Android kullanıcıları bize bir şey olmaz demesin…