Lenovo ThinkPad X1 EXtreme inceleme
Hem hafif hem performanslı bir bilgisayar olan Lenovo ThinkPad X1 EXtreme inceleme'u sizler için inceliyoruz.
Bilgisayar dünyasının efsanelerinden biri olan ThinkPad markası uzun yıllar IBM bünyesinde üretildikten sonra Lenovo tarafından satın alındı ve birkaç yıldır Lenovo tarafından bu markanın ürünleri geliştiriliyor. ThinkPad'in çizgisini koruyan marka, iş dünyasının bu efsane modelini üretmeye devam ediyor.
Lenovo ThinkPad X1 EXtreme inceleme
Bana teste gönderilen bilgisayar Lenovo ThinkPad X1 Extreme, ailenin en pahalı ve en güçlü modellerinden biri.
Fiziksel özellikler
Birden fazla modeli bulunan Lenovo ThinkPad X1 Extreme'in bize gönderilen sürümü 14 inç büyüklüğünde. Benim en sevdiğim ve uzun yıllardır kullandığım bir boyut olan 14 inçi iş dünyası için en ideal boyut olarak görüyorum.
Bu ekran Full HD çözünürlük sunuyor ve çok şükür dokunmatik ve parlak değil. Mat bir ekranı bulunan bilgisayarda standart bir klavye, klavyenin tam ortasında bulunan ve ThinPad ailesinin alameti farikası kırmızı joystik yer alıyor.
Klavyenin dört bir yanında yeterince boşluk var. Bu boşluklara sağ tarafta güç tuşu ve parmak izi okuyucu konulmuş. Alt tarafta ise touchpad yer alıyor. Klavyenin üst sırasında fonksiyon tuşları ve bunlara atanan farklı fonksiyonları görüyoruz.
Ekranın çerçevesi çok kalın değil ama çok ince de değil. Üst kısımda ikili kamera yerleşimi görüyoruz. Bu kameralardan biri standart HD kamera iken diğeri Windows Hello (Windows'u yüz tanıma ile açmak için kullanılan bir teknoloji) kızılötesi kamerası.
Lenovo ThinkPad X1 EXtreme bağlantıları
Bilgisayarda modern zamanların ihtiyaçları için gereken tüm bağlantı türleri bulunuyor. 2 adet Intel Thunderbolt 3, 2 adet USB 3.0, HDMI, Birleşik kulaklık / mikrofon jakı ve 4'ü 1 arada MicroSD kart okuyucu (SD, MMC, SDHC, SDXC). Bunlarla birçok cihazı ve donanımı bilgisayara bağlayabilirsiniz. HDMI bağlantısının standart boyutta olduğunu da belirteyim. Mini değil yani.
Lenovo ThinkPad X1 EXtreme kullanım deneyimi
Benim gibi uzun yıllardır Windows kullanan biri için bilgisayarı kullanmak çok sorun değil. Standart olarak Q klavye ile gelen bilgisayarda Türkçe tuşlar yoktu. Muhtemelen test sürümü olduğu için çok takılmadığım bu detayın satışta olan bilgisayarlarda bulunmadığını düşünüyorum. Ekranı ve sunduğu konfor ile benden olumlu puanlar alan Lenovo ThinkPad X1 Extreme, aynı zamanda 1.13 kg ağırlığı ile hafif bir ürün. Bilgisayar ağırlığı konusunda takıntılı olan benim gibi kullanıcılar için güzel haber.
Performans anlamında baktığımızda ise Intel sekizinci nesil Intel Core i7 8850H işlemci yer alıyor. Bu işlemciye 16 GB RAM, 1 TB SSD ve NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti ekran kartı (bütünleşik ekran kartı olan Intel Graphics 630 da var) eşlik ediyor. Bu donanımla zaten cihazın performans sınırlarını zorlaması lazım ki öyle oluyor. Adeta yağ gibi akan bilgisayar en zor koşullarda bile sorunsuz kullanılıyor. Hatta cihazı bizim gibi video işlerinde bile kullanmanız mümkün. Çünkü bu RAM, işlemci, SSD ve harici ekran kartı ile rahatlıkla vide kurgu yapabilir, mobilken bile rahatlıkla çalışmanın keyfine varabilirsiniz.
