Cem Kıvırcık yazdı: Türkçe konuşan bir Vodafone CEO’su…

Cem Kıvırcık'la Dijital Gündem köşesinde bu hafta Türkçe'yi akıcı bir şekilde konuşan Vodafone Türkiye CEO'sunu anlatıyor.

Cem Kıvırcık yazdı: Türkçe konuşan bir Vodafone CEO’su…

Colman Deegan, iki yıldır ülkemizde Vodafone Türkiye’nin CEO’luk görevini yürüten bir İrlandalı… Tam tabiriyle “İçimizdeki İrlandalı…” Ancak bir zamanlar Mustafa Denizli’nin ifade ettiği gibi negatif anlamda değil, pozitif anlamda…

Deegan, tam 20 yıldır Vodafone bünyesinde görev yapıyor. Finans kökenli bir yönetici… CFO olarak görev yaptığı İtalya’dan Türkiye’ye geldi. Daha önce de özellikle Hindistan operasyonları, satın almalar ve birleşmeler gibi görevlerde bulunuyordu.

Finans kökenli olması ve İtalya gibi demografik yapısı ve ekonomik yapısı Türkiye’ye pek de uzak olmayan bir ülkeden gelmesinin pek de tesadüf olmadığını düşünüyorum.

Geçtiğimiz günlerde “Vodafone Red” hizmetleriyle ilgili bilgileri paylaşmak için medya ile bir araya geldiğinde daha önce de yaptığı gibi sunumunu Türkçe gerçekleştirdi. Bu konuda daha önce de yazmıştım. Yabancı bir ülkede, hele Türkiye’de bir yöneticinin o ülkenin yerel diliyle konuşması maça 1-0 önde başlamak gibi bir avantaj…

Gelelim Vodafone Red’le ilgili rakamlara… Son bir yıl içinde Vodafone Red sayesinde 440 milyon TL civarında bir tasarruf yapmış aboneler… 213,3 milyon GB mobil internet kullanmış, 20,5 milyar dakika konuşmuş ve 3,5 milyar SMS atmış. Veri trafiği yüzde 57 artmış ve aylık internet kullanımları ortalama 8,5 GB’a ulaşmış.

Özellikle yurtdışına gidenler için 45 ülkede “Her Şey Dahil Pasaport” ve 104 ülkede “Her Şey Dahil Pasaport – Dünya” tarifeleriyle Vodafone Red kullanıcıları 245 milyon TL tasarruf yapmış. Vodafone Red’lilerin aylık ortalama yüzde 10’u yurtiçi görüşme yapar gibi yurtdışını aramış, bu da 151 milyon TL gibi bir tasarruf sağlanmasına neden olmuş.

Buraya kadar her şey çok güzel ama bazı Vodafone hizmetlerinin rakiplerinin gerisinde kaldığını da belirtmek isterim. Özellikle Vodafone TV konusu… Bu konuda Tivibu ve Turkcell TV+ çıtayı çok yükseltti. Özellikle abonelerine set top box hizmeti sunmaları önemli bir ayrıcalık. Vodafone’un bu konuda yakın gelecekte bir planı varmış gibi görünmüyor.

Öte yandan Vodafone Türkiye’nin internet dizilerine yaptığı destek de çok önemli elbette. Daha önce internette yayınlanan “Fi” dizisine sponsor olan Vodafone Türkiye’nin bu içerik destekleme stratejisinin devam etmesi gerektiğine inanıyorum.

Bir başka önemli konu ise, özellikle Turkcell’in metro hatlarında kullanıcılara mobil internet hizmeti sunmaya başlamasıyla ilgili Vodafone’un bu hamleye nasıl yanıt vereceği meselesi. Bu konuda çalışmaların sürdüğüne dair bilgi aldık, ancak bu sürecin nasıl ilerlediği ve sonucun ne zaman alınacağıyla ilgili kesin bir bilgi yok.

Colman Deegan’a sorulan bir başka soru ise fiber altyapının paylaşılmasıyla ilgiliydi. Malum Türkiye’nin kaynakları kısıtlı ve bunları ekonomik olarak kullanmak hem vatandaşlar hem de operatörler açısından çok daha akıllıca. Deegan, bu konuda şunları söylüyor: “Sektörümüzde fiberle ilgili pek çok paylaşım oluyor. Bildiğiniz gibi, bir yıl önce Vodafone ve Turkcell fiber varlıklarını paylaşma kararı aldı. 24 Mayıs’ta bunu TÜRKSAT ile genişlettik. Türkiye’de 7 milyonu aşkın haneye ulaşacağız. Elbette daha fazlası olacak. Türkiye’nin “2023 Ulusal Genişbant Planı”nın hedeflerine ulaşmak istiyorsak bu sayının 10 milyon haneyi geçmesi gerekir. Bu da neredeyse Türkiye’deki hanelerin yarısı ediyor. Bu hanelere 100 Mbps hızları ulaştırmak için fiber altyapıya ihtiyacımız var. Sektör olarak birlikte çalışmalıyız. Türk Telekom ile olan mevcut protokolümüzün yanı sıra Ankara’da Türk Telekom’un varlıklarını paylaşmak üzere yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz. Daha fazla fiber için alınacak uzun bir yol var.”

Istanbul gibi bir metropolün göbeğinde yaşayan ve 100 Mbps fiber altyapı için yıllardır bekleyen biri olarak o “uzun yolun” bir an önce kat edilmesini umuyorum.

Sevgiyle kalın,


Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik