Silahlar ve Teknolojiler IDEF 2021’e dair her şey!
15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2021) sona erdi. Türkiye'de geliştirilen birçok silah ve savunma teknolojisi tanıtıldı. İşte yerli silahlar ve teknolojiler...
IDEF, kara, askeri denizcilik, ulaşım, lojistik destek faaliyetleri, levazım malzeme araç ve gereçleri, havacılık, uzay ve güvenlik gibi konuları kapsayan ve bu alanda üretilen teknolojilerin ve platformların sergilendiği bir fuarıdır.
Türkiye’nin Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF) paletli zırhlı araçlardan tekerlekli zırhlı araçlara, muharip gemilerden amfibi gemilere, insanlı sistemlerden insansız sistemlere, sabit kanatlı platformlardan döner kanatlı platformlara, füzelerden radarlara, elektronik harp sistemlerinden sensörlere, uydulara ve çeşitli alt parçalara kadar sayısız savunma ve havacılık ürününün tanıtıldığı dünya çapında bir fuardır.
İDEF 2021 TEKNOLOJİ VE SİLAH!
İnsansız Kara Araç (İKA)
HAVELSAN tarafından geliştirilen İnsansız Kara Araç (İKA) sistemi Barkan ilk kez İDEF 2021 Fuarı’nda tanıtıldı. İKA’lar geleceğin savaşlarına yön verecek. HAVELSAN, yazılım ve simülasyondan elde ettiği tecrübe ve bilgi birikimi ile yapay zekâ ile görev yapacak.
Vuran 4X4
Bu yıl envantere girmeye başlayan Vuran 4X4 hafif zırhlı taktik tekerlekli yerli zırhlı araçları harekatta görev alıyor. Vuran; yüksek balistik, mayın ve el yapımı patlayıcı korumasına sahip bulunuyor. Araçlar, güçlü motor ve aktarma organlarıyla muharebe yüklü ağırlıkta yüksek hareket kabiliyetiyle görev yapabiliyor.
Kirpi II
Taktik tekerlekli mayına karşı korumalı araç platformu Kirpi II de el yapımı patlayıcı ve mayın gibi tuzaklara karşı içerisindeki personeli koruyor. Yüksek koruma özelliklerine ek olarak geliştirilen Kirpi II, hem yol tutuşu hem de personel konforuyla dikkati çekiyor. Araçlarda, uzaktan kumandalı zırhlı silah istasyonu, keskin nişancı bulma sistemi, iç iletişim sistemi, KBRN (kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı savunma) filtre sistemi gibi donanımlar bulunuyor.
Hava görevleri onlara emanet Atak
Milli orta sınıf keşif ve saldırı helikopteri Atak, 20 milimetre burum topu, UMTAS füzesi, 70 milimetre güdümsüz roket ve Cirit füzesi gibi yerli mühimmatlarıyla harekata katılan personele destek veriyor.
Anka-S
Orta İrtifa Uzun Hava Kalış sınıfı İHA sistemi Anka-S, SATCOM özelliği sayesinde binlerce kilometre öteden yapılan kontrollerle görevini yerine getiriyor. Milli uydular üzerinden kontrol edilebilen Anka-S'nin görev menzili binlerce kilometreye ulaşıyor. Anka-S'de milli kriptolu haberleşme sistemi, milli olarak geliştirilen full HD çözünürlükte gece ve gündüz kamerası, düşük ışık kamerası, lazer işaretleyici ve lazer mesafe ölçücü sistemlerden oluşan keşif gözetleme sistemiyle de bu alandaki ihtiyaçları karşılıyor.
Karadaki ateş gücü tank, obüs, roket ve füzeler
Fırat Kalkanı Harekatı'ndan sonra TSK'nın talepleri doğrultusunda 160'tan fazla M60T tankı "Fırat Modernizasyonu" uygulandı ve M60TM seviyesine yükseltildi. Modernizasyon kapsamında Sarp Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, Lazer İkaz Sistemi, ek güç ünitesi, Akkor Pulat Aktif Koruma Sistemi, Tepes Teleskobik Görüntüleme Sistemi, yangın bastırıcı elyaf gibi yerli sistemler entegre edilen M60TM tankları, Barış Pınarı Harekatı'nda görev alıyor.
