NASA soruşturması Türkiye’ye uzanacak

Hacker’lar Nasa bilgisayarlarının bütün fonksiyonlarının kontrolünü ele geçirdiler.

NASA soruşturması Türkiye’ye uzanacak

NASA bilgisayarlarında oluşan veri kaybının Uluslararası Uzay İstasyonu'nun işlemlerini etkilemeyeceğini açıkladı.
NASA genel müfettişi Paul K. Martin ABD'li milletvekillerine Hacker'ların  2011 yılında Nasa'nın ana bilgisayarlarının "tam fonksiyonel kontrolünü" ele geçirdiklerini bildirdi.

1330944964_283455mainstatrpt2.jpg

Paul K. Martin yaptığı açıklamada Hacker'ların Jet Propulsion Laboratory (JPL) bilgisayarlarını ele geçirdiğini ve en ayrıcalıklı JPL kullanıcılarının hesaplarının tehlikeye girdiğini bildirdi.


Çinli IP adreslerinden gelen saldırının, soruşturma altında olduğunu söyledi.
Açıklamada, Nasa bu saldırının"kurumun IT sistemlerini korumak için önemli bir ilerleme" olduğunu düşündüğünü söyledi.


Ajansın bu olayla ilgili komiteye sunduğu raporda saldırının "Çin tabanlı internet protokolü [IP] adresleri" üzerinden yapıldığını saldırganların "tam sistem erişim izni" sahibi olduklarını bu erişim yetkisiyle sistemdeki değiştirilemez, kopyalanamaz, veya gizli olan dosyaları silebileceklerini  veya "kullanıcı kimlik bilgilerini ve yazışmalarını diğer Nasa sistemleriyle ilgili dökümanları çalmalarının mümkün olacağını söyledi.


Martin ajansın 2010 ve 2011 tarihleri arasında 5408 bilgisayar güvenlik açığı verdiklerini belirtti.
Ayrıca "Nisan 2009 ve Nisan 2011 tarihleri arasında, Nasa Ajansından  48 mobil bilgi işlem cihazının kaybolduğunu yada çalındığını kaydetti.
- Başka bir olayda Uluslararası Uzay İstasyonunu kontrol etmek için kullanılan matematiksel modeller ve algoritmaların detaylarını içeren bir şifresiz dizüstü bilgisayar kayboldu.

Nasa " Uluslararası Uzay İstasyonu'nun işlemleri hiçbir zaman bir veri ihlali nedeniyle tehlike altında olmamıştır" diye açıkladı.


Karmaşık ilişkiler
Bay Martin Nasa'nın siber saldırılar için çok zengin bir hedef  olduğunu söyledi.
Nasa sistemlerini kırmaya niyetlenen Hacker'ların desteğini  yabancı istihbarat servisleri ve kar amacı güden organize suç örgütleri sağlamaktadır. Dedi

Martin Nasa'nın sanal saldırılar karşısındaki eksik yönlerini eleştirdi ama soruşturmanın sonuçlandırıldığında saldırıların bağlantılarının Çin, İngiltere, İtalya, Nijerya, Portekiz, Romanya, Türkiye ve Estonya gibi ülkelere ve yabancı uyruklu kişilerin tutuklanmasıyla sonuçlanacağını belirtti.
Nasa'nın önerilen güvenlik tekliflerini değerlendirdiğini ve bu yönde çalışmalara davet ettiğini bildirdi.


Ayrıca kongre alt komitesi başkanı, Rep Paul Broun, bir online raporda  şunları söyledi: "Bu kadar ilerlemeye rağmen, Nasa'nın bilgi güvenliği için tehditler kalıcı ve sürekli olarak değişiyor. Nasa'nın veri sistemleri ve işlemleri sürekli tehlikede olmaya devam edecektir. "