Gençlerde artan kalp krizi vakalarının nedeni aşı mı? Ünlü doktor açıkladı
Bildiğiniz gibi son dönemde özellikle de genç yaştaki insanlarda kalp krizi vakaları ciddi anlamda artış gösterdi. Peki ama artan kalp krizi vakalarının sebebi aşılar mı? İşte yanıtı.
Bildiğiniz gibi son dönemde kalp krizinden ölüm vakalarına çok fazla rastlıyor olduk. Hatta ünlüler camisasında da bu tarz ölümleri çok fazla görmeye başladık. Müzisyen Metin Arolat 52 yaşında, oyuncu Vural Çelik 51 yaşında ve bir diğer ünlü oyuncu Tekin Temel 56 yaşında kalp krizi nedeniyle vefat etti. Peki ama artan bu kalp krizi vakalarının asıl nedeni ne? Covid-19 pandemisi sırasında olduğumuz aşılar mı, Covid-19'un kalbimizde yarattığı tahribat mı veya başka nedenler mi?
Pek çok kişi, artan kalp krizi vakalarından Covid-19 aşılarını sorumlu tutuyor. Peki ama bu durum ne kadar gerçekçi? Aslında veriler, kalp krizinde yaşanan artışların aşılardan ziyade doğrudan Covid-19 ile ilişkili olduğunu gösteriyor. 25 ila 44 yaş aralığını baz alan bir araştırma, Covid-19 pandemisinin ilk iki yılında kalp krizi kaynaklı ölümlerin yüzde 29,9'luk artış gösterdiğini bizlere söylüyor.
Aynı araştırma içerisinde 45 ila 64 yaşındaki yetişkinlerde kalp krizi ölümlerindeki artış yüzde 19,6 oranında artarken, 65 yaş ve üzeri kişilerde ise yüzde 13,7 olarak ortaya çıkmış durumda.
Peki ama aşıların bu konudaki sorumluluğu ne? Prof. Dr. Tayfun Uzbay, merak edilen soruyu yanıtladı. Kalp krizine neden olan diğer sebeplerin Covid-19 aşıları kadar gündem olmadığını dile getiren Uzbay, “Günümüz gençlerinde obezite yaygın, iyi ve sağlıklı beslenmiyorlar, daha hareketsizler. Kafein, enerji içecekleri ve amfetamin benzeri stimülanların ve bazı uyuşturucuların kullanımı yaygınlaşıyor. Bütün bunlar gençlerde kalp krizi ve pıhtı gibi sorunları tetikleyebilir.” ifadelerini kullandı.
Aşılar kalp hastalığına neden olsa bunu görürdük diyen Uzbay, "“Yirmi milyon kişinin bir yıl boyunca takip edildiği çalışmanın sonuçlarına göre aşıların bırakın neden olmayı, insanları kalp hastalıkları ve pıhtı riskinden koruduğunu gösteriyor. Çalışmadaki örneklem sayısı oldukça yüksektir ve çalışma bilimsel olarak aşıların böyle bir riski olmadığına önemli bir kanıt sunmaktadır. Aşılanmış ve aşılanmamış kişilerin karşılaştırılması da olabilir, ancak şart değil. Aşılar kalp hastalığı ve pıhtıya neden olsaydı bunu aşılanmış grubun içinde de ciddi bir artış olarak görürdük.” dedi.