T-155 Fırtına Obüsü
T-155 Fırtına Obüsü, 40 kilometre menzile kadar 155 milimetrelik toplarla güçlü ateş desteği sağlıyor.
Bora Füzesi, 280 kilometre menzil ve 470 kilogram harp başlığı ile önemli bir caydırıcılık sunarken; 122 milimetre Çok Namlulu Roketatar Sistemi, 40 kilometreye kadar roket atarak geniş bir alanın ateş altına alınmasına imkan veriyor.
Cirit füzesi de 8 kilometre menziliyle güvenlik güçlerinin elindeki bir diğer yerli füze seçeneği olarak kullanılıyor.
Kamikaze Kargu
Yakın zamanda güvenlik güçlerinin envanterinde yer almaya başlayan çok rotorlu vurucu (kamikaze) insansız hava aracı Kargu'dan Barış Pınarı Harekatı'nda yararlanılıyor. Kargu, keşif ve gözetlemenin yanı sıra tespit ettiği hedefi dalış yapıp kendini patlatarak imha edebiliyor.
Canik M2 QCB
Dünyanın önde gelen hafif silah üreticilerinden olan Samsun Yurt Savunma (SYS) da 2012 yılından bu yana sürdürdüğü Ar- Ge çalışmaları sonucunda geliştirdiği Türkiye’nin yerli ve milli uçaksavarını ilk kez fuarda sergiledi. Türkiye’nin ‘yerli ve milli uçaksavarı’ olarak bilinen CANiK M2 QCB 12.7 mm ağır makineli tüfeğinin tüm yatırım ve test çalışmalarının tamamlandığını, uçaksavarın üretimine bu ay bitmeden başlanacağı bildirildi. Şirketten yapılan açıklamada, “Yerli ve milli uçaksavar; Türk Silahlı Kuvvetleri’nde savunma ve özel harekatta görev alan tüm unsurların içine yerleştirilerek her türlü atış destek görevi içerisinde kullanılıyor” denildi.
TRVG 18 Falcon
TRVG 18 Falcon temelde mini İHA ve taktik İHA platformları için tasarlanmış bir gözetleme gimbali olarak sınıflandırılıyor. Yeni ürün olarak IDEF’te gösterilen TRVG 18 Falcon, iki eksenli bir çalışma sistemine sahip.
ROKETSAN’dan Mikro Uygu Fırlatma Sistemi
Türkiye’nin uzaya bağımsız erişimini sağlamak amacıyla geliştirilen bu sistemin projesi 29 Ekim 2018 yılında imzalandı ve ardından çalışmalar başladı. Proje kapsamında geliştirilen sistemler arasında hem mikro uydu fırlatma aracı hem ölçüm takip sistemleri hem de fırlatma aracının fırlatılacağı bir uydu fırlatma merkezi var.
Yeni Nesil Zırhlı Muharebe Araçları FNSS
Türk savunma sanayisinin zırhlı araç üreticisi FNSS, Yeni Nesil Zırhlı Muharebe Araçları, Otonom İnsansız Kara Aracı ve Kule Sistemleri'nin tanıtımını gerçekleştirdi.
Denizaltı Savaş Harekât Merkezi
Son yıllarda bir dizi özgün ürüne imza atan Türk savunma sanayisi şirketleri gündemlerine denizaltıyı aldı. HAVELSAN, bu kapsamda geliştirdiği Denizaltı Savaş Harekât Merkezi Konsept Tasarımı'nı ilk kez IDEF 2021'de tanıttı.
Akrep II
Otokar, savunma sanayiindeki iddiasını Akrep II ürün ailesinin yeni üyesi dizel motorlu versiyonu Akrep II ile sürdürüyor.
Pusat
IDEF’21 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda ziyaretçilerle buluşan yerli Türk savunma sanayii firması TÜMOSAN kendi alt yapılarıyla geliştirdiği askeri araç PUSAT ile büyük ilgi gördü. Firma ayrıca savunma sanayisi için geliştirdiği motor, transmisyon, aktarım ve elektrik-elektronik ürünleriyle de fuar alanında göz doldurdu.
İDEF 2021
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Savunma Sanayii Yetenek Envanteri (YETEN) Projesi ve Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) programlarımızın tamamlayıcı bir cüzü olan bu faaliyetimiz, sektörümüze ve projelerimize hız kazandıracak, aynı zamanda yerlileştirme faaliyetlerimizi de destekleyecek." dedi.