Apple Bitcoin madenciliğine tekrar yeşil ışık yaktı; ama niye?

Coin Pocket isimli Bitcoin cüzdanı ile tekrar Bitcoin madenciliğine izin veren Apple'ın gizli planı ne?

Apple Bitcoin madenciliğine tekrar yeşil ışık yaktı; ama niye?

Apple, Bitcoin madenciliği ile kazanılan paraların AppleStore üzerinden değiş tokuş yapılmasını ve bu paralar ile uygulama ya da oyun alınmasını geçtiğimiz Şubat ayında Blockchain and Coinbase isimli Bitcoin cüzdan uygulamalarını kaldırarak kullanıcılarına yasaklamıştı.

Bu konuda bir gelir elde edemeyeceğini öngören Apple’ın bu hareketi özellikle Bitcoin madenciliği ile uğraşan ve bu işin ileride büyük bir “ekmek” kapısı olacağını düşünenler tarafından protesto edilerek bir dönem Bitcoin madencilerinin iOS platformundan uzak durmaları kampanyaları yapıldığına şahit olmuştuk.

Peki Bitcoin nedir derseniz size bu bağlamda wikipedia’nın sitesinden güzel bir alıntı yapmak isteriz;

”Bitcoin (sembolü: ฿, kısaltma: BTC) herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir. Noktadan sonra 100-milyonuncu basamağa kadar birimlere ayrılabilir.

Bitcoin ağı 3 Ocak 2009'da hayata geçti. Manifestonun yazarı Satoshi Nakamoto'dur fakat muhtemelen gerçek ismi değildir. Maksimum Bitcoin sayısı 21 milyonla sınırlıdır.

22 Temmuz 2013 tarihi itibariyle dolaşımdaki Bitcoin'lerin toplam değeri 1.2 milyar dolar seviyesindedir.

Herhangi bir merkezden üretilmeyen Bitcoinler, Bittorent ağlarına benzer şekilde noktadan-noktaya dağıtık bir ağ özelliği gösterir. Bu ağda gerçekleşen ödemeler diğer noktalara anında ulaşır, böylece hangi adresten hangi adrese ödeme yapıldığı kayıtlara geçer. Böylece toplanan kayıtlar blok adı verilen yapıların içinde yer alır. Her bir blok üzerinde yüksek işlem gerektiren bir hash algoritması uygulanarak, belli bir sıfır sayısıyla başlayan ifadenin bulunması istenmektedir. Yaklaşık 10 dakikada bire tekabül eden bu işlemi gerçekleştiren ilk kullanıcıya sıfırdan 50 BTC (şu anda 25 BTC) ödül olarak verilir. Böylece Bitcoin'ler emisyona sürülmüş olur. Her bir blok kendisinden önce gelen son bloğun da hash ifadesini içerir. Böylece bozulması oldukça zor (%51 saldırısı hariç) bir blok zinciri oluşur. Bundaki amaç da, çifte harcamayı önlemek ve gönderimleri kayıt altında tutmaktır. Verilen ödül miktarı her 210 bin blokta bir (yaklaşık 4 senede bir) yarıya düşürülür (50,25,12.5,...).”

Apple dün itibariyle Bitcoin cüzdan uygulaması Coin Pocket isimli uygulamayı tekrar AppStore’a koydu. Bu haberden sonra bir kısım medya Apple’ın Bitcoin madenciliğinden bir gelir elde etmenin yolunu bulduğunu belirtirken bu durumun doğru olabileceği akıllarda soru işareti bırakmaktadır.

1402920600_coinpocket.jpeg

Bilgisayarlara algoritma hesaplattırarak kazanılan Bitcoin’lerin neye ne şekilde hizmet ettiğini ise zaman gösterecektir. Kazanılan bu paralar! belki kısa vadede şahıslara bir tatmin getirse de bu madenciliğin altında başka başka işler dönmediğini varsaymak çok büyük bir optimistlikten başka bir şey değildir diye düşünmekteyiz.

Peki bu konuda siz ne düşünüyorsunuz. 4 aylık bir yasaktan sonra Apple neden Bitcoin madenciliğine yeşil ışık yakmış olabilir?