Veri hırsızlarına dur deyin!

Teknoloji

Veri hırsızlarına dur deyin!
Teknoloji.com'un Sizlere Özel Dökümani!

Reklam
yazılımları (Adware), siz farkına bile varmadan hakkınızda bilgi topluyor. Normalde bu bilgiler sadece reklam araştırmalarında kullanılıyor, ama prensipte bilgisayarınızdaki bütün veriler tehdit altında. Can sıkıcı reklam yazılımlarını tanıyıp onlardan kurtulmak tamamen sizin elinizde...

Adware denilince hepimizin aklına bilgisayarlarımız ve sörf alışkanlıklarımız hakkında veri toplayan ve bunları veri bankalarına gönderen yazılımlar geliyor. Veriler genellikle kullanıcıların haberi dahi olmadan toplanıyor ve reklam araştırmaları için kullanılıyor. İnternet üzerinden alışveriş yaparken kredi kartı numaranızı veriyorsanız ya da güncel şarkıları paylaşım programları ile indiriyorsanız, Adware'ler sizin hareketlerinizi takip edip, sizinle ilgi elde ettikleri bilgileri hemen rapor ediyorlar.

Casusluk programlarının bir ikinci türü ise Keylogger'lar. Bu yöntemde de yine bilgisayarınızda yaptığınız tüm işlemler kayıt altına alınıyor. "Family Cam" ve "I am BigBrother" gibi takip programları bilgisayarınızda yaptığınız her şeyi kayıt altına alarak gözlemcilere iletiyor. Bu programlar evlerde ve iş yerlerinde kullanılıyor. Böylece ebeveynler çocuklarının bilgisayar kullanımlarını takip edebiliyor, şirketlerdeyse patronlar çalışanlarının ne gibi işlerle uğraştıklarını izleyebiliyor. Keylogger yazılımları e-postaların kopyalarını gözlemciye iletebilir, sohbet kayıtlarınızı tutabilir, hatta Proxy servisleri üzerinden ulaştığınız internet sitelerininin adreslerini bile gözlemciye gönderebilir.

Casusluk yazılımları sadece bilgi çalmıyor, aynı zamanda bilgisayarınızın çökmesine de neden olabiliyor. Çünkü bu tip yazılımlar bilgisayardaki önemli fonksiyonları ele geçirip kendilerine göre değiştirme yeteneğine sahip. Siz farkında olmadan açılır pencere ve banner reklamları sörf alışkanlıklarına göre ayarlanıyor ya da herhangi birşey aramaya kalktığınızda karşınızda aradığınızla ilgili bir reklam beliriveriyor. Hatta tamamen alakasız bir sayfaya bile yönlendirilebiliyorsunuz.

Gelen maillere dikkat ; Tanimadiğiniz Mailler'den Link Gelmesi Halinde Tiklamayiniz Çünkü ( html downloader , java gibi yazilimlarla bilgisayariniza keylogger gibi yazilimlar bulaştırabilirsiniz. )

Bulanık kaynaklar: Reklam yazılımları nerede yakalıyor?

Reklam yazılımları ve casus yazılımlar genellikle e-postalar üzerinden, anlık mesajlaşma programlarıyla veya paylaşımlı / bedava yazılımlarla bilgisayarınıza yerleşir. Gerçi paylaşımlı / bedava yazılımların içinde casus yazılımlarla ilgili uyarılar bulunur ama bu uyarılar genellikle uzun lisans sözleşemelerinin içine saklandığından, çoğu kullanıcı açıklamaları okumadan geçer.

Bir Amerikan firması olan Earthlink'in geçtiğimiz yıllarda yaptığı araştırma, bu konudaki gerçekleri göz önüne çoktan sermiş durumda. Üç aylık bir zaman diliminde 1 milyon bilgisayar üstünde yapılan araştırma sonucunda 30 milyondan fazla casus yazılımın izine rastlanmış. Bu yazılımların arasından aslan payını yaklaşık 24 milyonla pazarlama firmalarına kullanıcı profili hazırlayan çerezler almış. Casusluk programları 5 milyonla ikinci sırayı alırken, bilgisayarlardaki kişisel bilgileri ele geçiren ve bilgisayar korsanlarına gönderen Truva atları ve sistem monitörlerine ise 200.000 kere rastlanmış.

Araştırma sonuçları, problemin büyüklüğünü açıkça ortaya koyuyor. Öyle ki çoğu Amerikan eyaleti bu soruna tepki gösterip, tedbir almak için girşimlerde bulunuyor. Amerika'daki büyük pazarlama lobisine rağmen 2003 yılında Amerikan hükümetinin çıkartığı Antispam yasasıyla, casus programların yüklenmesi için kullacının onay vermesi şartı getirildi. Yasa reklam e-postalarına bir sınırlama getirmezken, kullanıcılara reklam e-postası listesinden çıkabilmeleri için imkan sağlanmasını ön görüyor.

Not : Bilgisayarinizda Tavsiye Ettiğimiz [ Kaspersky Anti-virus ve Zemana Antilogger ] Bulundurmanizi Tavsiye Ederiz.