Lenovo ThinkPad X1 Extreme performans testleri
Bilgisayarla bazı testler de yaptık. Sektörün standardı haline gelen PC Mark 10'un farklı testlerini bilgisayar üzerinde çalıştırdık. Bunlardan bazılarının pil testi olması nedeniyle pil ömründen de bahsedeyim: Bilgisayarı ilk açtığınızda 7-8 saatlik bir kullanım ömrü gösteriyor pili. Elbette bu değerler çok değişken olacağı için biz de farklı pil testleri yaptık. Aşağıda aldığımız sonuçları görebilirsiniz.
Pil testlerine baktığımızda Modern Ofis senaryosunda 8 saat 19 dakika, Video senaryosunda 9 saat 1 dakika ve Gaming yani Oyun senaryosunda 1 saat 15 dakika pil ömrü gördük. Her ne kadar Lenovo resmi rakamlarında pilin 15 saate kadar kullanım imkanı sunduğunu belirtiyor olsa da bizim bulduğumuz değerler bunlar.
Eğer bilgisayarın performans modunu düşürürseniz belki 10 saati bulabilirsiniz ama o modda da bilgisayar epey ağır çalışır. Bunu da belirtelim. Yine de ortalama kullanım için 8-9 saatin fazlasıyla iyi bir rakam olduğunu belirteyim.
Öte yandan SSD için de bazı testler yaptık. Samsung marka 1 TB SSD kullanan bilgisayarda okuma hızı saniyede 3500 MB civarı iken yazma hızı ise 2400 MB'a kadar çıkıyor. Oldukça hızlı bir SSD kullanılmış. SSD için Crystal DiskMark ve Crystal DiskInfo yazılımlarını kullandık. Sonuçları aşağıda görebilirsiniz.
Lenovo ThinkPad X1 Extreme Türkiye fiyatı
Tahmin ve takdir edersiniz ki bu donanım ve malzeme seçimi ile bu cihazın ucuz olmasını beklemiyordum. Ancak 17 bin liraya yaklaşan bir fiyat da haliyle herkese hitap etmiyor. Kurlar vs ile açıklanamayacak kadar yüksek olan bu rakam bilgisayarda kullanılan malzemeden seçilen donanım bileşenlerine kadar birçok etkenden dolayı epey yüksek. Bu arada bu modelin fiyatının farklı işlemci, farklı donanım (daha düşük kapasiteli SSD) seçenekleriyle 11 bin liraya kadar düştüğünü belirteyim.
Lenovo ThinkPad X1 Carbon son söz
Anladığınız üzere bu bilgisayar herkese hitap eden bir ürün değil. Belli iş kolları, günlük hayatta performans beklentisi olan ve belli bir prestiji hedefleyen kullanıcılar için tasarlanan ve geliştirilen bir ürün. Lenovo ThinkPad X1 Extreme bu tarz dertleri olanların ilacı olacaktır.
Lenovo ThinkPad X1 Extreme
- Intel Core i7 8850H işlemci
- Intel UHD Graphics 630
- Windows 10 64 Bit
- NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti
- 1TB SSD OPAL2 PCIe TLC
- 16 GB LPDDR3 2133 MHz
- Dolby Audio ve Dolby Atmos teknolojisi
- 14 inç Full HD IPS ekran 300 nit parlaklık
- Parmak izi okuyucu
- 2 adet Intel Thunderbolt 3
- 2 adet USB 3.0
- HDMI
- Birleşik kulaklık / mikrofon jakı
- 4'ü 1 arada MicroSD kart okuyucu (SD, MMC, SDHC, SDXC)
- HD 720p webcam
- 15 saate kadar pil ömrü
- 1.13 Kg ağırlık
İş dünyasına yönelik bir çözüm olan Lenovo ThinkPad X1 Extreme ile ilgili daha fazla bilgiyi kendi internet sitesinde de bulabilirsiniz.