Qr Code tehlikesi !

Qr Code kullanıyorsanız bu yazıyı okumalısınız.

Qr Code tehlikesi !

QR Kodu adını ingilizce Çabuk Tepki (Quick Response) kelimelerinin baş harflerinden alır. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod (veya iki boyutlu barkod) türüdür. 1994 yılında geliştiren Japon Denso firmasına patentlidir.

Kod genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşur. Otomotiv sanayiinde kullanılması amacıyla geliştirilen QR Kodu Japonya ve Güney Kore'de oldukça yaygın kullanılmaktadır. Günümüzde dijital kameralı mobil telefonlarının etkisiyle QR Kodu kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Kaydedilen görsel çözümlenerek barkod içeriği kullanıcıyı internet adresine, e-mail adresine, telefon numarasına, iletişim bilgilerine, SMS veya MMS'ye veya coğrafi konum bilgisine yönlendirebilir. Piyasada bir çok QR Kodu oluşturucusu ve okuyucusu vardır.

Örnek bi QR Code :

1327305432_qr1.png

Qr Code'nin aksine tanıdık barkodlar aşağıdaki gibidir.

1327305513_qr6.png

Qr Code'nin veri kapasitesi :

1327305907_qr5.png

Ayrıca Qr Code'nin Özellikleri :


  • Veri boyutu daha küçük.
  • Hata giderme özelliği sayesinde kirli ve hasar görmüş yüzeylerden veriyi okuyabiliyor.
  • Hızlı ve istenilen yönden taranabilir.
Aşağıdaki resimde Qr Code'nin kısımları görebilirsiniz.

1327307128_wiki-qr-code.png

Peki Zararı Ne Olabilir ? 

Bir hacker bu Qr Code'unu kötüye kullanabilir. Nasıl diye sorarsanız üstte bahsettiğim gibi Qr Code bir çok veri tipini saklayabilir. Mesela zararlı yazılım yüklediği bir web sayfasını Qr code olarak kaydedebilir.Sonucunda siz bu Qr Code'yi okuttuğunuzda bu web sitesine yönlenerek aygıtınıza zararlı yazılımı indirebilir. Örn :

1327307675_qr9.png

Android aygıtta okuttuktan sonra bi uygulama indirdi.

Bunu çalıştırmaya çalışırsanız zararlı  yazılım aygıtınıza yüklenir.Bunu engellemek için androidinzde "Android Market Dışı Uygulamalara İzin Ver " Seçeneği deaktif olmalıdır.