FBI İnternet şartellerini indiriyor!

9 Temmuz'da tüm dünyanın interneti kesilecek!

FBI İnternet şartellerini indiriyor!

FBI hazırladığı bir siteden DNS Changer isimli virüse karşı önlemler alıyor. Bu önlemlere binaen 9 Temmuz'da tüm dünyanın internetini kesecek. Hazırlanan sitedeki bilgilerle virüsün daha çok yayılmasını önlemek ve virüs bulaşan bilgisayarların nasıl temizleneceğini tarif ediyor.

DNS Changer Virüsü Nedir?

8 Kasım'da FBI,NASA-OIG ve Estonyalı polis "Operation Ghost Click" operasyonunda bazı önemli internet suçlularını tutuklamıştı. Suçlular "Rove Digital" isimli bir şirket adı altında DNS changing virüsünü dağıtmışlardı. Bu virüs TDSS, Alureon, TidServ ve TDL4 isimleriyle de biliniyor. FBI basın açıklamasından Rove Digital hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

1341653522_dns-changer-all-clear.jpg

DNS Changer Virüsü Ne Yapıyor?

Rove Digitalin yaydığı bu virüs DNS ayarlarınızı değiştiriyor ve DNS'i Estonya, New York ve Şikago'daki veri merkezine ayarlıyor. Bu DNS sunucuları  kullanıcılara sahte cevaplar veriyor, internetteki aramalarını değiştirerek tehlikeli yazılımlara sebep oluyor. Çünkü her internet araması DNS ile başlıyor. Virüs aramanızın sonucunun değiştirilmiş versiyonunu size gösteriyor.

Mahkeme kararıyla 9 Temmuz'da Internet Systems Consortium (ISC) DNS sunucularını değiştirmek için interneti kapatacak. Bu sayede virüs bulaşan bilgisayarları tespit edebilecek ve virüs bulaşan kullanıcıların sistemindeki ani kesintileri önlemiş olacak.

Bilgisayarınıza DNS Changer virüsünün olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Bir işletme virüs bulaşıp bulaşmadığını anlamak için bir web sitesi geliştirdi. DNS Changer bulaşıp bulaşmadığının kısa yolu bu web sitedir. Her site kendi dilinizde bazı yönergeler içeriyor.

Eğer yeşil renk görüyorsanız problem yok demektir. Ancak kırmızı ekranla karşılaşıyorsanız virüs bulaşmış demektir.

1341653568_614-dnschanger.jpg

Eğer bilgisayarınıza DNS Changer ya da herhangi bir kötü amaçlı yazılım bulaştığını düşünüyorsanız (http://www.dcwg.org/fix) sayfasındaki anti-virüs programlarının linklerinden yardım almanızı tavsiye ediyoruz. Eğer DNS Changer virüsü bulaşmadıysa yapmanız gereken herhangi bir şey yok.

Servis sağlayıcım yardım edebilir mi?

Bir çok servis sağlayıcısı kullanıcılarını bilgilendirmektedir. Nasıl kontrol edeceğiniz ve temizleyeceğiniz konusunda sitelerinde bilgi bulunmaktadır. Virüs DNS ayarlarınızı değiştirmenin yanında, bilgisayarınızın etkileşimde olduğu bilgisayarların da DNS ayarlarını değiştirmektedir. Sadece etkilenen bilgisayar farklı DNS adreslerine yönlendirilmekle kalmıyor, aynı ağdaki bilgisayarlar, WiFi bağlantılı cep telefonları, tabletler, akıllı HD TV,dijital video kaydedici ve oyun konsolları da etkileniyor. Suçlular kullanıcıların indirdiği web içeriklerini ihtiyaçlarını karşılamak için ve para kazanmak için kullanıyor olabilirler.

Öncelikle tüm önemli dosyalarınızı yedekleyin. Bilgisayarınız güvendeyse DNS ayarlarınızın doğru olduğundan emin olun. Bilgisayarınızı tamir ettikten sonra bağlantılı diğer cihazlarında DNS ayarlarının ISP tarafından sağlanmış olduğundan emin olun.

Virüs değiştirilen DNS'i banka yada sosyal medya siteleri gibi göstererek trafiği yönlendirebilmektedir. Özellikle bu konuda şifrelerinizi ve banka hesaplarınızı kontrol etmelisiniz. Özellikle tarayıcınızdaki kayıtlı şifreleri değiştirmeniz gerekiyor.

FBI kendi sitesinden de güvenli bir şekilde online olmak isteyen kullanıcılar için bazı korunma amaçlı uyarılar yayınladı.

Güvenlik duvarınızı açık tutun: Güvenlik duvarı sisteminize girmeye,doyalarınızı silmeye ya da şifrelerinizi çalmaya çalışan hackerlardan korur. Özellikle çoklu ağ bilgisayarlarında güvenlik duvarı koruması önemlidir.

Antivirüs programı yükleyin veya güncelleyin: Anti-virüs programları kötü amaçlı yazılımlardan korumak için tasarlanmıştır. Eğer virüsle karşılaşırsa karantinaya alır yada ortadan kaldırır. virüsler bilgisayarları kullanıcılarının haberi olmadan etkiler. Bir çok anti-virüs programı otomatik olarak güncelleme yapabilmektedir.

Casus yazılımlardan korunun: Casus yazılım aynen yazıldığı gibi, bilgisayarınıza gizlice yüklenmiş ve diğer programlarınıza bakabilen yazılımlardır. Bir çok casus yazılım haberiniz olmadan reklam yayınlar veya bilgi toplar. Bazı işletim sistemleri ücretsiz casus yazılım koruması sunmaktadır ya da yerel web sitelerinden cüzi bir fiyatla indirilebilmektedir. Ancak bu yazılımlar korumanın aksine casus yazılım olabilmektedir. Bu yüzden güvenli bir yerden edindiğinizden emin olun.

İşletim sisteminizi güncelleyin: Güvenlik alanlarını korumak için bilgisayar işletim sistemleri periyodik olarak güncelleştirme gerektirmektedir.

Ne indirdiğinize dikkat edin: Dikkatsizce açılan e-mailler ya da indirilen verilerden kolayca virüs bulaşabilmektedir. Bilmediğiniz insanlardan gelen e-mailleri kesinlikle açmayın.

Bilgisayarınızı kapatın: bilgisayarlarınız her an etkiye hazır durumdadır. Her zaman kullanılan bilgisayarlar virüs bulaşmasına diğerlerinden daha elverişlidir. Güvenlik duvarı korumasının ötesinde, istenmeyen saldırıları önlemek için bilgisayarınızı kapatabilirsiniz.