Amazon'un ilk internet uydusu girişimi başarılı oldu
Elon Musk'ın sahibi olduğu Starlink uydu projesi artık çok önemli bir rakiple karşı karşıya: Amazon!
Amazon'un ilk uydu fırlatma denemesi başarılı oldu. United Launch Alliance'a göre, havacılık üreticisinin Atlas V roketi, iki Project Kuiper uydusunu Cuma günü düşük yörüngeye başarıyla taşıdı. Protoflight adlı bu görev, Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan 2:06PM ET'de başladı.
Amazon, Project Kuiper adlı, Starlink benzeri internet uydu girişimi üzerinde uzun süre çalışıyordu. Şirket, bu prototipleri geçen yılın sonuna kadar fırlatmayı planlamıştı.
Şirket, Protoflight'ı önemli bir öğrenme fırsatı olarak görüyor. Bu, Amazon'a gerçek dünyadan (ya da daha doğru bir tabirle uzaydan) veri toplama ve laboratuvar ile saha testlerinden elde edilen bulgularla birleştirme şansını veriyor. Amazon, ağın yerde ve uzayda nasıl performans göstereceği konusunda daha fazla bilgi sahibi olmayı umuyor. Ayrıca bu, uydu işlemesi, fırlatma ve görev operasyonlarının da bir testi. Görev tamamlandığında, Amazon, her iki uydunun atmosferde yanmadan önce yörüngeden çıkarılmasını aktif olarak sağlayacak.
Amazon'un ilk internet uydusu girişimi başarılı oldu
Project Kuiper’in teknoloji başkan yardımcısı Rajeev Badyal, “Labaratuvarımızda kapsamlı testler yaptık ve uydu tasarımımıza yüksek derecede güvenimiz var ancak yörüngede test yapmanın yerini hiçbir şey tutamaz,” dedi. "Bu, Amazon'un uyduları uzaya taşıma konusundaki ilk deneyimi ve görev nasıl ilerlerse ilerlesin, inanılmaz miktarda bilgi edineceğiz."
Amazon, Project Kuiper'in amacının dünya genelindeki hizmet almayan ve yetersiz hizmet alan topluluklara hızlı ve uygun fiyatlı geniş bant sunmak olduğunu belirtiyor. Şirket, FCC onayını aldıktan sonra önümüzdeki altı yıl içinde 3.200'den fazla uydu yerleştirmeyi planlıyor ve KuiperSat-1 ve KuiperSat-2 prototipleri ilk versiyonlar. 2024'ün ilk yarısında üretim uydularını fırlatmayı ve önümüzdeki yılın sonuna kadar bazı müşterilerle beta testlerine başlamayı planlıyor.