Apple'dan DuckDuckGo'dan neden vazgeçti?
Amerikalı teknoloji devi Apple’ın, özellikle son yıllarda popülaritesi artan arama motoru DuckDuckGo'dan neden vazgeçtiği anlaşıldı.
Google son günlerde Amerika hükümeti ile başı dertte. Amerika Adalet Bakanlığı, şirket aleyhine bir rekabet karşıtlığı davası başlattı. Rakipleri gibi Microsoft tarafından da köşeye sıkıştırılan şirket, gücünü ve kaynaklarını rakiplerini gölgede bırakmak ve haksız rekabet yaratmakla suçlanıyor. Tabii ki, Google bu iddiaları reddetti ve mahkemede kendini şiddetle savunacağını belirtti.
Davanın sonucu belirsiz olsa da, dava yeni zorluklarla karşılaştıkça zararın büyük olacağı görülüyor. En son bilgilere göre Apple, özel varsayılan arama motorunu Google'dan DuckDuckGo'ya geçirmeyi düşündü. Ancak Google'dan gelen paraya bağlı olarak bu fikri reddetti.
Amerika Adalet Bakanlığı'nın Google aleyhine açtığı dava, her gün kullandığımız teknolojiler hakkında birçok yeni detayı ortaya çıkardı. Mahkeme belgeleri, 2018 yılında Apple'ın Safari tarayıcısındaki özel göz atma modu için varsayılan arama motoru olarak Google'ı DuckDuckGo ile değiştirme konusunda görüşmeler yaptığını gösterdi.
Apple'dan DuckDuckGo'dan neden vazgeçti?
Belgelere göre, Apple yöneticileri Google'ın arama motoru pazarındaki hakimiyeti ve veri toplama uygulamalarının olası gizlilik sonuçları konusunda endişeliydi. Ayrıca DuckDuckGo'nun gizlilik odaklı yaklaşımının Safari'nin özel göz atma moduna değerli bir katkı sağlayabileceğine inanıyorlardı.
Ancak Apple, DuckDuckGo'ya geçme kararından vazgeçti. Belgeler, Apple yöneticilerinin DuckDuckGo'nun arama sonuçlarının kalitesi ve Safari'nin ürettiği yüksek trafik hacmini ele alma yeteneği konusunda endişeli olduklarını gösteriyor. DuckDuckGo uzun zamandır kendisini Google'a kıyasla daha gizlilik dostu bir alternatif olarak pazarlıyor.
Kullanıcıların arama geçmişini takip etmez veya onları kişiselleştirilmiş reklamlarla hedeflemez. Ancak DuckDuckGo'nun arama sonuçları Google'ınkiler kadar kapsamlı veya doğru değil. Şirket bu konuda halka açık bir yorum yapmadı. Ancak, Apple'ın gelir üzerindeki olası etkisi konusunda endişeli olabileceği düşünülüyor. Google, her yıl Safari'de varsayılan arama motoru olmak için Apple'a milyarlarca dolar ödüyor. Bu da ilk etapta davanın başlamasına neden olan sebepti.