Cem Kıvırcık yazdı: Akıllı televizyonunuz arkanızdan iş çevirebilir
Cem Kıvırcık'la Dijital Gündem köşesinde bu hafta akıllı televizyonları ele alıyoruz.
Teknolojinin gelişmesiyle başta telefonlar olmak üzere günlük hayatımızda kullandığımız birçok araç gereç “akıllılık” özelliği kazandı. Bunların arasında akıllı televizyonlar da var elbette… Ancak bu “akıllılık” özelliği her zaman sizden yana olmuyor.
Yaklaşık iki yıl önce yazdığım bir yazıda bir internet servis sağlayıcısının akıllı televizyonlara “http injection” yaparak reklam gösterdiğinden söz etmiştim. Basitçe açıklayacak olursam, internet hizmeti veren bu firma, internete bağlanan akıllı televizyonlarda kullanıcıların bilgisi ve onayı olmadan açtığı küçük bir pencereden istediği reklamı gösteriyordu. Neyse ki, şirket yöneticileri bu konuda hassasiyet gösterdiler ve uygulama ben gündeme getirdikten sonra sona erdi.
Fakat, geçtiğimiz gün akıllı televizyonların arkamızdan başka işler de çevirdiklerini öğrendim ve sizlerle paylaşmak istedim. Sıkı durun, internete bağlı olan akıllı televizyonunuz sizin hakkınızdaki tüm bilgileri başkalarıyla paylaşıyor.
Hatta bu konu son birkaç yıldır Amerika’da oldukça gündemde ve birçok televizyon üreticisi kişisel verilerin korunması ile ilgili olarak mercek altına alınmış durumda… Bazı üreticiler ve platformlar geçtiğimiz yıllarda milyon dolar seviyesinde para cezalarıyla karşı karşıya kaldı.
İnternete bağlı olan akıllı televizyonlar, en az bilgisayarlar kadar hacker’ların hedefleri arasında… Platformda üzerinde kullandığınız şifreler, kişisel bilgileriniz televizyonunuz üzerinden çalınabiliyor. Özellikle bankacılık ve sosyal medya uygulamalarına dikkat…
Ayrıca üreticiler tarafından hazırlanan özel yazılımlarla akıllı televizyonunuz hangi programları izlediğinizi, kullanıcı alışkanlıklarınızı takip ediyor ve toplanan veriler reklam amaçlı olarak satılıyor. Üstelik sizin ne izniniz ne de haberiniz olmadan…
Geçtiğimiz yıl Amerika’da 82 milyon akıllı televizyon satılmış ve kullanıcıların yüzde 90’ının bu televizyonların hacker’ların saldırılarına açık olduğundan, ya da izlenip bilgilerinin reklam amaçlı satıldığından haberi yok.
Birçok üretici firma akıllı televizyonların ilk kurulumu sırasında sizden bilgi toplamak için izin istiyor ama bu istek çok da açık değil, oldukça karmaşık… Diyelim ki bilgilerinizi toplamasına izin vermediniz. İşte bu noktada akıllı televizyonunuzun size sunduğu birçok işlevden faydalanamıyor ve engelleniyorsunuz.
Türkiye’de bu durum çok bilinen bir durum olmadığından akıllı tv üreticileri ne kadar denetleniyor merak ediyorum. Bunu öğrenene kadar sizlere tavsiyem, akıllı televizyonunuzun kablosuz bağlantı hizmetini kapatmanız yolunda olacak…
Sevgiyle kalın…
Cem Kıvırcık – Twitter/Facebook/Instagram: @cemkivircik